A gyep gondozása egyike a legjelentősebb kerti munkáknak. Ennek nélkülözhetetlen mozzanata a gyepszellőztetés, melynek célja, hogy a gyepen keletkezett elfilcesedett réteget, mely nem hagyja levegőzni a gyepet, eltávolítsa. A gyepszellőztetést sokan összekeverik a gyeplazítással, ám a kettő nem ugyanaz. Tudd meg, mit jelent a gyepszellőztetés!

Pázsit fűnyírás

A gyeppel mindig sok munka akad. A rendszeres öntözés, gyomtalanítás és fűnyírás azonban ennek csak egy részét jelenti. A gyepen időről-időre keletkeznek sérült foltok, melyeket ki kell javítani, és nagyon fontos, hogy a felületén minden évben elvégezd a kozmetikázást. Ennek keretében el kell távolítani a gyepen képződő filcréteget, mely főként mohából és elhalt növényi részekből áll. Ez a sűrű, makacs filcréteg meggátolja, hogy a fű és a gyep friss oxigénhez, vízhez és tápanyaghoz jusson. Ha nem távolítod el, a fű gyökérzete rothadásnak indulhat, és nagy foltokban sárgulhat és pusztulhat el a gyepszőnyeged. A gyepszellőztetés éppen ezért nélkülözhetetlen kerti munka.

Miért alakul ki a gyepen a filcréteg?

A gyepfilc általában tavaszra alakul ki a gyepen, és a mohás foltokról könnyen felismerhető. Főként mohából, elhalt növényi részekből, fűnyírás után a talajon maradó bomló fűszálakból áll. Ha túlzottan jól tartod a gyepet, és a kelleténél több trágyát kap, vagy ha éppen ellenkezőleg, túl kevés a tápanyagtartalma, akkor is jó eséllyel alakul ki gyepfilc. Ez a sűrű és erős filcréteg meggátolja a talaj szellőzését, emiatt kialakul egy nedves, szivacsszerű, gombásodásra hajlamos réteg, ami egyaránt gátolja a víz, az oxigén és a tápanyagok eljutását a fű gyökereihez. A talaj kémhatása is megváltozik, és túl savassá válik, emiatt a tápanyagok kevésbé tudnak hasznosulni, a talajlakó hasznos szervezetek aktivitása csökken, így a lebontó tevékenység is lelassul. Ha ezt a problémát kezeletlenül hagyod, a helyzet csak rosszabbodni fog. A megoldást a gyepszellőztetés jelenti.

 

Miért olyan fontos a gyepszellőztetés?

 

A gyepszellőztetés eltávolítja a makacs filmréteget, így a talaj és a fű gyökerei is végre újra fellélegezhetnek. Javul a víz- és tápanyagellátás is, és a gyep is szinte megfiatalodik, megsűrűsödik, mivel a gyökereket a gyepszellőztető megvágja. A megritkult gyeprészekre nyugodtan szórj fűmagot.

 pázsit kertes házban

Mivel végezhető a gyepszellőztetés, és hogyan csináld?

 

Kisebb kertnél kézi gyepszellőztető is tökéletesen megfelel a célnak, ha nagyobb a kerted, akkor gépi gyepszellőztetőt hívj segítségül. Sajnos azokon a helyeken, ahol a gép nem fér el, sarkoknál, szegélyeknél, az öntöző körül kézzel kell elvégezned a gyep lyukasztását. Fontos, hogy a gyepszellőztetést hosszanti és haránt irányban is végezd el a géppel.

 

A gyepszellőztetés előtt nyírd le a füvet, és a lenyírt füvet gereblyézd össze. A gyepszellőztetés során keletkezett hulladékot szintén gyűjtsd össze, semmiképpen ne hagyd a gyepfelületen, hiszen ezzel éppen a filcesedéshez járulnál hozzá. Előnyös, ha a gyepszellőztetőn van gyűjtőkosár, mivel az a gereblyénél kíméletesebben, a megmaradt füvet nem sértve gyűjti össze a nyesedékeket. Ha van komposztálód, a növényi hulladéknak máris megvan a helye.

 

Mikor kell elvégezni a gyepszellőztetést?

 

A gyepszellőztetést csakis száraz időben végezd, amikor nem esik az eső. Érdemes évente kétszer is elvégezni, tavasszal, amikor már a talajhőmérséklet 10-15 fok körül van, és a levegő hőmérséklete is hasonló. Második alkalommal ősszel keríts sort rá. Tavasszal a téli filcesedés nyomait tudod eltüntetni, ősszel pedig a nyári időszakban keletkezett hulladékot távolíthatod el. Ha évente csak egyszer szeretnéd elvégezni, akkor a tavaszi időpont az, amit nem lehet kihagyni. Ősszel viszont azért érdemes, mert még a tél előtt képes megújulni a gyepszőnyeg, és a sok új hajtás gyönyörű zölddé varázsolja a füvet még a tél beállta előtt.

 

Mi a különbség a gyepszellőztetés és a gyeplazítás között?

 

A gyepszellőztetést sokan azonosítják a gyeplazítással, ám a két művelet nem teljesen egyforma. Mindkettő segít, hogy a talaj és a gyökérzet fellélegezzen, ám míg a gyepszellőztetés egy felszíni műveletet jelent, addig a gyeplazítás mélyebbre hatol a földben. A gyepszellőztetés során a felszínen felhalmozódott filcrétegtől szabadítod meg a gyepet, a gyeplazítás egyszerre végzi el a filcmentesítést és a gyökérzóna megtisztítását és felfrissítését is. A gyeplazítással tehát mélyrehatóbb munkát végzel, melynek során nem csak új hajtások fejlődését segíted elő, mint a gyepszellőztetéssel, hanem a területet is elő tudod készíteni újrafüvesítéshez, ha éppen arra van szükséged.

 

Ha nem tudod eldönteni, hogy a kertedben gyepszellőztetésre vagy gyeplazításra van szükség, akkor érdemes szakemberhez fordulni, ugyanis a nem megfelelően elvégzett művelettel több kárt tehetsz a gyepeden, mint hasznot, és akár az egész gyeped áldozatul eshet a rosszul elvégzett munkának.

A folytatásban: 6 tipp: hogyan gondozzuk a pázsitot szárazság idején!


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!