Sok kertben és háznál látni üresen álló kissé kopott kertterületeket, egy rossz állapotban levő tűzfal látványa lehangoló tud lenni. A kúszó növények, hamar megváltoztatják a látképet, legyen szó egy tűzfalról, pergoláról, erkélyről, de akár egy szerszámos kamráról, vagy egy kissé öreg almafáról.
Sokan félnek a kúszónövények ültetésétől, mert úgy gondolják, hogy egy kúszónövény idővel ellepi a kertet, vagy tönkre teszi a falat. Tény, hogy vannak olyan kúszónövények, amelyeket érdemes kordában tartani, hiszen pillanatok alatt meghódítják kertünket, és birtokba veszik a nekik tetsző területet.

Mindössze annyi a dolgunk, hogy az adott terület környezeti adottságainak megfelelően kiválasztani az ideális kúszónövényt, amelyek nem csak szépek, de jól alakíthatók, és metszéssel a méretüket is lehet szabályozni.

A kúszónövények népes családjában mindenki talál nekik megfelelő fajtát, akad köztük olyan, amelyek maguktól kapaszkodnak fel a falakra, pergolákra, pl. a borostyán, míg másoknak segítségre van szükségük ahhoz, hogy az első kúszásokat megtegyék.

A kertészek az utóbbi pár évben felismerték a kúszónövényekben rejlő lehetőségeket, és a kis kerttel, vagy csak egy erkéllyel rendelkező kertbarátok részére létrehoztak egy új formát a kúszónövények számára.

Így ma már számtalan kúszónövényt tehetünk ki az erkélyre nagyobb edénybe, vagy cserépben, akár akasztós kivitelben, akár néhány karóval megtámasztva. Így lett népszerű a golgotavirág, a clematisz, vagy ismertebb nevén az iszalag, vagy a murvafürt az balkonkert tulajdonos körében.

A kis cserép méret hatására ezek a kúszónövények nem fognak nagy méretűre megnőni, metszéssel jól formálhatók, így kisebb terekben is gondozhatjuk őket.

Ismerkedjünk meg néhány kúszónövénnyel:

Erdei borostyán (hedera helix)

Az egyik legismertebb kúszónövény, amely akár több emelet magasságba is képes felkapaszkodni. Léggyökereivel hamar birtokba veszi a falakat, fákat, nincs szüksége támasztékra.

Remekül bírja az árnyékos területeket, így nem csak falakra de fák tövében is érdemes ültetni, ebben az esetben a talajon fog kúszni.

Bár a fatörzsére is képes felkapaszkodni, de ha falfelületre szeretnénk felfuttatni, jó ha tudjuk, hogy a léggyökereivel sajnos kis mértékben képes a falat rongálni, vagy a vakolatot tönkretenni.

Futórózsa

Ez az egyik legkedveltebb kúszónövény, amely 2-5 méter magasságot is képes befutni, fajtától függően.

Nincs is romantikusabb látvány egy bejárati ajtó mellett vagy egy házfalon, mint egy virágzó futórózsa látványa és illata.

A futórózsák között akad olyan ,amelyik csak egyszer virágzik, május-júniusban, míg vannak olyan fajták, amelyek többször is képesek virágot hozni.  Ha futórózsát szeretnénk kertünkbe ültetni, gondoskodnunk kell támasztékról, és kötözéssel kell segítenünk az első hajtásoknak, hogy a támasztékra feltudjanak futni.

A szép futórózsa titka, a szakszerű alakító metszés, és a tápanyag dús talaj.

Iszalag (clematis)

Évről évre egyre jobban meghódítja a kertbarátok szívét ez a gyönyörű kúszónövény, 3-7 méter magasságban képes felkapaszkodni fajtától függően. A fajta választék évről évre bővül, így aki iszalagot szeretne kertjébe ültetni, jól teszi ha ellátogat egy közeli kertészetbe és szemügyre veszi a különböző iszalag fajtákat, hiszen mind a szín, mind  forma választék ma már igen változatos.

Az iszalagnak is szüksége lesz erős támasztékra, és a hajtásokat itt is nekünk kell majd irányítani.

Fontos számára a tápanyag dús talaj, így az ültető gödör aljára tegyünk egy kevés istállótrágyát, így biztosítva a növény számára a tápanyagot.

Tápanyag hiány esetén, csak pár virág fog a növényen megjelenni, a dús virágzáshoz fontos az extra adag tápanyag.

Kisebb dézsákba, vagy közepes méretű cserépbe is ültethető, erkélyre, teraszra.

Japán hortenzia (Hydrangea anomalia)

Egy igen látványos kúszónövény, amely 5 méter magasságúra is képes megnőni, és nem csak magasságot de szélességet is képes meghódítani kertünkben.

Akár csak a hortenziák többsége ő is kedveli az árnyékos kertrészeket, az akár 20 cm átmérőjű fantasztikusan szép fehér virágát a nyár közepén mutatja meg.

A tapadókorongok segítségével könnyen megkapaszkodik falakra, fákra, pergolára, rácsra.

Mivel erőteljes növekedésű kúszónövényről van szó, érdemes ősszel metszéssel kordába tartani, mert hamar elfoglalja a kert területét, és jól bírja az alakító metszést.

Ha szeretne még többet olvasni kertről, virágokról, íme néhány remek kertészeti cikk:

Zöld falak és kerítések ruhája

Kúszó növények hónapról hónapra!

Klemátisz gondozása kertünkben!