A vizet a sóval felforraljuk,  majd hűlni hagyjuk. Közben a káposztát nagyon vékony szálra gyaluljuk. A kimosott 5 l-es  üveg aljára pár szál medvehagyma levelet, kevés köményt, borsszemeket, 1 babérlevelet helyezünk, rátesszük a káposzta negyedét, majd megint medvehagyma levelek, fűszerek következnek a káposzta következő részével.

Addig folytatjuk, amíg megtelik az üveg és elfogy a hozzávaló. Közben dugdossuk az üveg oldalához az illatos zöld levélkék társaságában babért és a pirospaprikát is. Kezünkkel jó szorosan nyomjuk le a tetejét.

A kenyérvéget gézbe kötjük, a káposztára helyezzük és ráöntjük a langyos, sós vizet úgy, hogy teljesen tele legyen az üveg. A maradék levet pohárba öntjük, félre tesszük. Gézzel bekötjük az üveg száját, hogy levegőzni tudjon. Mélyebb tálkát teszünk az üveg alá. Napos, meleg helyen pár napig érleljük. Ha kellően megsavanyodott, megízesedett, vegyük ki és dobjuk el a kenyeres tüllt. Nagyobb edénybe szedjük át a káposzta sűrűjét, vegyük ki a medvehagyma leveleket, a babért, csöves paprikát, és a káposztára szűrjük rá a tiszta levet.

A bors és kömény nagy része fenn akad a szűrőn, az ízesítők már megtették a magukét. Amennyiben nem használjuk fel egyszerre, a nyers káposztát a levével együtt le is fagyaszthatjuk, nem károsodik a vitamin tartalma. Nyersen a hűtőben 1 hétig, a fagyasztóban 6 hónapig eláll. Korhelyleves, töltött káposzta, székelykáposzta, kolozsvári rakott káposzta, dinsztelt káposzta stb. készülhet belőle. Nyersen sajtlapkákba göngyölgetve, vagy vajas-krémes-zsíros kenyér mellé fogyaszthatjuk uzsonnára, vacsorára. A leve nagyon üdítő, vitamin- és ásványi anyag dús.

Jó étvágyat kívánok!     Készítette és fényképezte: Nyersné Vajda Márta


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!