A válasz nem! Ebben az esetben nyújt megoldást a megemelt vagy más néven magasított virágágyás! Ha a kertben a talaj rossz minőségű, mert pl. tele van építkezési törmelékkel, sajnos az egész területen 1 méter mélyen ki kell cserélni a földet, ami nagyon sokba kerül. Viszont a megemelt virágágyásokkal, nem csak pénzt spórolhatunk ebben az esetben, de pompás kertet is létesíthetünk.

Az ilyen megoldás alkalmas lehet akkor is, ha kertünkben túl homokos, netán túlkötött agyagos a talaj és szinte semmilyen növény nem él meg.

A virágágyást készíthetjük fából, kőből, téglából, ami számunkra szimpatikus és pénztárca barát is egyben. Végül, ha elkészült a stabil jól megépített virágágyás, kezdődhet a kertészkedés, hiszen egy ilyen virágágyásba már ültethetünk virágzó dísznövényeket, fűszer, vagy zöldség növényeket.

Az ágyás magassága attól függően, hogy milyen növényt szeretnénk telepíteni, lehet 20-70 cm mély is, hiszen egy zöldség növénynek több tápanyagra van szüksége, mint egy kis egynyári dísznövénynek. Az ágyások szélessége is hosszúsága is tetszőlegesen változtatható az adott kert méretéhez viszonyítva. Építhetünk több kisebb méretű virágágyást, és míg az egyikbe zöldséget ültetünk, a másikba fűszernövényeket telepíthetünk, de építhetünk egy nagyobb méretű ágyást is, virágzó dísznövények számára.


Az ágyás oldala készülhet kőből, téglából, fából, a lényeg hogy elég stabil legyen az építmény. Végül töltsük fel az egészet jó minőségű humusszal, komposzttal, vagy trágyával bekevert virágfölddel. Az ültetésig várjunk legalább két hetet, hogy a talaj kellő mértékben tudjon ülepedni, majd jöhet az ültetés maga.


Tavasszal ültethetünk különböző rózsákat, az ágyás hátsó felére telepíthetünk kék szarkalábat, vagy napraforgót, középre ültehetünk liliom illetve kardvirág hagymákat, míg előre kisebb örökzöldek vagy futó növények kerülhetnek. A növények közé szórjuk szét fenyőkéreg zúzalékot, mert ez visszaszorítja a gyomokat, és nem engedi kiszáradni a földet. A mélyebb ágyásokba telepíthetünk fűszernövényeket, vagy zöldséget, ám itt nagyon fontos, hogy még ültetés előtt keverjünk be istállótárgyát is a talajba.


Ha egy gyönyörű virágos kertre vágyunk ültethetünk évelő bazsarózsát, sásliliomot, vagy nőszirmot, de jól mutat itt a japánbirs, a királyliliom, a kardvirág, míg a kisebb növények közül a lángvirág, a molyhos madárhúr is mutatós lehet. Így most már bármilyen rossz minőségű is a talaj kertünkbe, mégis gyönyörű illatos dúsan virágzó kertet alkothatunk egész nyáron át.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!