Az egyik kertben hatalmas labdaszerű virágözön van a hortenzián, míg egy másik kertben egyetlen egy virágot nem hoz ez a csodás növény. Megmutatjuk, mit tehetsz annak érdekében, hogy a te hortenziád is csodálatosan virágozzon.

A hortenzia az utóbbi években igencsak népszerű lett, hiszen nem csak azok vásárolják, meg akik a kertben szeretnék elültetni, de gyakran a virágboltokban is megveszik egy születésnapra, vagy névnapra ajándékba.

Az ajándékozott pedig vagy megpróbálja cserepes virágként tovább nevelni a szobában, vagy kiülteti a kertbe, mint egy sima muskátlit, ám azt látja, hogy a hortenzia egyetlen egy virágot nem hoz, sőt gyakran az összes levele elszárad, és, elsárgul.

A hortenzia nem egy hétköznapi virág, ennek a gyönyörű növénynek bizony igényei vannak, és ha te ezeket az igényeket teljesíteni tudod számára, cserébe fantasztikus szép hatalmas virágokat kapsz a növénytől.

Nézzük milyen gondozási igényei vannak egy hortenziának:

  1. Ültesd ki a kertbe a hortenziát!

A hortenzia nem egy szobanövény, hanem egy kerti növény, amelyet szobában kis cserépbe ültetve nem fogsz tudni életben tartani. Ha esetleg pont most kaptál ajándékba egy cserép gyönyörű virágzó hortenziát, ültesd ki a kertbe, mielőtt még elpusztulna.

  1. Savanyú virágföld

A hortenzia szereti a savanyú virágföldet. Ez nem jelenti azt, hogy a sima kerti talajban nem fog életben maradni, de tény, hogy ha az ültetésnél az ültető gödröt savanyú virágfölddel, vagy fele-fele arányban bekevert sima virágfölddel és tőzeggel töltöd fel, sokkal szebb lesz a hortenzia és több virág lesz rajta. Érdemes évente egyszer egy kis savanyú virágfölddel, vagy tőzeggel megszórni a tövét, így mindig lesz tápanyag a növény számára. De a kávazacc is savanyítja a talajt, ezt is érdemes szétszórni a töve köré a kertben.

  1. Árnyékos hely

A hortenzia kimondottan csak félárnyékos részen érzi jól magát, és csak a délelőtti napot szereti. Ha délutáni napot kap, ami három órán át tovább éri a leveleit, a hortenzia lekókad, a levelei megégnek és a növény csak sínylődi fog. Tehát csak olyan helyre ültesd ki a kertbe a növényt, ahol délelőtti napot kap, vagy árnyékban van.

  1. Locsolás

A hortenzia imádja a vizet, ezért jó, ha felkészülsz rá, hogy sokat kell majd locsolnod.

Azokat a hortenziákat, amelyek napot is kapnak, és a fiatal töveket többet kell locsolnod, akár naponta kétszer is, míg a teljes árnyékban levő, vagy idősebb és nagyobb példányokat ritkábban kell locsolni, ezek körül a talaj lassabban szárad ki.

  1. Tápoldat

A hortenzia tápanyag igényes növény, bár van olyan kertbarát, aki soha egy deci tápoldatot nem adott a hortenziájának mégis csodaszép, nem árt, ha tavasszal és ősszel megtrágyázod a talajt körülötte. Erre kiváló a kertészetben kapható marhatrágya, de sok hosszú hatású hortenzia műtrágya is kapható a boltokban. Egy tápanyag szegény talajban a hortenzia nem fog virágozni.

  1. Hortenzia cserépben is virágzik?

A hortenzia aránylag sekélyen gyökerezik, így lehet cserépbe is ültetni, de fontos, hogy ha egy kisebb cserépben vásárolod vagy kapod meg a hortenziát, csak fokozatosan ültesd át nagyobb méretű edénybe, mert ellenkező esetben csak a növény gyökere fog növekedni. Egy 12 cm.-es cserépben levő hortenziát először ültess át savanyú virágföldbe, egy 20-22 cm.-es cserépbe, majd ezután egy 30-40 cm.-es cserépbe, végül jöhet egy nagyméretű dézsa vagy cserép, mert egy kifejlett hortenziának sok földre lesz szüksége.

  1. Metszés

Vannak olyan hortenzia fajták, amelyek az előző évi hajtásokon hozzák a virágokat, így ha te ezeket ősszel levágod, a következő évben hiába várod a virágzást. A hortenziáknál elég, ha a virágok elnyílása végén kicsit visszavágod, és legközelebb csak tavasszal kell, amikor a friss hajtások már megjelentek, a régi elszáradt ágakat levágni. Érdemes megfigyelni, hogy a hortenzia tavasszal a tő közepéből kezd el hajtani, vagy az ágakon jelennek meg a friss hajtások.

  1. Elvirágzás

A hortenziát érdemes az virágok elnyílása után át, illetve kiültetni a kertbe, és nagyon fontos, hogy az elnyílt virágokat egy kevés hajtásrésszel együtt vágd le az anyanövényről. Az átültetés után elképzelhető, hogy a levelek elszáradnak, és úgy nézz, ki mintha a növény elpusztulna, de ha vársz, egy kicsit azt fogod látni, hogy új hajtások jelennek meg idővel a növényen. Az átültetés után egy hónapig nem szabad tápoldatos vízzel meglocsolni a hortenziát, mert könnyen kiégeti a gyökereket, de a második hónaptól már lehet kevés tápoldatos adagolni az öntözővízhez.

  1. Miért más színű a hortenzia virága, mint eredetileg volt?

Kaptál egy gyönyörű kék színű hortenziát, elültetted, locsoltad, de a következő virága fehér vagy rózsaszín. Ennek oka, hogy a kertészetekben speciális kékítő tápoldattal locsolták meg a növényt, és mivel a te kertedben nem elég savanyú a talaj, így a növény csak fehér, vagy rózsaszín virágot fog hajtani. Ha nagyon szeretnél kék színű hortenzia virágokat, vásárolj hozzá speciális kékítő tápsót, és ezzel locsold a növényt.

De emellett mutatunk neked 3 csodaszép évelő dísznövényt, amelyet az árnyékos kertbe is ültethetsz !


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!