Te is szeretnél egy méhbarát kertet kialakítani, de ötleted sincs mit is jelent ez, és hogyan kezdj bele? Cikkünkből megtudhatod, mire érdemes odafigyelni egy méhbarát kert kialakítása során, és mit kell tenned ahhoz, hogy sok méh látogassa kerted virágait.

virágport gyűjtő méh
A méhbarát kertek évről évre terjednek, egyre több kertbarát dönt úgy, hogy létrehozz egy természetbarát kertet, ahol kertünknek egy bizonyos részét arra fordítjuk, hogy a vadon élő állatoknak nyújtunk menedéket, táplálékot. Ne feledjük el, hogy a méhek felbecsülhetetlen értékű szolgáltatást nyújtanak, hiszen az ő munkájuk nélkül nem lenne kertünkben zöldség, gyümölcs, és bizonyos takarmánynövények is eltűnnének, ha ők nem végzik el a beporzást.


A méhek már több mint 50 millió éve itt élnek ezen a bolygón, ám most kihalás veszélye fenyegeti őket. Természetesen ennek több oka is van, ilyen pl. a klímaváltozás, bizonyos betegségek, amelyek a méheket támadják meg, de nagyban hozzájárul az emberi tevékenység is. Egyre nagyobb területet foglalunk el, egyre több házat építünk, és egyre több helyet sajátítunk ki mezőgazdasági területnek, ahol vegyszerekkel permetezett növényeket termesztünk. Ezzel szemben a vadvirágos mezők és a természetes erdők, rétek területe csökken.
Amikor házat vásárolnak az emberek, senkiben nem merül fel a kérdés, hogy a megvásárolt területtel, hány beporzó rovartól veszi el a táplálékot, valamint, hogy a kert kialakítása során hány vadonélő állatnak kell majd biztosítani a táplálékot, és a menedéket. Ezért fontos, hogy sokan kezdjenek bele a természetbarát kertészkedésbe, és más szemmel nézzék a kertjüket.


Mitől más egy méhlegelő, mint egy más terület?


A méhlegelő lényege, hogy az adott területen olyan növények találhatóak, amelyek magas pollen tartalmú virágokkal rendelkeznek, valamint az adott területen tavasztól őszig folyamatosan találnak virágport a méhek és más beporzó rovarok.
Amíg egy mezőgazdasági területen egy adott növényt termesztenek, amely egy bizonyos időben virágzik, ott a beporzó rovarok sem előtte, sem utána nem találnak más virágot.
Tehát ahol csak napraforgót ültetnek, ott a napraforgó virágzási idejében találnak a méhek virágport, de ha a napraforgó virágai elnyílnak, már nem tudnak ott élelmet gyűjteni.
De ha megnézzük a városi kerteket, sajnos ott is sok olyan kertet találni, ahol semmilyen virágot nem ültetnek, vagy elhanyagolt a kert, vagy a másik véglet, hogy egy szépen lenyírt gyep és néhány fa valamint bokor található, amelyek szépek és rendezettek, de a beporzó rovarok itt sem tudnak élelmet gyűjteni.

mézontófű méh
Mi itt a Zümishopnál úgy gondoljuk, hogy minden kertben, még a legkisebb területű kertben is, vissza kéne adnunk a beporzó rovaroknak egy részt, méhlegelőket kialakítva, és gondoskodnunk kellene arról, hogy tavasztól őszig tudjanak táplálkozni ezekből a növényekből. Ne feledjük a bolygó nem a mienk, csak kölcsön kaptuk!


A környezetnek, a természetnek mi is ugyanolyan szerves részei vagyunk, mint bármilyen más faj. Nem vagyunk, és nem is tudunk függetlenek, lenni tőle, akármennyire is igyekszünk így tenni, vagy legalábbis ezt hinni. A mi életben maradásunk függ a bolygó élhető környezetétől, nem pedig a bolygó fennmaradása tőlünk.
(Szerző: Kump Edina környezetkutató és tanácsadó)


Hogyan kell kialakítani egy méhbarát kertet?


Méhbarát kert kialakítása nagyon egyszerű, és több variációban is megvalósítható.
Ha nem szeretnél pénzt és időt fektetni a méhbarát kertbe, már azzal is sokat tehetsz, ha a kertedben egy részt meghagysz nekik, pl. nem nyírod le a füvet azon a részen rendszeresen, hiszen nagyon sok méhbarát virág nyílik a fű között, ilyen pl. a cickafark, a pitypang, vagy a fehérhere, és a bíborhere.
Ha egy adott területet mondjuk egy 1*1 méteres részt meghagysz számukra, már azzal is sokat tettél a beporzó rovarok védelmében, és hozzájárulsz, hogy a méhek a te kertedben is tudjanak táplálékot gyűjteni.
Ha pedig a kertedben tudatosan szeretnél méheket etetni, és szeretnéd kipróbálni a természetbarát kertészkedést, akkor hozz létre egy valódi méhlegelőt.
Válassz ki egy területet a kertedben, a mérete a te döntésed, és ide ültess olyan növényeket, amelyek magasabb pollen tartalommal rendelkeznek.
Ilyen többek között a baltacím, a levendula, repce, mézontófű, bíborhere, szarvaskerep, napraforgó, mák, vagy a baltacím, de nagyon sok növény alkalmas erre.
A méhlegelőnél arra figyelj, hogy tavasztól őszig folyamatosan legyen virágzó növény, ezt úgy tudod elérni, hogy vagy szakaszosan ülteted a növényeket, vagy virágzás idő alapján tervezed meg a növényeket.


A méhek gyakran néhány km távolságot tesznek meg, hogy begyűjtsék a virágport, és ezekre a területekre évről évre visszajárnak.
 Egyetlen méhcsaládnak kb. 30-40 kg virágporra van szüksége, egy év alatt, nem csoda hogy állandóan a virágpor gyűjtésével vannak elfoglalva.
Tehát a méhek etetése hasonló, mint a madáretetés, ha egyszer elkezded, ne hagyd abba, hiszen azok a beporzó rovarok, akik felfedezik, hogy a te kertedben vannak méhbarát virágok, évről évre rendszeresen visszajárnak, és számítanak az ott begyűjtött élelemre.
A méhlegelőt még hasznosabbá teheted, ha nyáron a nagy melegben, egy pici tálkában vizet is teszel ki számukra, valamint nagyon hasznos a rovarhotel, amely télen a hidegtől, nyáron pedig a hőségtől védi meg őket.


És hogy mit kapsz cserébe, ha gondoskodsz a méhekről, a pillangókról, vagy a katicákról a kertedben?


Szebb és nagyobb zöldségeket, gyümölcsöket tudsz majd termeszteni, finomabb lesz a paradicsomod és a paprikád, nagyobb lesz a görögdinnyéd, és zamatosabb lesz az almád, hiszen a beporzó rovarok elvégzik ezt a munkát neked örömmel. Emellett pedig szuper érzés, hogy tettél valamit egy szebb és élhetőbb bolygó megalkotásában.

Ha te is szeretnél természetbarát kertészkedést követni, próbáld ki a Zümi méhlegelő, pillangóbarát, vagy zümmögő viráglabdáit, amelyek speciális méhbarát vetőmagok keveréket tartalmaznak!


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!