Az articsóka a fészkesek családjába tartozó évelő dísznövény. Ha kertünkbe ültetjük ezt a szép növényt, akár 3-4 éven keresztül is ontja megából a termést. Ezután érdemes új tövet ültetni, mert a negyedik évtől elgyengül a növény, és a termés sem megfelelő mennyiségű és állagú.

Levelei hatalmasak akár 1 méter átmérőt is elérik, tollszerűek, és ezüstös színben pompáznak, a levél felső részét apró kis pihék borítják, ettől kissé molyhosnak tűnik.

Az ültetéstől számítva a második évtől virágzik, az első évben türelmesnek kell lenni, mert a virág is gyönyörű lesz.

Ha konyhai felhasználásra termesztjük az articsókát, akkor a virágzást kell figyelni, még a kinyílás előtt le kell szedni a virágokat, és pár napon belül fel kell dolgozni. A kinyílott virágok már durvák és rostosak, ezek alkalmatlanok a konyhai fogyasztásra.

Július, augusztus táján nyílnak a gyönyörű liláskék virágok, amelyek akár vágott virágként is megállják helyüket. Ősszel az elvirágzás után akár a magokat is begyűjthetjük róla, hiszen a 6-7 mm nagyságú magok jól láthatók.


Az articsókát, mint zöldséget kell számon tartani, amit a görögök és a rómaiak is jól ismertek. Eredeti származási helye sajnos ismeretlen, de a XV. században Olasz országból indult el világhódító útjára. Francia országban nyersen fogyasztják, de van, ahol salátának készítik el, másutt főzeléknek. Hazánkban a mai napig nem terjedt el, sőt alig ismerik.

Mégis a hobbi kertészeknek szívből ajánljuk ezt a gyönyörű növényt, amelyet már áprilisban lehet vetni és májusban kiültetni a palántákat a szabadba. Kedveli a meleg nyári napokat akár a 30 fokos melegben is szépen fejlődik. Vízigénye igen nagy, bár erős karó gyökerei a mélyebb talajba is lenyúlnak, nyáron mégis érdemes sűrűn locsolni.

Tápanyag igénye nem nagy, de ültetés előtt érdemes a talajt felásni és trágyával felfrissíteni. Szaporítása magvetéssel a legegyszerűbb, ősszel szedjük be a magokat az elnyílt növényekről, majd télre vigyük be száraz hűvös helyre, és áprilisban szaporító ládába, vagy cserépbe ültessük el a magokat. A kifejlett palántákat májusban ültessük ki a szabadba.

Kiültetésnél figyeljünk oda a sor és tőtávolságra, hiszen ez a növény hatalmasra fog nőni, így az 1x1 méter az ideális. A konyhában az articsókát sok féle módon tudjuk elkészíteni, akár megpárolva, mint a zöldbabot köretként tálaljuk fel, akár salátaként elkészítve is kiváló.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!