Már az ókori görögök és Rómaiak is ismerték az endívíát, sőt termesztették is. A középkorban számtalan író megemlíti a növényt, és a hajtatását is leírják. Ma már egész Európában elterjedt így hazánkban is ismert és kedvelt saláta növény.

Az endívia a fészkes virágúak családjába tartozó egyéves zöldség növény, amelynek finom gyökérzete akár 160 cm mélyen is lenyúlhat a talajba. Levélzete fajtától függ, lehet kerek erősen fodrozott, nyújtott vagy épp csipkézett is. A levelek színe sötétzöld, húsosak lédúsak.

A növényt a legegyszerűbb magról szaporítani, a magok átmérője 2-3 mm, és 20 foknál 11-14 nap alatt kicsírázik, a csírázó képességüket akár 4-5 évig is megtartják.


Íze kissé kesernyés, ami a benne található inulin tartalom miatt van, de nagyon sok ásványi anyagot és vitamint is tartalmazz, többek között vasat, foszfort és C vitamint.

Gyors fejlődése és hidegtűrő képessége miatt sok kertész kedvelt növénye, hőigénye hasonló fejes salátához, már 15 fokon is fejlődésnek indul.

Vízigénye meglehetősen nagy, így nyáron szinte állandóan locsolni kell, mert a vízhiány miatt nem alakulnak ki az ízletes vitamindús levelek. Tápanyag értéke is nagy így vetés és ültetés előtt érdemes a talajt megtrágyázni, leginkább a foszfor, kálium és kalcium tartalmat vonja ki a talajból. Ültetéshez a laza, jól felmelegedő könnyű szerkezetű jól trágyázott talajt kedveli. Jól terem a zöldborsó, a spenót, burgonya és más salátanövények társaságában.


A magokat már február végén vagy március közepén vethetjük fóliasátorba vagy védett helyen kis ültető cserépbe. A palántákat május elején kell kiültetni, a palántanevelés általában 5-6 hét, majd a szedésig 18-20 hét telik el. Ha egész nyáron át szeretnénk endíviát szedni érdemes a magokat is folyamatosan vetni, ha pl. a nyár végén szeretnénk salátát szedni a magokat május végén, június elején érdemes elvetni szabadföldbe. A magokat is ritkán vessük, majd a palántákat egyeljük és ültessük őket külön 30*30 cm.-es sor és tőtávra.2 gr magból majdnem 100nm területre elegendő palántát kapunk.


A fejlődési időszakban rendszeresen öntözzük és gyomláljuk a növényt, de öntözésnél az árasztásos öntözést alkalmazzuk, mert így elkerülhetjük a gombás fertőzést.

Aki nem kedveli az endíviát mert túl keserű az íze próbálja ki a halványítást, amiivel kissé enyhébb ízt kölcsönzünk a növények. Ekkor a saláta fejet vagy le kell takarni egy virágcseréppel, vagy a leveleket összekötözni, a levélcsúcs alatt. Így a növény két-három hét alatt elveszti kesernyés ízét.

Az endívia saláta kiváló tavaszi és nyári saláta alap lehet, bár íze kissé keserű, de nagyon jól harmonizál a majonézzel, mustárral, citrommal és tejföllel elkevert saláta dresszinggel.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!