A pünkösdi rózsa minden kertnek a legszebb éke. A pünkösdi rózsát sokan a bazsarózsával azonosítják, ám valójában nem ugyanarról a dísznövényről van szó. A bazsarózsa és a pünkösdi rózsa is a bazsarózsafélék családjába tartozik, ezért szokás azt mondani, hogy minden pünkösdi rózsa bazsarózsa, de nem minden bazsarózsa pünkösdi rózsa.

pünkösdi rózsa növény

A pünkösdi rózsa látványos virágzása, hosszú élettartama miatt nagyon alkalmas arra, hogy sokáig kertünk ékessége legyen. Vágott virágként is nagy jelentősége van. Mielőtt közelebbről megismernéd a gondozásának legfőbb fortélyait, érdemes megtudni néhány dolgot ennek a gyönyörű növénynek a történetéről.

 

A pünkösdi rózsa Kelet-Ázsiából származik

 

Míg a bazsarózsa Dél-Európából érkezett hozzánk, addig a  pünkösdi rózsa kelet-ázsiai eredetű. Időszámításunk előtt 900-ban már foglalkoztak a nemesítésével. A 19.században behozott kínai kerti fajtákat nemesítették Európában, aminek eredményeként nagyszámú fajtája keletkezett. A legismertebb közöttük a késői pünkösdi rózsa (Paeonia lactiflora Pall.)

 

A pünkösdi rózsa fajtái

 

A pünkösdi rózsa 60-100 cm magasra nő. Virágai illatosak, a fehértől a rózsaszínen át a püspökliláig sok színben fordul elő: kapható piros, lazacrózsaszín, kárminrózsaszín, kárminpiros, bordó, vörös, mélypiros, halvány rózsaszín, lilás rózsaszín és elefántcsontfehér változata is. A virágzási ideje májustól egészen júliusig elhúzódhat. Vannak egyszerű virágúak, 5 vagy több szirommal. Nagyon mutatósak és szépek, és egyes fajtáknál akár a 20 cm-t is elérheti a virágok átmérője. A japán virágú fajtáknak is 5 vagy több szirmuk van, és léteznek félig telt virágúak és tömvetelt virágúak is, melyek közt számos óriás virágú fajtát találunk.

 rózsaszínű pünkösdi rózsa

A pünkösdi rózsa gondozása

 

A pünkösdi rózsa a mérsékelten száraz vagy üde, tápanyagban gazdag, humuszos, laza talajban érzi legjobban magát. Imádja a napfürdőzést, ezért a kert napos részébe ültessük. A pünkösdi rózsát ősszel kell elültetni. Tavasszal és ősz elején trágyázzuk komposzttal vagy trágyával. Mérsékelten vízigényes, az öntözést meghálálja, de elegendő száraz időben a virágzás alatt locsolni. Az elhervadt virágokat mindig távolítsuk el.

 

A pünkösdi rózsa szaporítása

 

A pünkösdi rózsát nagyüzemekben és házi kertekben egyaránt tőosztással szaporítjuk az ősz folyamán. Tőszétosztásra a 3-4 éves, erőteljes növekedésű, jól sarjadzó tövek a legalkalmasabbak. A fiatal töveket 3-5 rügyes részekre kell szétosztani metszőollóval. A tőszétosztást a tő kiemelésével kezdjük, igyekezzünk minél nagyobb gyökérzettel kiemelni a növényt a földből. Legyünk óvatosak, mert a gyökérzet nagyon törékeny. A földet mossuk ki a gyökerek közül, és úgy metsszük el, hogy mindegyik új tövön legyen 3-5 rügy. Mivel hosszú életű növényről van szó, a kiültetett tő akár tíz éven át a helyén maradhat. Fontos az alaptrágyázás. A töveket egymástól legalább egy méterre, 40X40X40 cm-es gödörbe ássuk. A gödör aljába tegyünk legalább 5 kg trágyát. Az új gyökerek még a tél beállta előtt kifejlődnek. Bár a legtöbb pünkösdi rózsa fagyálló, az utódnövényeket az első télen szalmával takarjuk be, hogy megvédjük őket a fagytól.

 

A pünkösdi rózsa egy csodálatosan szép dísznövény, mely meghálál minden gondoskodást.

A cikk folytatásában megmutatjuk ,hogyan lesz szép virágzó pünkösdi rózsád a kertben. Kattints ide!


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!