hétfő, 26 június 2017

Hogyan készítsünk bort gyümölcsből

Túl sok a termés a meggyfán, vagy a szilvafán? Semmi gond készítsünk gyümölcsbort belőle. A kiskertben sokszor előfordul, hogy a sok gyümölcstermést már nem tudja a család elfogyasztani és ilyenkor a lehullott gyümölcs kárba megy. Ám az ügyes hobbi kertész, barátok és ismerősök nagy örömére gyümölcsbort készít a feleslegből.

Szinte minden gyümölcsből készülhet bor, de nem mindegyik lesz igazán finom és ízletes. A legjobb bor a meggyből, a ribiszkéből és az almából készül. Nem tanácsos viszont körtéből, kajsziból, őszibarackból készíteni házilag, mert ehhez nagy szaktudás szükséges, és a borkészítés közben ezek a gyümölcsök elvesztik aromájukat.

A szamóca és a málna esetében is ugyanez áll fent, főzés közben és az érlelés alatt a gyümölcs átalakul és elveszti jellegzetes zamatát. Persze ez nem jelenti azt, hogy más gyümölcsből nem érdemes bort készíteni, de ízük és zamatuk nem lesz annyira aromás, mint az említett gyümölcsök esetében.

Meggybor készítése:

A meggy borhoz szinte bármilyen meggyfajta felhasználható, de mindenképp sötét bordó érett ropogós zamatos meggyet válasszunk.

A beteg szemeket nagyon gondosan válogassuk át és távolítsuk el, mert ezek elrontják a bor zamatát. A szemeket mossuk meg jó alaposan többször is, a szárat távolítsuk el, majd jó alaposan zúzzuk össze a gyümölcsöt. Ha illatos és zamatos bort szeretnénk 10 % törött magok is adhatunk mellé.

A zúzott cefrét két napig előerjesztjük, ám előtte fajélesztővel beoltjuk, és 10 literenként adunk hozzá 2 g ammónium foszfátot. Az erjesztéshez használhatunk nagyobb fahordót, vagy nagyméretű befőttes üveget is. Ezután szétválasztjuk a levet a gyümölcshústól egy szitán átszűrjük az

egészet.

Egy liter borhoz kb. 1,5 kg gyümölcsre van szükségünk. A jó meggybor alkohol tartalma kb. 11 térfogat százalék, savtartalma 7 %, amelyhez 1 liter léhez 1 liter vizet kell számolni. Így a hígított lé savtartalma 8 ezrelékre csökken, míg a cukor tartalma 4%-ra.

2 liter hígított léhez adjunk 40 dkg kristálycukrot méghozzá szirup formájában, amely lehet hideg vagy meleg is. Ezután erjeszteni kell a bort, amelyet a harmadik hét után fejtsünk le, majd újabb 5 hét után jöhet a második fejtés. A második fejésre a bor kitisztul és szép rubint vörös színt kap. Ahhoz hogy a meggybor ne legyen újra zavaros fogyasztás előtt édesítsük meg 4-5 dkg cukorral. Az így elkészült bor akár két évig is eltárolható.


Ribiszke bor:

A borkészítésre egyaránt alkalmas a piros a fehér és a fekete ribiszke is. A legjobb változat a piros gyümölcsből érhető el, sőt ennek a gyümölcsnek igen magas a C vitamin tartalma, ami a borban is megmarad.

A ribiszkét szedjük, le fürtökben itt nem fontos a szárat eltávolítani hagyhatjuk egyben. A fürtöket jó alaposan átmossuk többször is, majd présen vagy más eszközzel összezúzzuk. Ezt a zúzalékot előerjesztjük, majd jöhet a szétválasztás, a sajtolás és a lé készítés.

100 kg gyümölcsből kb. 70 liter lét nyerünk ki. Itt is érdemes a 7 ezrelékes savtartalomra, és a 11% -os alkohol tartalomra törekedni. 1 liter léhez adjunk hozzá 2 liter vizet, de a végén kisajtol levet ne keverjük bele, hanem tegyük félre. A visszamaradt törkölyt sajtoljuk ki újra és ezt keverjük a hígított léhez. Ezután minden liter léhez keverjünk bele 20 dkg cukrot, ezt szintén szirup formájában adjuk hozzá.

Azután jöhet az erjesztés, a fejtés, majd az újabb fejtés a szűrés üvegbe töltés. A ribiszke bor a harmadik év tárolás után lesz a legfinomabb.

