péntek, 19 január 2018

Póréhagyma a konyhában és a kertben!

A magyar konyhában is igen kedvelt növény lett a póréhagyma. De sajnos még sem olyan ismert, mint a vörös vagy a fokhagyma, pedig ez a növény nagyon jól illik a magyar íz világhoz.

Ismerjük meg a póréhagyma gondozását.

A francia konyha egyik fő alapanyaga a póréhagyma, gondoljunk csak a híres hagyma levesre, amelyet itthon is ismerünk.

A póréhagyma egy évelő növény, mediterrán országokban vadnövényként is megtalálható. De már Hazánkban is megtalálható, sőt termesztik is a növényt pl. Makó környékén és egyre többször találkozhatunk vele a vásárcsarnokokban, és a piacokon.

Érdemes vásárolni és fogyasztani, mert a póréhagyma igen egészséges növény, igen magas a b vitamin tartalma, és emellett ásványi sókat, valamint sok vasat is tartalmazz. A póréhagymát két évelőként tudjuk termeszteni, vagyis az első évben csak a levelei fejlődnek majd ki, és a második évben hozza nagy gömb alakú virágát

Magjai aprók és feketék, így nagyon könnyen szaporíthatjuk a következő generációt. Gyökérzete igen erős és bojtos, szára hosszú és hengeres, és nincs gerezdje. Ültethetünk nyári vagy téli hagymát is, a nyári hagyma levelei halványabbak, a télié sötétebbek. Érdemes mindkét fajtát ültetni kertünkben, hiszen amikor már nincs, más zöldség a kertben a póréhagyma akkor van ereje teljében.

Napos világos helyre ültessük, és a földjét trágyázzuk minden évben rendszeresen. Szereti a sok vizet, a kiszáradást megsínyli, öntözzük rendszeresen a talajt. Márciusban vessük a magokat 30cm sortávolságra.


De akár vásárolhatunk kész palántákat is, ilyenkor 10-12 m.-re ültessük a növényeket egymástól. Érdemes a palánták gyökerét ültetés előtt egyharmadáig visszametszeni.

A földet ültetés előtt jó alaposan forgassuk át, majd gereblyézzük el, és jó mélyen ültessük el a palántákat. Rendszeresen kapáljuk és gyomláljuk a növény tövét, és bőségesen öntözzük és trágyázzuk őket. Októberre a hagymák megerősödnek, ilyenkor már felszedhetjük őket, és jó ízűen fogyaszthatjuk.

A nyári póréhagymát elsősorban zöldhagymaként fogyaszthatjuk, sok C-és b vitamint valamint vasat tartalmazz, és nincs olyan kellemetlen szaga, mint a vöröshagymának. A téli póréhagymának erőteljesebb az íze, és az aromája, kiváló a mártásokhoz, és a salátához. A póréhagyma szárát ételízesítőként is használhatjuk: vágjuk nagyon apróra, szárítsuk meg és töltsük üvegekbe, így télen akár más fűszernövénnyel összekeverve saját fűszerkeverékünket használhatjuk.


Íme, a finom póréhagyma leves receptje:

20 dg (2 hosszú szál) leveleitõl megszabadított póréhagymát vágjunk vékony szeletekre, és 1,3 liter vízben, 1 mokkáskanál só hozzáadásával fõzzük kb. 15 percig, amíg megpuhul. Utána szûrjük le a levét, és a visszamaradó hagymát hajtsuk át egy 3 milliméteres tárcsával ellátott húsdarálón, vagy turmixgéppel zúzzuk össze. A hagymás pépet a fõzõlével együtt rakjuk vissza a tûzre.

Keverjünk hozzá 1 mokkáskanál Vegetát, egy csipet fehér borsot, és forraljuk fel. Közben 1 evõkanál liszthez adjunk 2 dg vajat, és takaréklángon habzásig hevítve készítsünk belõle rántást. Szórjunk bele egy kis csokor apróra vágott petrezselyemlevelet, és vegyük le a tűzrõl. Hagyjuk langyosra hűlni, majd keverjünk bele 1 dl tejfölt, és engedjük fel a meleg főzölével. Végül öntsük a felhígított rántást a levesbe, és fõzzük még öt percig, hogy besűrűsödjön. Melegen, pirított zsemlekockával, vagy reszelt sajttal meghintve tálaljuk. A zsemlekockát hagyjuk a leves tetején, ne keverjük bele, mert hamar elázik. Hűtőszekrényben tároljuk.

