A korallvirág az egyik legnépszerűbb virágzó szobanövények egyike, mégis sok hobbykertésznél a virágzás elmaradása okoz problémát. Ha neked sem virágzik a korallvirágod, tarts velem, és megmutatom mi a nagy titok. A korallvirág sikere szerintem abban rejlik, hogy minimális gondozás mellett is képes egész évben virágozni, télen bent a lakásban, nyáron kint a teraszon vagy a kertben virít ez a pompás kis virág.

Mégis sok kertbarátnak az otthonában a korallvirág nem virágzik, sőt felnyúlik és az alsó részre teljesen felkopaszodik. Azt meg kell említenem, hogy a korallvirág elnevezés nem egy növényt takar, hanem egy egész családot, ide tartozik a Kalanchoe blossfeldiana, de ide tartozik a K.thyrsiflo, vagy a K.porphyrocalyx is, de én most csak a mindenki által jól ismert K.blossfeldiana fajtával szeretnék foglalkozni.

Nekem kb. 7-10 cserép korallvirágom, van, de ezekből nyáron jó párat összeültettem egy nagyobb cserépbe, mert így sokkal szebbek és mutatósabbak lettek. Egyszerűen imádom őket, mind a szimpla, mind a dupla szirmú telt virágú fajtákat, nem beszélve a fantasztikus élénk színekről, a pink, a piros, a sárga és narancssárga árnyalatairól.

Nézzük, meg lépésről lépésre hogyan kell gondozni a korallvirágot, és mit érdemes tudni erről a kedves színes növényről.

A korallvirág felépítése, és öntözése:

Ha megnézed a korallvirágodat, láthatod, hogy a levelei igen vastagok és húsosak, ebből már következik, hogy a növény a pozsgásak közé tartozik.  De a vastag húsos levelekből lehet arra is következtetni, hogy a növényt nem szabad túl locsolni, hiszen a levelek sokáig képesek tárolni a nedvességet, így nagyon fontos, hogy a két öntözés között hagyd a földjét kissé kiszáradni.

Nyáron, ha kint tartod a kertben a növényt, locsolhatod akár hetente többször is, de ekkor is vigyázz nehogy túlöntözd. Ha kaspóban tartod a korallokat, az öntözés idejére vedd ki a kaspóból a cserepeket, és csak akkor tedd vissza, ha minden víz már lecsepegett. De én a kaspók ellensége vagyok, mivel a túl szoros kaspóban a gyökerek nem kapnak levegőt, így inkább mellőzöm ezeket a növények alól. Télen pedig elég, ha kéthetente egyszer adsz nekik egy kevés vizet.

A korallvirág virágzása:

A korallvirág bár rövid nappalos növény, mégis a virágzáshoz minimum 8 óra megvilágítás szükséges. Tehát ha egy félárnyékos helyre teszed a korallvirágot, kevesebb virágot fog hozni.

Nyáron a növényt kiteheted a kertbe, vagy a teraszra, garantáltan egész nyáron át virágzik majd. Viszont a virágzás titka, hogy minden egyes virágzás végén, az elnyílt virágokat le kell vágni, máskülönben hiába is várod az újabb virágözönt.

A virágzáshoz szükséges a megfelelő tápanyag is, így tavasztól őszig hetente egyszer egy kevés tápoldatot is adj az öntözővízhez, hiszen minden virágzás nagyon sok tápanyagot igényel a növény számára.

Gyakran olvasni, hogy ha szeretnél karácsonyra virágzó korallvirágot a fenyőfa mellé, akkor a növényt, akárcsak a mikulásvirágot fekete kartonnal érdemes letakarni 10-12 órára.

Nos, nekem nem voltak letakarva, mégis van, amelyik még télen is virágzik folyamatosan, igaz nyáron rendszeresen kaptak tápoldatot is. Most télen inkább hagyom őket pihenni, kéthetente egyszer kapnak egy kevés vizet, tápoldatot nem adok nekik, majd csak tavasszal.

A korallvirág metszése:

 Ahhoz, hogy ne egy felnyurgult csúnya virág legyen az otthonod dísze nem csak az elnyílt virágokat, de a hajtásokat is érdemes visszavágni, így mindig tömör és szép rendezett lesz a korallvirágod. A felnyúlt nyurga hajtások legtöbbször a fényhiány miatt alakulnak ki, de egy metszéssel ez is hamar orvosolható.

Nekem is van olyan korallvirágom, amely most télen kissé felkopaszodott, de ezeket tavasszal visszavágom a felére, kapnak friss földet, és gyorsan magukhoz térnek. Ne sajnáld őket, nem lesz semmi bajuk, ha fodrászt játszol a korallvirágoddal. Meglásd az elvirágzás után, ha visszavágod a növényedet, pár hét és újra tele lesz apró kis virágbimbókkal.

Tehát ha azt szeretnéd, hogy a korallvirágod tavasztól őszig virágozzon, nincs más dolgod, mint egy világos helyre tenni a cserepét, figyelni, hogy ne öntözd túl, rendszeresen tápoldatozni és az elnyílt virágokat, és néha hajtásokat is visszavágni.

Még egy jó tanács:

A levágott hajtásokat, érdemes egy földdel teli cserépbe ledugni, mert pillanatok alatt meggyökeresednek, így egy tőből pillanatok alatt egy egész korallvirág gyűjteményed lehet.

Jó kertészkedést kíván: Kertészanyu

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!