Almabor:

Az almabor sok vidéki településen ma is az egyik legfinomabb házilag készített bor. A gyümölcsbort a téli vagy őszi almából érdemes elkészíteni, itt is a bő levű, kissé savanykás lédús fajtákból. Az almából 65% cukortartalommal és 8% savtartalommal tudunk bor készíteni.

Az almákat mossuk meg, szeleteljük fel és jó alaposan zúzzuk össze akár egy húsdarálón is ledarálhatjuk. Itt nincs szükség hígításra, tehát minden liter alma léhez adjunk hozzá 12 dkg cukrot, szintén szirup formájában. Fontos hogy a préselés és a sajtolás jó alaposa legyen, hogy minden cseppet kinyerjünk a gyümölcsből és ráadásul gyors is, hiszen az alma húsa gyorsan barnul.

Az almabort többször is érdemes lefejteni, míg tiszta aranysárga színt kapunk, így gondosan kezeljük és öntögessük. Ezt a fajta bort egy évig lehet tárolni, utána el kell fogyasztani, a bor állaga semmivel sem lesz jobb tárolás útján.

Minden hobbi kertésznek ajánljuk a saját gyümölcsbor készítésének kipróbálását, ám aki úgy érzi nem ért hozzá egy kis gyümölcslevet is készíthet a finom nyári gyümölcsökből.

További cikkek:

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

Fűmagvetés lépésről lépésre!

Egy szépen ápolt zöld gyep, a legkisebb kertben is elfér. Akár egy méteres területre is vethetünk fűmagot. Ismerjük meg a füvesítés titkait, hogy a szomszéd fűje ne legyen zöldebb!

Bővebben...:

Szobrok a kertben!

Igen különleges szobrokat készíthetünk saját kertünkben, és ehhez nem kell más, mint egy kis cserép növény, amelyből később elefántot, nyuszit, gömböt, oszlopot, vagy épp labirintust varázsolhatunk.
Bővebben...:

Ne dobd ki! Hasznosíts tojáshéjat a kertben!

Amikor a rántott húst készítjük, ne dobjuk ki az üres tojáshéjat, hiszen újra hasznosíthatjuk kertünkben, így remek kalcium forrást biztosíthatunk növényeink számára.

Bővebben...:

Akár két méter magasra is megnőhet a Chilei óriáslapu

A Chilei óriáslapu (Gunnera tinctoria) első ránézésre a rebarbarára hasonlít, így nem csoda hogy gyakran óriás rebarbarának is hívják.

Bővebben...:

Szeptember végéig is virágzik az angyaltrombita!

Az angyaltrombita (brugmansia) egy gyönyörű mediterrán illatos közkedvelt dísznövény, amely feltűnő virágaival igazi szoliter növénnyé válik kertünkben!

Bővebben...:

Így teleltessük az írisz hagymákat

Az íriszek a hazai kiskertekben előkelő helyet foglalnak el, és az utóbbi években egyre több nemesített változat közül válogathatunk a kertészetek polcain.

Bővebben...:

Spárga a kertben és az asztalon

Hazánkban még mindig nem túl elterjedt kerti és konyhai növény a spárga, pedig egy kis odafigyeléssel mi magunk is termeszthetjük kertünkben ezt a különleges növényt.

Bővebben...:

Endívia saláta növény ültetése és gondozása

Aki szereti a finom tavaszi és nyári salátákat és szeret kertészkedni, ültessen kertjébe endiviát (cichorium endivia) amely vitamindús és nagyon finom. Bővebben...:

Hogyan vásároljunk citromfát?

Citromfát ma már egyre több helyen árusítanak ám nem mindegy hol és milyen növényt vásárolunk meg. Bővebben...:

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Levendula

Grillezett sertésborda recept levendulával

Gondolta volna kedves olvasó, hogy a levendula még a sült hús mellé is passzol? Íme, egy remek recept, ahol a grillezett sertésbordát fűszerezzük levendulával.

Bővebben...:

A levendula felhasználási formái!

Megkérdeztük olvasóinkat, ők mi mindenre tudnának egy csokor illatos levendulát használni! Íme, egy csokorra való a beküldött olvasói tippek közül!

Bővebben...:

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Íme, a titok, hogy szép hortenziánk legyen a kertben

A hortenzia Nagymamánk titkos kertjének az egyik legszebb virága volt, vidéken szinte minden kertben virágzott egy hatalmas hortenzia bokor. Majd kissé elfeledtük, de pár éve újra divatba jött ez a fantasztikusan szép növény. Bemutatom mi a titka, hogy neked is szép hortenziád legyen a kertedben!

Bővebben...: