A tökfélékkel rokonságban álló cukkini könnyen termeszthető a kiskertben, és remek fogások alapja lehet. Nyersen, sütve, grillezve, párolva, rántva és főzve egyaránt kiváló, ráadásul pillanatok alatt elkészül. Értékes vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, víztartalma viszont igen magas, ezért tökéletes fogyókúrás ételek készítéséhez is.

Sült cukkini karikák

A kisebb cukkini édesebb, magvai kisebbek, így könnyebben fogyasztható. A cukkinit nem kell meghámozni, mert a húsa önmagában túl puha, elveszti a tartását a héja nélkül. A héja amúgy sem kemény, ezért sem kell eltávolítani. A leszüretelt cukkinit egy hétig tárolhatod hűtőben. A puhulás a romlás jele, igyekezz minél hamarabb, frissen felhasználni.

Mutatunk 3 ízletes receptet a kertben termett cukkinivel!

1.Tejszínes cukkini krémleves recept

A krémes cukkinilevest készítheted vajjal vagy olívaolajjal is. Ha vegán módon szeretnéd megfőzni, akkor növényi tejjel és olívaolajjal, illetve vegán ételízesítővel főzd meg.

Hozzávalók:

50 dkg kisméretű cukkini

2 húsleveskocka

1 evőkanál liszt

2 dl tejszín

1 fej vöröshagyma

2 evőkanál vaj vagy olívaolaj

egy csokor petrezselyemzöld

őrölt szerecsendió

só, bors

 

Elkészítése:

A finomra vágott hagymát dinszteld meg a zsiradékon. Add hozzá a felkarikázott cukkinit, sózd, borsozd, fűszerezd ízlés szerint. Párold félpuhára, keverj hozzá egy evőkanál lisztet, pirítsd egy percig, majd öntsd fel kb. 7 dl vízzel, és tedd hozzá a húsleveskockát. Forrald fel a levest. Mikor elkészült, add hozzá a petrezselyemzöldet és a tejszínt, és botturmixszal pürésítsd simára. Forralj egyet rajta, és egy kevés tejszínhabbal díszítve tálald.

 

2.Pirított cukkinis spagetti recept

 

A spagetti az egyik leggyorsabban és legváltozatosabban elkészíthető étel. Bemutatunk egy villámgyors és nagyon egyszerű húsmentes alapreceptet cukkinivel, amit természetesen ízlés szerint gazdagíthatsz, de így is nagyon finom.

 

Hozzávalók:

60 dkg fiatal cukkini

2-3 gerezd fokhagyma

olívaolaj

30 dkg durum spagetti

reszelt sajt

só, bors

 

Elkészítése:

A durumtésztát főzd ki forrásban lévő sós vízben. A cukkinit vágd vékony szeletekre. Serpenyőben hevíts olajat, pirítsd meg a cukkinit és a felszeletelt fokhagymát, és párold roppanós puhára. Sózd, borsozd ízlés szerint, majd keverd össze a tésztával, és forrón kínáld reszelt sajttal megszórva.

 

3.Töltött cukkini

 

Hoztunk egy receptet a nagyobb méretű cukkinihoz is. A méretes zöldséget érdemes megtölteni, önmagában vagy paradicsomos mártással kínálva is nagyon finom.

 

Hozzávalók:

1 nagyméretű, kilós cukkini

egy csirkemell

2 fej vöröshagyma

3 szál angolzeller

3 szál sárgarépa

1 paradicsom

5 dkg zabpehely

egy evőkanál napraforgómag vagy tökmag

egy evőkanál szezámmag

napraforgóolaj

só, bors

 

Elkészítése:

A csirkemell húsát kapard le, sózd, borsozd, és olajon pirítsd fehéredésig, majd tedd félre. A cukkinit hosszában vágd félbe, a magját kapard ki, és dobd el. Kanállal vájd ki a cukkini belsejét, úgy, hogy legalább 1 cm vastagon maradjon a héjon a húsa. A kikapart húsát aprítsd fel. Olajon dinszteld puhára a finomra vágott vöröshagymát, majd add hozzá a tetszőlegesen felaprított répát, zellert, paradicsomot és a cukkini húsát. Lefedve párold puhára, ízesítsd sóval, borssal. Mikor elkészült, keverd hozzá a magvakat és a zabpelyhet, végül a húst is, és a keverékkel töltsd meg a cukkinifeleket. Lefedve 40-45 percig süsd a sütőben 180 fokon a töltött cukkinikat.

 

Így termessz könnyedén cukkinit a kertedben:

Ha a kertészkedés a hobbid, és szeretnéd könnyebbé tenni a cukkini termesztését, akkor az ültetődoboz egy igazi kincs lehet számodra. Ez a praktikus eszköz nemcsak időt takarít meg, de a kis helyen való neveléshez is ideális megoldást nyújt. Nézzük, miért érdemes kipróbálni a cukkini ültetődobozt!

Az ültetődoboz segítségével gyerekjáték lesz számodra a cukkini termesztése. Az ültetődobozban megtalálható a kis kémcső, amelyben már előre elhelyezett cukkini vetőmagok várják, hogy elültesd őket.

Emellett az ültetődobozok tartalmaznak további praktikus elemeket is, mint például a három Jiffy tőzeg korong és három jeltáblát. Ezek a korongok remek módot kínálnak a magok csíráztatására, és amikor már készen állnak a kertedbe való átültetésre, a korongok egyszerűen beültethetők a talajba, ahol a tőzeg környezetbarát módon segíti a növények gyökereinek fejlődését.

A mellékelt jeltáblák pedig kiválóan alkalmasak a növények megfelelő azonosítására és elrendezésére a kertedben. Ne veszítsd szem elől, hol nő a cukkini, és mikor érkezik el az ideje a leszedésnek!

Az ültetődobozok tehát nem csak kényelmesek, hanem a sikeres növényneveléshez is sok segítséget nyújtanak. Próbáld ki te is a cukkini ültetődobozt, és élvezd a könnyedebb és hatékonyabb kertészeti élményt!

Szeretném megnézni az ültetődobozt! Kattints ide!

Jó étvágyat!


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!