A hortenzia kétségtelenül az egyik legmutatósabb és legnépszerűbb kerti dísznövény. Leggyakrabban kerti és balkonra ültethető fajtáival találkozhatunk, melyek otthonunk legszebb ékei lehetnek, ha megfelelően gondozzuk őket. Ismerd meg közelebbről a kerti hortenzia gondozásának legfontosabb tudnivalóit.

Színes kerti hortenziák

A hortenzia Délkelet-Ázsiából származó növény, feltűnő, hatalmas, félgömb alakú virágzattal, mely májustól egészen augusztus végéig virágzik. Örökzöld és lombhullató fajtái is léteznek.

 

A kerti hortenzia (Hydrangea macrophylla) 1-2 méter magasra nő, szétterülő termetű, bokros növekedésű, évelő növény.  Virágai sokféle színben virítanak, fehértől rózsaszínen és piroson át a kékig és halványzöldig. Önmagában is rendkívül mutatós szoliter növény, de csoportosan vagy sövényként is ültethető a kertbe.

 

A kerti hortenziák többsége egyvalamit nem tud: méheket csalni a kertbe. Legalábbis nagy számban nem. A kerti hortenziáknak ugyanis főként steril virágaik vannak, melyekben a méhek nem találnak táplálékot. Egyes fajták virágában ugyan van nektár és virágpor, de nem olyan nagy mennyiségben, ami sok rovarnak biztosítana táplálékot. Ha mindenképpen rovarbarát hortenziát szeretnél, válassz olyan fajtát, mely nektárban gazdag. Ugyanis akad egy-két ilyen fajta is.

 

Tudd meg, hogyan kell helyesen gondozni a csodás kerti hortenziát! Íme, 10 jó tanácsunk!

 

1.A kerti hortenziát mindenképpen félárnyékos, széltől védett helyre ültesd. A közvetlen, tűző napot nem szereti, napos helyen a virágok összezsugorodhatnak. Napos helyen ráadásul a földjéből hamar elpárolog a víz, ami a levelek és virágok hullását eredményezi.

 

2.Kerti hortenziád a tápanyagdús, humuszban gazdag talajt kedveli. Az agyagos vagy a homokos, vagy a tápanyagban szegény talajt fel kell javítani, mielőtt hortenziát ültetnél. Fontos, hogy legyen a föld jó vízáteresztő, mivel bár a hortenzia vízigényes növény, a pangó vizet nem tűri.

 

3.A kerti hortenzia a savanyú talajt kedveli. Érdekessége, hogy a virágok színét is befolyásolja a talaj kémhatása. Savanyú talajon kékes, lúgosabb talajon a piros szín irányába fog hajlani a virágok színe. Csak a fehér hortenzia színét nem befolyásolja a talaj kémhatása.

 

4.Nyáron igényli a bőséges öntözést, különösen a legszárazabb időszakokban, ám a túlöntözést kerülni kell, azt rosszul viseli. Soha ne kerüljön víz a levelére, máskülönben könnyen megtámadhatja a lisztharmat.

 

  1. A hortenzia meg fogja hálálni, ha esővízzel locsolod. A klóros csapvizet rosszul tűri, megállhat a növekedése, meszes víz hatására pedig megsárgulhatnak a levelei. Legjobb, ha esővizet gyűjtesz számára.

 

  1. A kerti hortenzia akkor fog teljes szépségében tündökölni, ha gondoskodsz a folyamatos tápanyag utánpótlásról. Ennek érdekében ne felejtsd el kéthetente tápoldatozni.

                                                                                                                                                               

7.Az elhervadt virágokat a virág alatti rügy fölött metszd le. Ha a hortenzia nem virágzik, akkor előfordulhat, hogy nem az éghajlatunknak megfelelő fajtát választottál, de a talaj túl magas nitrogén, és túl alacsony foszfortartalma is a virágzás elmaradásához vezethet.

 

8.A kerti hortenzia évelő növény. Télire meg kell védeni a fagyoktól, ezért a tövét vastagon be kell takarni mulccsal, vagy avarral, és juta, vagy kenderzsákkal körbekötni. Ha dézsában áll a kertben, akkor még az első fagyok előtt védett, hűvös helyre kell tenni. Márciusban már tedd világos helyre, hogy növekedhessen.

 

9.Tavasszal eljön a kerti hortenzia metszésének ideje. A száraz virágos hajtásokat az első életképes rügyig kell visszacsípni. A legidősebb szárakat pedig érdemes eltávolítani, hogy teret nyerjenek a fiatalabb, erősebb hajtások. Ha nagyon rendetlennek tűnik az egész bokor, akkor az összes hajtást vágd le tövig. Ez nagyon radikális megoldásnak tűnhet, és abban az évben nem is fog a hortenzia virágot hozni, de később újult erővel fog megszépülni, és hálás lesz a metszésért.

 

10.A kerti hortenziát házilag kétféle módszerrel érdemes szaporítani: dugványozással vagy tőosztással. A magról szaporítás gondos szakértelmet kíván, ezért nem érdemes kísérletezni vele, ha nem értünk hozzá.

 

A hortenzia nem a legkönnyebben gondozható kerti növény, és némi gyakorlottságot igényel a tartása, ápolása, metszése. De ha mindenképpen hortenziára vágysz, akkor érdemes megpróbálkoznia az ültetésével, idővel biztosan a szakértőjévé válsz. Sok örömet kívánunk a szépséges kerti hortenzia gondozásához!

A cikk folytatásában: Hogyan kell a hortenziát metszeni, öntözni, teleltetni és kékíteni?

 


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!