Tudjuk, hogy a csigák is a természet részei, a kertben mégsem szívesen látott vendégek ezek a puhatestűek, hiszen súlyos kárt okozhatnak az ágyásokban. Megszabadulni tőlük nem is olyan egyszerű, hiszen a kertben sok búvóhelyet találnak maguknak. Szerencsére természetes módszerekkel, vegyszermentesen is távol tarthatjuk őket.

éti csiga a salátán

A csigák puhatestűek, nyálkás testüknek szükségük van nedvességre, hogy ne száradjanak ki. Ezért nem bújnak elő napos, száraz időben, és ezért jelennek meg, ha esik az eső. A kertben ideális körülményeket találnak maguknak, hiszen ott rendszeresen öntözöd a veteményest és a virágágyást is, ezért jóval többször tudnak előbújni, és olyankor mi mást tennének, minthogy táplálkoznak.

Mit rágnak meg a kertedben a csigák?                           

Gyakorlatilag minden zöldséget a veteményesedben, a fűszernövényeket, és még a virágágyásban lévő virágokat is szívesen megkóstolják. Ha rágásnyomokat találsz a leveleken, biztos lehetsz benne, hogy valahol a levelek alatt ott lapulnak a csigák is.

Vegyszermentesen is megszabadulhatsz tőlük

Bár mindenki meg szeretne szabadulni a kerti kártevőktől, azt senki nem akarja, hogy mérgező vegyszerekben ússzon a kertje, különösen nem a veteményes, ahol bio módon, veszélyes anyagoktól mentes zöldségeket akar termeszteni. Szerencsére a kertet vegyszerek nélkül is csigamentes övezetté lehet alakítani.

Íme, a legjobb természetes módszerek csigák ellen!

Vonzó csigacsapdák

A csigákat nem csak a zöld növények vonzzák, van még valami, aminek nem tudnak ellenállni, például az édes nedűknek. Ha egy mélyebb edénykét megtöltesz cukros itallal, gyümölcslével, szőlőlével, az magához vonzza a csigákat. Miután az állatok belemásznak, elsüllyednek és megfulladnak. De hasonló hatást érhetsz el a sörrel is. Másfajta csapdát is állíthatsz a csigáknak néhány káposzta- vagy salátalevéllel, vagy uborkakarikával. Tegyél ki a veteményesbe egy fekete zsákot vagy felborított virágcserepet, amin alul hagysz egy kis rést, amin át bebújhatnak a csigák. Tegyél a zsák vagy a cserép mellé a zöldségekből. Éjszaka a csigák előmásznak a rejtekükből táplálkozni, nappal pedig elbújnak a napsugarak elől, amire tökéletes hely a zsák alja vagy a cserép belseje. Mikor pihennek, egyszerűen begyűjtheted őket a zsákról vagy a cserépből. Hogy mit teszel a csigákkal, az a lelkiismeretedre van bízva, de ha megkímélnéd az ételüket, akkor vidd ki őket egy mezőre, vagy erdőbe, és ott engedd őket szabadon, hogy véletlenül se találhassanak vissza hozzád.

 

Villanypásztor

Ha azt gondoltad, hogy villanypásztorral csak nagyobb testű állatok tartható kordában, akkor eláruljuk,

hogy tévedtél. Csigák ellen is bevethető, ám a kis puhatestűek ellen nem kell túl nagy feszültséget generálni. Mindössze egy réz szalagot kell beszerezned, ami úgy működik a csigánál, mint az áram a nagyobb állatoknál. A réz elektromos sokkot okoz a csiga testében, és a mikrofeszültség hatására a kis puhatestű jobbnak látja, ha odébbáll. Egyszerűen vedd körbe a védendő területet rézszalaggal, és a csigatámadásoknak egyszer és mindenkorra vége lesz.

Fizikai és kémiai gátak

A csigák puha teste kényes az éles dolgokra, de nem bírják a savat sem, ahogy az erős aromákat sem. Ezért ha ilyen dolgokkal rakod körbe a védendő növényeket, akkor megóvhatod őket a csigáktól. Mivel például? Összetört tojáshéjjal, kávézaccal, éles kaviccsal, gyömbérrel, mentaolajjal, ecettel, fahéjolajjal. A kovaföld por is veszélyes a csigákra, egyrészt mert élesek a szemcséi, másrészt nagyon erős nedvszívó hatása van. Ha a csiga mégis rámerészkedik, a kovaföld por rátapad, a csiga nem tud továbbmenni, és végül kiszárad. Hasonló elven működik a szepiolit szilikát, ami szintén túl száraz felületetet jelent a csigák számára, amitől inkább távol tartják magukat.

Bio védekezés ragadozókkal

Csigával sok állat táplálkozik, gyíkok, békák, vakondok és a sünök is. Ne bánd, ha ők felbukkannak a kertedben, mert segítenek a csigák elleni védekezésben. Tedd a kerted sünbaráttá, hiszen a sünök nem pusztítják a növényeidet, a káros rovarokat és puhatestűeket annál inkább.

Plusz egy hasznos tipp…

A csigákat semmi nem vonzza jobban, mint a nedvesség, ezért is imádják a kertet, ahol a locsolás nem maradhat el. Ha változtatsz a locsolási szokásaidon, és este helyett kora reggel locsolsz, akkor estére, mikor a csigák előjönnek, a talaj már szárazabb lesz, amit nem igazán kedvelnek, és talán elő sem bújnak a házukból. Ha pedig csepegtető öntözést választasz, akkor nem csak a vízzel spórolsz, hanem a talaj felülete még szárazabb lesz, amit végképp nem szeretnek a csigák.

Látod, milyen sok természetes módszer létezik a csigák távoltartására?

A cikk folytatásában: Így védekezz a csigák ellen a kertedben


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!