A mézeskalács már az illatával is ünnepi hangulatot teremt Karácsony idején. Mézeskalácsból művészi színvonalú termékeket lehet készíteni, ám szerencsére egyszerűbb változatokban is megsüthető otthon, így bárki élvezheti a saját készítésű mézeskalács sütiket. Ezeknek a legfőbb titka a tökéletes mézeskalács fűszerkeverék, mely házilag is elkészíthető. Íme, a legjobb receptek!

Mézeskalács fűszerkeveréket készen is beszerezhetsz, de érdemes házilag összeállítani, mert így teljesen a saját ízlésedre szabhatod, ráadásul apró változtatásokkal, kiegészítésekkel még különlegesebbé teheted.

Íme, házi mézeskalács fűszerkeverék tippjeink, és ráadásként három finom mézeskalács recept!

Házi mézeskalács fűszerkeverék 1.variáció:

  • 3 teáskanál fahéj
  • 2 teáskanál szegfűszeg
  • 2 teáskanál szegfűbors
  • 2 evőkanál őrölt gyömbér
  • 2 teáskanál kardamom
  • 1 csillagánizs

Házi mézeskalács fűszerkeverék 2.variáció:

  • 1 evőkanál őrölt fahéj
  • 1 evőkanál őrölt gyömbér
  • 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 teáskanál őrölt ánizs
  • 1 teáskanál őrölt szegfűbors
  • 1 kávéskanál őrölt szerecsendió

Házi mézeskalács fűszerkeverék 3.variáció:

  • 3 teáskanál őrölt fahéj
  • 2 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 kávéskanál kardamom
  • 1 teáskanál szegfűszeg
  • 1 teáskanál szegfűbors
  • 2 csillagánizs
  • csipetnyi feketebors

A mézeskalács fűszerkeverék receptekben őrölt formában mérd ki a megadott mennyiségeket a fűszerekből. De az összeállítás előtt érdemes egészben megvenni minden olyan fűszert, amely így is kapható, aztán mozsárban vagy kávédarálóban porrá őrölni, és utána kimérni belőle a szükséges mennyiséget, és összekeverni a fűszereket. A frissen őrölt fűszerekkel egészen más aromájú fűszerkeveréket kapsz, sokkal intenzívebb lesz így, és általa a mézeskalács is finomabb lesz!

A finom házi mézeskalács fűszerkeverékekhez mutatunk 3 remek mézeskalács receptet is!

1.Puha mézeskalács recept

Hozzávalók:

25 púpozott evőkanál liszt

1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék

7 púpozott evőkanál porcukor

1,5 dl méz

15 dkg vaj vagy margarin

egy evőkanál szódabikarbóna

3 tojás

A díszítéshez:

Kb. 10 púpozott evőkanál porcukor

1 teáskanál citromlé

1 tojásfehérje

 

Elkészítése:

 

A száraz hozzávalókat – lisztet, szódabikarbónát, mézeskalács fűszerkeveréket és porcukrot- keverd össze, majd morzsold vele össze a vajat vagy margarint. Add hozzá a mézet és a tojásokat, és könnyed mozdulatokkal gyúrd puha tésztává. Lisztezett konyhaasztalon vagy deszkán nyújtsd ki pár milliméter vastagságúra, majd szaggasd ki tetszőleges formákkal. Sütőpapírral bélelt sütőlapon előmelegített sütőben süsd 7-8 percig 180 fokon.

A díszítéshez keverj össze robotgépben 1 tojásfehérjét annyi porcukorral, és kevés citromlével, hogy sűrűn folyós állagú krémet kapj. A keverésnél a porcukrot kis adagokban add a fehérjéhez. Mikor kész a kellő sűrűségű massza, tedd kicsi nejlonzacskóba, vágj pici lyukat a sarkára, és azon át rajzolhatsz a masszával a már kihűlt mézeskalács figurákra.

2.Klasszikus mézeskalács recept

Hozzávalók:

 

1 kg liszt

1 púpozott evőkanál mézeskalács fűszerkeverék

10 evőkanál cukor

12 evőkanál méz

1 dl víz

3 tojás

1 csomag sütőpor

2 dl tej

2 evőkanál vaj

A díszítéshez:

1 tojásfehérje

porcukor

1 teáskanál citromlé

 

Elkészítése:

 

1 dl vízben keverd el a mézet és a cukrot, és kezd el melegíteni. Addig melegítsd és kavargasd, míg a cukor fel nem olvad. Hagy kihűlni. A lisztet, sütőport és mézeskalács fűszerkeveréket keverd össze, majd morzsold hozzá a vajat, add hozzá a tejet, 3 tojássárgáját. Gyúrd össze sima masszává, és pihentesd sütés előtt. Legjobb, ha egy éjszakán át lefedve pihenni hagyod szobahőmérsékleten. Másnap nyújtsd ki 4-5 mm vastagságúra lisztezett konyhaasztalon, és szaggasd ki a tetszőleges formákkal. Sütőpapírral bélelt sütőlapon süsd 180 fokos sütőben kb. 0 percig, míg szép barna lesz. A tetejére porcukorból, tojásfehérjéből és kevés citromléből készítsd fehér mázat, amivel díszítheted, vagy teljesen bekenheted a sütik tetejét.

 

3.Egyszerű karácsonyi mézeskalács

 

Hozzávalók:

 

30 púpozott evőkanál liszt

1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék

12 evőkanál méz

10 evőkanál cukor

5 dkg vaj

3 tojás

A díszítéshez:

1 tojásfehérje

porcukor

1 teáskanál citromlé

 

Elkészítése:

 

A tojást robotgépben alaposan keverd össze a cukorral. A mézet és a vajat langyosítsd meg, és keverd el benne a mézeskalács fűszerkeveréket. Öntsd a tojáshoz, és keverd össze alaposan. Ezután a keverékhez kézzel gyúrj bele 30 púpozott evőkanál lisztet. Pihentesd a masszát letakarva szobahőmérsékleten akár egy éjszakán át. Másnap nyújtsd ki néhány mm vastagságúra, szaggasd ki a formákkal, és sütőpapírral bélelt sütőlapon forró sütőben süsd 6-7 percig – minél vékonyabb a tészta, annál gyorsabban elkészül. A díszítéshez keverd össze a tojásfehérjét, citromlevet annyi porcukorral, hogy sűrűbb mázat kapj, amivel rajzolhatsz a kész mézeskalácsokra.

 

A kihűlt mézeskalácsokat tartsd jól zárható fémedényben, így hetekig frissek maradnak.

Jó étvágyat az illatos mézeskalácsokhoz!

A folytatásban: Így ajándékozz viráglabdát karácsonyra!


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!