csütörtök, 24 augusztus 2017

Hogyan készítsünk bort gyümölcsből

Túl sok a termés a meggyfán, vagy a szilvafán? Semmi gond készítsünk gyümölcsbort belőle. A kiskertben sokszor előfordul, hogy a sok gyümölcstermést már nem tudja a család elfogyasztani és ilyenkor a lehullott gyümölcs kárba megy. Ám az ügyes hobbi kertész, barátok és ismerősök nagy örömére gyümölcsbort készít a feleslegből.

Szinte minden gyümölcsből készülhet bor, de nem mindegyik lesz igazán finom és ízletes. A legjobb bor a meggyből, a ribiszkéből és az almából készül. Nem tanácsos viszont körtéből, kajsziból, őszibarackból készíteni házilag, mert ehhez nagy szaktudás szükséges, és a borkészítés közben ezek a gyümölcsök elvesztik aromájukat.

A szamóca és a málna esetében is ugyanez áll fent, főzés közben és az érlelés alatt a gyümölcs átalakul és elveszti jellegzetes zamatát. Persze ez nem jelenti azt, hogy más gyümölcsből nem érdemes bort készíteni, de ízük és zamatuk nem lesz annyira aromás, mint az említett gyümölcsök esetében.

Meggybor készítése:

A meggy borhoz szinte bármilyen meggyfajta felhasználható, de mindenképp sötét bordó érett ropogós zamatos meggyet válasszunk.

A beteg szemeket nagyon gondosan válogassuk át és távolítsuk el, mert ezek elrontják a bor zamatát. A szemeket mossuk meg jó alaposan többször is, a szárat távolítsuk el, majd jó alaposan zúzzuk össze a gyümölcsöt. Ha illatos és zamatos bort szeretnénk 10 % törött magok is adhatunk mellé.

A zúzott cefrét két napig előerjesztjük, ám előtte fajélesztővel beoltjuk, és 10 literenként adunk hozzá 2 g ammónium foszfátot. Az erjesztéshez használhatunk nagyobb fahordót, vagy nagyméretű befőttes üveget is. Ezután szétválasztjuk a levet a gyümölcshústól egy szitán átszűrjük az

egészet.

Egy liter borhoz kb. 1,5 kg gyümölcsre van szükségünk. A jó meggybor alkohol tartalma kb. 11 térfogat százalék, savtartalma 7 %, amelyhez 1 liter léhez 1 liter vizet kell számolni. Így a hígított lé savtartalma 8 ezrelékre csökken, míg a cukor tartalma 4%-ra.

2 liter hígított léhez adjunk 40 dkg kristálycukrot méghozzá szirup formájában, amely lehet hideg vagy meleg is. Ezután erjeszteni kell a bort, amelyet a harmadik hét után fejtsünk le, majd újabb 5 hét után jöhet a második fejtés. A második fejésre a bor kitisztul és szép rubint vörös színt kap. Ahhoz hogy a meggybor ne legyen újra zavaros fogyasztás előtt édesítsük meg 4-5 dkg cukorral. Az így elkészült bor akár két évig is eltárolható.


Ribiszke bor:

A borkészítésre egyaránt alkalmas a piros a fehér és a fekete ribiszke is. A legjobb változat a piros gyümölcsből érhető el, sőt ennek a gyümölcsnek igen magas a C vitamin tartalma, ami a borban is megmarad.

A ribiszkét szedjük, le fürtökben itt nem fontos a szárat eltávolítani hagyhatjuk egyben. A fürtöket jó alaposan átmossuk többször is, majd présen vagy más eszközzel összezúzzuk. Ezt a zúzalékot előerjesztjük, majd jöhet a szétválasztás, a sajtolás és a lé készítés.

100 kg gyümölcsből kb. 70 liter lét nyerünk ki. Itt is érdemes a 7 ezrelékes savtartalomra, és a 11% -os alkohol tartalomra törekedni. 1 liter léhez adjunk hozzá 2 liter vizet, de a végén kisajtol levet ne keverjük bele, hanem tegyük félre. A visszamaradt törkölyt sajtoljuk ki újra és ezt keverjük a hígított léhez. Ezután minden liter léhez keverjünk bele 20 dkg cukrot, ezt szintén szirup formájában adjuk hozzá.

Azután jöhet az erjesztés, a fejtés, majd az újabb fejtés a szűrés üvegbe töltés. A ribiszke bor a harmadik év tárolás után lesz a legfinomabb.

Almabor:

Az almabor sok vidéki településen ma is az egyik legfinomabb házilag készített bor. A gyümölcsbort a téli vagy őszi almából érdemes elkészíteni, itt is a bő levű, kissé savanykás lédús fajtákból. Az almából 65% cukortartalommal és 8% savtartalommal tudunk bor készíteni.

