Tiramisut egész évben szoktam rendszeresen készíteni, de tavasszal az epres citromfüves tiramisu a család kedvence, megmutatom, hogyan készítem el.

Minden tavasszal szoktam a teraszra szamócát ültetni, mivel kisfiam imádja a saját bio epret dézsmálni. Mindössze 4-5 palántát ültetek balkonládába, vagy a csüngő virágtartókba, de ez pont elég ahhoz, hogy folyamatosan szedegessük a tavaszi édes zamatos epreket. Ha épp nincs elég szamóca a balkonládákba, kipótoljuk a piacon jól bevált őstermelőktől, hiszen a tiramisuhoz sok finom édes eperre van szükségünk, főleg hogy mire elkészítem, a készlet egy részre eltűnik.

A recept másik főszereplője a citromfű, amelyet ki sem tudok irtani a kertből, de nem is akarom, hiszen nagyon igénytelen, mégis hasznos fűszer és gyógynövény, amelyből télen és nyáron is készítek teát, de süteménybe, salátákba is felhasználom, kellemes citromos illata és aromája miatt. Mivel nekem egy nagyméretű balkonládában vannak a fűszernövények védett helyen, így az utóbbi években szinte télen is zöldellnek a növények, nyáron pedig alig győzőm szedni a leveleket még a virágzás előtt, és amit nem használok fel frissen, azt szárítva teszem el.

 

 A tiramisut bármilyen torta formában, üvegtálban, vagy tepsiben el tudod készíteni, én most tepsit használtam. Van, hogy sima babapiskótát használok, de ha időm engedi, saját sütésű piskótából is szoktam tiramisut csinálni. Kávét a kisfiam miatt nem teszek bele, de ha nálad felnőtteknek készül a desszert, bátran mártogasd bele a babapiskótát kávéba.

Tavaszi epres tiramisu recept citromfűvel

Hozzávalók:

200-300 gr (de akár 500gr is lehet) friss eper

2 evőkanál bio nádcukorból készült porcukor

1-2 csomag babapiskóta

250 g mascarpone

2 tasak vaníliás cukor

2 evőkanál kakaópor

1 dl habtejszín

8-10 citromfű levél

Elkészítés:

A habtejszínt a vaníliás cukorral verd fel kemény habbá, majd keverd bele a mascarponét is. Én a nyers tojást is kihagytam, de ha szeretnél, tehetsz bele két tojássárgáját is.

A porcukrot is add hozzá, majd tedd félre a krémet. Jó tanács, ha a krém nem elég kemény, tegyél bele habfixáló, sőt ha van otthon egy csomag vaníliás vagy tejszínes pudingport, az is mehet hozzá, még finomabb lesz tőle.   Készíts egy bögre kakaót, és ebbe mártsd bele pár másodpercig a babapiskótákat, de természetesen, ha te nem gyereknek készíted a sütit, kávéba is belemárthatod. A mártott babapiskótát kezd el szép sorban letenni a tepsibe, vagy tálba, sajnos a méretekben nem tudok segíteni, nekem már megvan a jól bevált edény, és a hozzá való piskóta adag is, de ezt ki kell tapasztalni, mert a piskóta mennyisége is gyártótól függ.

Tehát egy réteg áztatott babapiskóta, egy réteg mascarponés tejszínes krém. Ha van elég eper, nyomkodj néhány negyedbe vágott eper darabot a krémbe, és mehet mellé néhány megmosott összetépkedett citromfű levéldarab is, de az is jó ha összeturmixolsz néhány epret, citromfűvel, és ezt kevered bele a mascarponés krémhez.

Erre jön még egy réteg áztatott babapiskóta, majd egy újabb adag krém. Addig folytasd a rétegezést, amíg minden hozzávaló el nem fogy, a tetejére jöhetnek a félbe vágott rubin piros édes eperszemek. Tálaláskor díszíts friss tejszínhabbal és citromfű levélkékkel. majd szórd meg kakaóporral.

Fantasztikus finom tavaszi desszert, amelyet tálalás előtt érdemes néhány órára, vagy akár egy egész éjszakára betenni a hűtőbe, hogy a krém és a piskóta jól összebarátkozzanak.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!