Hívhatjuk büdöskének, vagy szebb nevén bársonyvirágnak, az eredmény ugyanaz egy szép és kedves virág a kertben, amely egész nyáron át kitartóan virágzik.

Sokan simán csak büdöskének hívják, jellegzetes illata miatt, pedig ennek a növénynek a hivatalos neve a bársonyvirág, mivel szirmai kissé bársonyosak, de igaz hogy jellegzetes illatát sokan kedvelik, sokan viszont egyenesen utálják.

A bársonyvirág latin neve: Tagetes, és a fészkesek családjába tartozik. Egynyári dísznövény, így évről évre újra kell telepíteni a kertbe, viszont virágai május végétől egészen az első fagyokig kitartanak.

A bársonyvirág fajtái

Ma már igen széles a fajta választék a bársonyvirágból, sőt a kertészek próbálják a büdöske jellegzetes illatát is kiiktatni, és inkább illatmentes fajtákat hoznak létre. Színei leggyakrabban sárga, narancssárga, vörösesbarna, de ma már a fehér szín sem ritka.

A sok fajta között mégis csak három csoportot érdemes megismerni:

Tagetes erecta, ebből a magas növésű fajta, 60-100 cm, félmagas 30-50 cm magas és az alacsony növésű, amely 20 cm. Virágzata telt vagy pompon szerű és kb. 10-13 cm átmérőjű.

Tagetes patula amely 30-50 cm magas, a középmagas fajták gyakran telt virágúak, és a virágok is két színben pompáznak, sárga piros, vagy sárga narancssárga kombinációban.

Tagetes tenuifolia egy alacsony mindössze 20-30 cm magas növekedésű fajta, sok apró egy vagy kétszínű virággal. Az utóbbi években-közparkokban látni ezt a fajtát kiültetve.

Bársonyvirág szaporítása magról

Ha kevés pénzből szeretnénk sok bársonyvirágot nevelni, a magvetés a legjobb megoldás. A magokat szórjuk el ültető tálcára, vagy kis cserepekbe, februártól március végéig egy 18-20 C fokos helyiségbe, majd kb. három hét elteltével, a kikelt két-három leveles palántákat ültessük át kis cserepekbe. Májustól a magokat már közvetlenül az ágyásokba is szórhatjuk, de itt is fontos ,hogy a két három leveles palántákat szét kell ültetni, egymástól kb. 15-20 cm tőtávolságra.

Ősszel érdemes pár virágot hagyni teljesen elnyílni, így könnyen kiszedhetők a magok a toktermésből, amelyekből a következő tavaszon új növények nevelhetők.

A bársonyvirág ültetése és gondozása

Ha nem szeretnénk a magvetéssel foglalkozni tavasszal, kora nyáron kifejlett palántákat is vásárolhatunk a kertészetekben. A töveket 15-20 cm távolságra ültessük egymástól, virágágyásokba, vagy balkonládákba, cserepekbe, fajtától függően.

A bársonyvirág kedveli a napos helyeket, de félárnyékban is megél, bár itt csökken a virágzás intenzitása. Ha az elnyílt virágokat rendszeresen leszedjük, egész nyáron át kitart a virágzás, az első fagyokig. Nyáron kevés vízzel is beéri, de érdemes hetente egyszer alaposan megöntözni, mert a hosszú ideig tartó szárasság a virágzás elmaradását is okozhatja. A törpe bársonyvirágot, főleg ha balkonládákba ültettük őket, nyáron hetente egyszer tápoldatos vízzel is locsoljuk meg, mert a tápanyaghiány miatt a virágzás elmaradhat.

A büdöske kellemetlen illatával távol tartja a kártevőket, talajfelszín alatt és felett egyaránt, ezért a biokertészek is gyakran ültetik a zöldség ágyások közé, mivel a gyökereivel távol tartja a káros nematódokat is.

A cikk folytatásában:A bársonyvirág elűzi a kártevőket kertünkből


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!