Kövess minket a Facebookon is, ahol több mint 110.000 hobbikertész követ minket naponta! >>>>>>

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

Kertészkedés tavasszal! videóval

Itt a tavasz. Egyre többen töltik a hétvégéiket a kiskertekben kertészkedéssel. De ahhoz, hogy egy kert igazán szép legyen, nem csak szakértelemre, hanem megfelelő eszközökre is szükség van. Bővebben...:

Így ültessünk gyümölcsfát!

Ha azt szeretnénk, hogy gyermekünk is megtanulja értékelni a természetet, és érték követő magatartásra szeretnénk nevelni, a gyümölcsfaültetés a leginkább neki való feladat.

Bővebben...:

Mi a különbség a műtrágya és a szervestrágya között?

Sok kertbarát nem tudja eldönteni, hogy műtrágyát vagy szerves trágyát használjon a kerti talaj javítása érdekében, hiszen mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai.

Bővebben...:

Árnyékban is jól érzi magát a kerti tollbuga

Gyönyörű hófehér vagy rózsaszín színben pompázik kertünkben a tollbuga (astilbe arendsii), amely félárnyékban is vígan él.

Bővebben...:

Acaena buchananii: Acélkék tüskésdiócska

Az acélkék tüskésdiócska a rózsafélék családjába tartozik, eredetileg Új-Zélandról származik. Ez az évelő talajtakaró növény, mindössze 5-10 cm magasra nő meg, ám talajt betakaró száraival hamar szétterül a kertekben.

Bővebben...:

Fukszia a balkonok és erkélyek kedvenc növénye!

Az árnyékos kissé hűvös erkélyek, és otthonok kedvelt növénye a cserepes fukszia, amelynek a gondozása még a kezdő kertészek számára sem okoz gondot.

Bővebben...:

Cukkini ültetése és gondozása kertünkben!

Most induló cikksorozatunkban a kertbe ültethető zöldségeket és gyümölcsöket mutatjuk, be, mint pl. az ültetést gondozást és hozzá néhány fantasztikus receptet is. A sorozat első része a cukkini. Tartson velünk. Bővebben...:

Ültessünk salátát az erkélyre!

Aki szeretné az erkélyét maximálisan kihasználni, termesszen saját salátát. Így az erkély nem csak szép, de hasznot hozó helyiség is lesz.

Bővebben...:

A nektarin egy valódi vitaminbomba

A nektarint sokan hívják kopasz baracknak, hiszen a barack egyik alfajáról van szó, amely egy vitaminbombával is felér. Bővebben...:

Levendula

10 tipp a levendula felhasználására

levendula felhasználása

Akinek van a kertjében illatos levendula virág, gyakran teszi fel a kérdést, mire is tudnám felhasználni az illóolajban gazdag virágokat? A levendula köztudottan külsőleg-belsőleg nyugtató hatású gyógynövény, de mi mindenre lehet használni az illatos virágot? Íme 10 tipp a levendula felhasználására!

Bővebben...:

Így készíts levendulás limonádét percek alatt

Hozzávalók: 4 csésze víz, 3/4 csésze cukor, 4 szál levendula, 1 1/2 csésze citromlé. Elkészítés : 3 csésze vizet a cukorral jól elkeverjük, majd felforraljuk.

Bővebben...:

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Ezért imádom a zamiopálmát

Zamiopálma

Az egyik kedvenc szobanövényem a zamiopálma, amely az egyik leglátványosabb szobanövények közé tartozik, érdemes belőle akár több cseréppel is tartani otthon. Megmutatom, hogyan ápold és gondozd ezt a különleges szobanövényt.

Bővebben...: