Ha te sem tudtál ellenállni, ennek a csodás mediterrán növénynek, és az idén szeretnéd először átteleltetni, megmutatom, hogyan ápold és gondozd télen a murvafürtöt, hogy túlélje a hideg hónapokat sikeresen.

Rózsaszín murvafürt

Sokan félnek a murvafürt tartásától, mivel úgy gondolják, hogy ha egy mediterrán növényről van, akkor biztos, hogy csak különleges tartási körülmények között marad életben. Pedig a murvafürt gondozása pont olyan egyszerű, mint a muskátli gondozása, még a kezdő hobbykertész számára sem okozhat gondot a murvafürt ápolása.

Ismerkedj meg a murvafürttel!

Ha már jártál mediterrán tengerparti országban biztosan találkoztál a házfalakra felfuttatott hatalmas méretű murvafürtökkel, amelyek lenyűgöző látványt nyújtanak. A murvafürt (Bougainvillea) egy évelő kúszónövény, a csodatölcsérfélék (Nyctaginaceae) családjába tartozik, és eredetileg Brazíliából származik. Sokan úgy gondolják, hogy a murvafürt csodás színeit maga a virág adja, pedig a virágok igen kicsik és jelentéktelenek, amelyeket viszont a pink, lila, rózsaszín, fehér vagy épp narancssárga színű fellevelek vesznek körbe. Tehát amit mi színes virágnak látunk azok csupán fellevelek.

A murvafürt leggyakrabban dézsás növényként érdemes kezelni, mivel a mi tél hideg időjárásunkat sajnos nem viselik el, ezért ha ki is ülteted a kertbe, akkor is ősszel vissza kell helyezni egy nagyobb cserépbe vagy dézsába és egy fagymentes helyre kell szállítanod.

Rózsaszín és sárga murvafürt

Melyik murvafürtöt válaszd a kertészetben?

Ha egyszer beszerzel egy murvafürtöt, hidd el rajongóvá válsz, és keresni fogod az új színeket és fajtákat. Elég széles már az itthon beszerezhető fajták választéka is, de érdemes facebook csoportokban is érdeklődni, cserélni, itt is be tudsz új színeket szerezni.

A leggyakoribb fajták itthon a B.glabra , a B.hibridek, és a B.spectabilis keresztezéséből jöttek létre. Ezek közül pl. .a mély lila színű „Sanderiana”a vöröseslila „Variegata és a sárga „Aurantiaca , a fehér „Jamaica White és a narancssárga „Rosenka is közkedvelt.

Hogyan gondozd a murvafürtöt tavasztól nyár végéig

A murvafürtöt egy napfényes teraszra vagy kertrészre érdemes elhelyezni, mivel imádja a tűző napot. Emellett fontos a bőséges öntözés, nyáron szinte naponta kell locsolni, és mivel igen magas a tápanyag igénye hetente egyszer tápoldatos vízzel is érdemes megöntözni. Tehát semmiben nem tér el a gondozása a leandertől vagy a muskátlitól, semmi különleges igénye nincs a növénynek a rendszeres öntözésen,napfényen, és a tápanyag után pótlások kívül.

Miért nem virágzik a murvafürt?

Ezt a kérdést sok hobbykertész felteszi, a válasz pedig a túl kevés napfény és a tápanyag hiány lehet.

A murvafürtöt fel lehet futtatni egy karóra vagy vastagabb drótra, de egy törzses növényként is tudod nevelni, ebben az esetben nyáron is érdemes rendszeres visszametszeni, így bokros tömör murvafürtöt kapsz, ami több virágot hoz majd. Én rendszeresen visszavágom a murvafürtömet a teraszon, mert így többet virágzik, és kevesebb helyet foglal el a növény.

Hogyan teleltessem a murvafürtöt?

A murvafürt teleltetése sem tér el a többi mediterrán dísznövénytől, én ősszel visszavágom kissé a hajtásokat, és egy világos, de fűtetlen szobában teleltem át. A lényeg hogy a 10-15 C fokos világos helyiséget találj számára, és csökkentsd le a locsolást. Én télen havonta egyszer adok neki egy kevés vizet, épp csak annyit hogy a gyökere ne száradjon ki.

Tavasszal a felnyúlt hajtásokat ismét vissza kell vágni a felére, és szépen fokozatosan kell a kinti napfényhez és meleghez hozzászoktatni. Ha túl kicsi a cserép tavasszal ültesd át a növényt egy nagyobb cserépbe, és kezd el a locsolás mennyiségét növelni, majd ismét adhatod neki a tápoldatot is.

Sárga murvafürt bokor

Mikor kell bevinni és mikor kell kivinni a szabadba a murvafürtöt?

Ősszel a fagyok beállta előtt be kell vinni, tehát ha az hallod az előrejelzésben hogy az éjszakai fagyok beköszöntenek, vidd be a növényt. Ha csak egy-egy éjszaka van lehűlés, de a te teraszod védett helyen van, még hagyhatod kint a növényt. Tavasszal ugyanez a helyzet, ha már elmúltak az éjszakai fagyok és éjjel a hőmérséklet nem csökken, le 5-8 C Fok alá kiviheted a növényt a teraszra.

Hogyan tudom szaporítani a murvafürtöt?

A legegyszerűbb, ha tavasszal vagy nyáron félfás dugványokat szedsz az anyanövényről és ezeket hormonpor segítségével meggyökerezteted, hidd el nem olyan nehéz.

A murvafürt fantasztikusan fog mutatni a teraszodon a leander vagy a hibiszkusz társaságában, csodás mediterrán hangulatot varázsol a környezetedbe, megéri belőle többet is elhelyezni az erkélyedre, kertedbe vagy a teraszodra.

A cikk folytatásában megmutatjuk  miért nem virágzik a hortenzia a kertemben? 8+1 jótanács a hortenzia gondozásához

 


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!