Kezdő kertésznek lenni nem ördöngösség, különösen, ha ismered a legjobb tippeket, ami a sikeres kertészkedéshez szükséges. Ha ezeket tudod, akkor kevés olyan növény marad, amelyről ne tudnál gondoskodni. Legyen a kerted kicsi vagy nagy, tippjeink segíteni fognak abban, hogy személyre szabottan alakítsd ki, és élvezettel kertészkedj egész évben.

Újdonság számodra a kertészkedés? A kerti munka szórakoztató és hálás feladat. Minden kertészkedő lelkét megmelengetni, mikor a saját termésből készült ételeket tudja az étkezőasztalra tenni. Nincs is ízesebb és egészségesebb a kertünkben termett zöldségeknél, gyümölcsöknél. Minden energia, amit a kertedbe fektetsz, meghozza gyümölcsét, ezért is olyan büszkék a sikeres kertészkedők a saját portájukra.

 

Kezdő kertészként azonban nem mindig könnyű megtenni az első lépéseket a kertrendezésben, ám mi segítünk a legjobb tippekkel!

 

1.Tudd pontosan, mi a célod a kerteddel

 

Ha nagy a kerted, akkor több részre is feloszthatod, lehet benne sima gyepfelület, virágoskert, fűszerkert, veteményes, gyümölcsfák. Ezzel együtt a munkák száma is jelentősen nő, ami nem biztos, hogy kezdő kertésznek való. Egy kisebb kertnél is meg kell határozni, hogy mit és hova szeretnél ültetni. A gondos tervezéssel nem csak időt, de nagyon sok pénzt is megspórolhatsz.

 Saláta termesztés kiskertben

2.Javítsd fel a kerted talaját

 

A növények számára 3 dolgot kell biztosítanod: fényt, vizet és tápanyagot. Nem tudod befolyásolni, hogy a kerted mennyire fekszik napos vagy árnyékos helyen. Az öntözést befolyásolhatod azzal, hogy szárazságtűrő vagy vízigényes növényeket ültetsz. A tápanyagot pedig a megfelelő kerti talajjal tudod biztosítani. Fáradtságos munka egy rossz minőségű talaj feljavítása, de biztosan kifizetődő munka.

 

3.Tervezd meg az öntözést

 

A kertben nincs fontosabb teendő a rendszeres és helyes locsolásnál. Téves azt hinni, hogy az alkalmankénti vízzel való elárasztás megfelelő gondozást jelent, ez ugyanis stresszelheti a növényeket, és teret adhat a kórokozóknak is. És mi az ideális időpont a locsolásra? Kora reggel, vagy késő este. Ha pedig spórolni akarsz a vízzel, annak is megvan a módja: ültess szárazságtűrő növényeket.

 

4.Válassz könnyen nevelhető növényeket

 

Kezdő kertészként mindig a legegyszerűbben gondozható növényeket válaszd a kertedbe. Még akkor is ilyeneket érdemes ültetni, ha már nem vagy teljesen kezdő, de kevés időd van a kert ápolására. Akár zöldségeket, akár dísznövényeket ültetsz, ne magról, hanem palántáról ültesd őket, ezek felnevelése sokkal egyszerűbb.

 

5.Ne ijedj meg a zöldségneveléstől

 

Dísznövényeket ültetni is nagy élvezet, de mit ér a kert veteményes nélkül? Ha már van kertünk, használjuk ki, hogy legalább néhány zöldséget termeljünk benne. Egyszerűen termeszthető a retek, a paradicsom, a saláta, a paprika. Babot és borsót is könnyen lehet nevelni, akár a kerítésre is felfuttathatod őket.

 

6.Ültess dézsába növényeket

 

Ha kicsi a kert, dézsába is ültethetsz dísznövényeket. Ennek megvan az az előnye, hogy az évelőket könnyebben be tudod vinni a dézsával együtt a garázsba, vagy más védettebb helyre, hogy átteleltesd. A dézsába ültetés hátránya, hogy gyakrabban kell öntözni, mert a föld hamarabb kiszárad benne. Soha ne feledkezz meg a vízelvezetésről, a dézsa alján legyenek nyílások, hogy a víz soha ne pangjon benne.

 

7.Szerezz be szakkönyveket

 

A színes képekkel illusztrált kertészei szakkönyvek a kezdő kertész legjobb barátai. Segítenek felkészülni a kerti munkákra, leírják az alapvető gondozási műveleteket, növényportrékkal megismertetik a leggyakoribb növényfajokat, és segítenek, hogy már otthon ki tudd választani, mit szeretnél ültetni, nem kell a kertészetekben tanácstalanul nézelődnöd.

 Bársonyvirág ültetése cserépbe

8.Ismerd meg a mérgező növényeket

 

Ha nem csak kezdő kertész vagy, de kisállatod is van, kutya, cica, akkor nagyon fontos, hogy ne ültess olyan növényeket, melyek mérgezőek számukra. Nem biztos, hogy ha tudod egy növényről, hogy emberre nézve teljesen ártalmatlan, akkor az a kisállatod számára is az. Nagyon sok növényfaj lehet végzetes kutyára, cicára, ezért ilyeneket sose ültess a kertedbe.

 

9.Legyen egyszerű a kerted felépítése

 

Kezdő kertészként ne legyen bonyolult felépítésű a kerted, mert nem látod a fától az erdőt, és elveszel a rengetegben, és a sok tennivalóban. A klasszikus kerteknél középen helyezkedik el egy gyepfelület, és azt veszi körbe a széleken a dísznövényes terület. A zónákra osztott kerteknél külön sávban vannak a virágok és külön sávban a veteményes. A legkisebb kerteknél pedig dézsákba vannak ültetve a növények.

 

10.Szerezd be a legalapvetőbb kerti szerszámokat

 

Nincsen kerti munka kerti szerszámok nélkül. Mindenképpen szükséged van ásószerszámokra, ásóra, kapára, gereblyére, talajlazítóra, vágószerszámokra, metszőollóra, ágvágó ollóra, ágfűrészre, fűnyíróra. Kiegészítő kellékként szükséges a kesztyű, a karók, a kötözőzsinór, kosarak a kerti hulladéknak vagy egy komposztáló, amit akár házilag is összeállíthatsz.

 

Kellemes kertészkedést kívánunk!

Sikeres kertészkedést, és ne feledd, hogy ha elmerülsz a kertészkedés rejtelmeiben, már nem sokáig leszel kezdő! Hamarosan tapasztalt kertészkedővé válsz!

A cikk folytatása:10 eszköz, amely megkönnyíti a kertészkedést


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!