Az almákat mossuk meg, szeleteljük fel és jó alaposan zúzzuk össze akár egy húsdarálón is ledarálhatjuk. Itt nincs szükség hígításra, tehát minden liter alma léhez adjunk hozzá 12 dkg cukrot, szintén szirup formájában. Fontos hogy a préselés és a sajtolás jó alaposa legyen, hogy minden cseppet kinyerjünk a gyümölcsből és ráadásul gyors is, hiszen az alma húsa gyorsan barnul.

Az almabort többször is érdemes lefejteni, míg tiszta aranysárga színt kapunk, így gondosan kezeljük és öntögessük. Ezt a fajta bort egy évig lehet tárolni, utána el kell fogyasztani, a bor állaga semmivel sem lesz jobb tárolás útján.

Minden hobbi kertésznek ajánljuk a saját gyümölcsbor készítésének kipróbálását, ám aki úgy érzi nem ért hozzá egy kis gyümölcslevet is készíthet a finom nyári gyümölcsökből.

További cikkek:

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

Így neveljünk a vetőmagból szép és egészséges növényeket! 1 rész.

Új, három részes sorozatunkban azt szeretnénk bemutatni, hogyan lehet egy picike magból szép, erős növényt nevelni. A sorozat első részében a vetőmagokról lesz szó, hiszen már a vetőmag vásárlásánál sok mindent tehetünk azért, hogy sikeres legyen a magvetés és palántanevelés.

Bővebben...:

Hogyan űzzük el sikeresen a vakondokat kertünkből?

Nincs is bosszantóbb, mint a frissen nyírt gyepen éktelenkedő vakondtúrás, amely nem csak esztétikailag rontja a látványt, de tönkre is teszi a pázsitot. Íme, néhány hasznos tipp hogyan űzzük el kertünkből a vakondokat.

Bővebben...:

Hogyan válasszunk növényt egy napsütötte kertbe?

Amikor kertünk minden zegét és zugát egész nap erősen tűzi a nap, sajnos gondosan meg kell válogatni milyen növényt, telepítünk be. Bemutatjuk, milyen kertet ültessünk a forró nyári napokra. Bővebben...:

Akár két méter magasra is megnőhet a kamcsatkai poloskavész

A kamcsatkai poloskavész (cimicifuga ramosa) a boglárkafélék családjába tartozó évelő dísznövény, amely Kamcsatka-félszigetéről származik.

Bővebben...:

A napsárga szépecske a kertek legszebbje

A szépecske (coreopsis) gyönyörű napsárga virágával a kertek legszebbike lesz, szinte virítanak a sárga virágok kertünkben.

Bővebben...:

A palástfű árnyékos kertbe is ültethető!

A palástfű (Alchemilla mollis) egy könnyen gondozható igénytelen évelő növény, amely könnyen szaporodik és terebélyesedik kertünkben.

Bővebben...:

Januári munkák a szőlőben!

Bár ekkor még a szőlő nyugalmi állapotban van, munka már akad bőven, így ideje kilátogatni a szőlőskertbe. Bővebben...:

Gyümölcs a kertünkben!

Számtalan gyümölcs vár ránk tavasszal a kertészetekben, hogy elültessük, majd nyár végén leszüreteljük a finom ízletes lédús gyümölcsöket. Bővebben...:

A citromfa gondozása

A citromfa egy igazi mediterrán növény, amelyről a napsütés és a tengerpart jut az eszünkbe. Bővebben...:

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Levendula

10 tipp a levendula felhasználására

levendula felhasználása

Akinek van a kertjében illatos levendula virág, gyakran teszi fel a kérdést, mire is tudnám felhasználni az illóolajban gazdag virágokat? A levendula köztudottan külsőleg-belsőleg nyugtató hatású gyógynövény, de mi mindenre lehet használni az illatos virágot? Íme 10 tipp a levendula felhasználására!

Bővebben...:

Így készíts levendulás limonádét percek alatt

Hozzávalók: 4 csésze víz, 3/4 csésze cukor, 4 szál levendula, 1 1/2 csésze citromlé. Elkészítés : 3 csésze vizet a cukorral jól elkeverjük, majd felforraljuk.

Bővebben...:

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Íme, a titok, hogy szép hortenziánk legyen a kertben

A hortenzia Nagymamánk titkos kertjének az egyik legszebb virága volt, vidéken szinte minden kertben virágzott egy hatalmas hortenzia bokor. Majd kissé elfeledtük, de pár éve újra divatba jött ez a fantasztikusan szép növény. Bemutatom mi a titka, hogy neked is szép hortenziád legyen a kertedben!

Bővebben...: