Az ünnepi időszak elengedhetetlen részei közé tartozik a mézeskalács sütés varázslatos és illatos konyhaművészete. Az édes, fűszeres illatok árasztják el a házat, miközben a tészta gyúrása és kivágása kicsik és nagyok számára egyaránt örömteli tevékenység. A mézeskalácsok nem csupán finom sütemények, hanem egyfajta kézműves alkotások is, melyeket színes cukormázzal és díszekkel varázsolhatunk egyedivé. Ebben a cikkben elmélyedünk a mézeskalács sütés művészetében, megosztva praktikus tippeket, kreatív ötleteket és a hagyományokba ágyazott édes történeteket. Készüljünk fel egy izgalmas és ízletes utazásra, ahol a sütemények nem csupán étel, hanem szeretetteljes ünnepi tradíciók is egyben.
A mézeskalács sütemény illata szinte rögtön a konyhába csalogat kicsit és nagyot, illata belengi a lakás minden pontját és valódi ünnepei hangulatot hoz otthonunkba. Elkészítése nagyon egyszerű, és számtalan variációba díszíthetjük így a legkisebbek is segíthetnek.
A mézeskalács nem csak egy finom illatos sütemény, de felhasználhatjuk karácsonyfadísznek, ajándék kísérőnek, de akár karácsonyi ajándék is lehet belőle.
Régen nem csak a karácsony süteménye volt, hanem nagyobb ünnepeket, mint pl. az esküvő egyik fontos kelléke volt. Bár ma már az esküvőkön ritkán találkozunk vele, egy mézeskalács ültető kártya, amit a vendég hazavihet, igazán különleges ajándék lehet.
A mézeskalács története régmúltra nyúlik vissza, az alapja a méz és a liszt volt. A régi időben a nádcukor még annyira drága volt, hogy kevés ember jutott hozzá, így mézzel helyettesítették. Ma is nagyon sok régi recept, és keményfaforma maradt fent, amellyel készítették régen a mézeskalács figurákat.
Igazi sikertörténete a 19. században indult el, ekkor már a falvakban mesteremberek készítették és árulták piacokon, vásárokon és búcsúkban a szebbnél szebb mézeskalács figurákat. Ekkor már nem csak, mint sütemény, de mint dísz és ajándéktárgyként is vásárolták. Az udvarló pólyás baba, vagy szívformát ajándékozott, a gyerekek pedig huszár, katona, vagy kardformát kaptak.
Míg régen fából faragott formákat használtak ma már átvette szerepét a fém vagy műanyag kiszúró formák. Ám még ma is kapható a hagyományos kis tükörrel díszített szívforma, ami vásárokon vagy búcsúkon tűnik fel. A mézeskalács immár több mint 500 éve töretlen sikernek örvend, és talán évről évre ismét egyre nagyobb kereslet iránta.
Mézeskalács recept
Hozzávalók:
76 dkg liszt, 34 dkg porcukor, 4 ek. szódabikarbóna, 4 ek. méz, 4 db tojás, 5 dkg margarin, szegfűszeg, fahéj.
Hozzávalókat összegyúrod, és 15 percet állni hagyod, utána kb. 3 mm vastagra nyújtod. Pár perc alatt szép aranysárgára sül.
Díszítheted tökmaggal, szotyival, mandulával, kókusz reszelékkel vagy bármivel, amit a fantáziád megenged.
A hagyományos díszítés: 12 dkg porcukor, 1 tojás fehérje, pár csepp citromlé: a máz akkor jó, amikor "szálat húz"
Sütés után ne rakd egymásra a formákat, mert elhajlanak.
Fogyaszthatod rögtön sütés után vagy sütis dobozva tárolva kb. 3 hét után újra puha lesz.
Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.
Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.
A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!