A kultivátor egy olyan mezőgazdaságban használatos berendezés, amely fellazítja a talaj felső részét és sima, levegőben gazdag földet készít az elültetendő magoknak, emellett eltávolítja a gyomokat is. Ma már többféle gép közül is választhatunk.

Pontosan mire való a kultivátor?

Alkalmas az elhasználódott talajréteg összekeverésére, a műtrágya és a trágya bedolgozására, a növényvédő szerek bekeverésére, a szár és gyökérmaradványok egyenletes eloszlatására.

Milyen kultivátorok közül választhatunk?

Nagyobb teherbírású és kisebb kerti kultivátorok közül is választhatunk. A nagyobb eszközöket traktorok vontatják a földeken, míg a kisebbekkel a kerti ágyásokat tudjuk megművelni.

Milyen időszakokban jelenthet segítséget?

  • új telepítési területek előkészítésénél
  • a gyomok csökkentésére
  • a talaj javítására annak érdekében, hogy termékenyebb legyen

Ezeket a munkafeladatokat egy eszközzel el lehet végezni, nem szükséges több fajtát megvásárolnunk.

Mikor érdemes kultivátort használni?

  • akkor amikor egy új kerti ágyást szeretnénk előkészíteni a művelésre, közvetlenül a palánták vagy a magok kiültetése előtt,
  • közvetlenül a művelés után,
  • többszöri műveléskor, amikor egy különösen gyomos területtel akad dolgunk és fontos a talajlazító,
  • talajjavításkor, amikor a gyomok visszaforgatása mellett különféle anyagokat is bele szeretnénk forgatni a földbe,
  • vegetációs időszakban, hiszen nem érdemes megvárni, hogy a gyomnövények gyökérzete túlságosan megerősödjék.

Hol lehet megvásárolni?

A kisebb kultivátorok a mezőgazdasági és hobbi áruházakban bármikor megvásárolhatóak. A komolyabb, traktor után köthető eszközöket inkább márkakereskedésekben érdemes beszerezni, ahol szakszerű eligazítást is kapunk a berendezésekkel kapcsolatban. A nagyobb gépeknél fontos, hogy megfelelő szervízháttérrel és garanciával is rendelkezzenek. Akik nem szeretnének egy nagyobb összeget kiadni a kultivátorra, azok megnézhetik, hogy a környéken hol van lehetőség a bérlésre, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy kifizetődőbb lehet a vásárlás, ha csak egy kis kertről van szó.

Milyen áron vásárolhatjuk meg?

A kerti kultivátor pár 10 000 Forintért már megvásárolható, hiszen ezeknek a modelleknek az ereje és a mérete nem alkalmas extrém nehéz munkálatok elvégzésére. A nagyobb kerti eszközök azonban elérhetik a több százezer forintos vagy milliós nagyságrendet is.