Tavasszal a kertészkedés szerelmesei örömmel hódolnak a palántanevelésnek, hiszen nincs is szívmelengetőbb annál, mikor a magunk által ültetett apró magvakból ifjú palánta növekszik, amit aztán a végleges helyére ültetve és gondozva, élvezhetjük annak finom termését. A palántanevelés nem ördöngösség, de néhány szabályt fontos betartani.

 

A palántanevelésnek többféle módja létezik, ám a kivitelezése attól is függ, milyen lehetőségek állnak rendelkezésünkre, már ami a helyet és a környezetet illeti. Nem mindenki tud ugyanis üvegházat vagy fóliasátrat biztosítani a fejlődő növénykék számára. Ám ez ne szegje kedvünket, mert palántákat akkor is sikeresen nevelhetünk, ha nincsen profi felszerelésünk hozzá.

Segítünk neked a sikeres palántanevelésben!

A palánták otthona

Sokan úgy készülnek a palántanevelésre, hogy a tél folyamán elfogyasztott joghurtos és tejfölös poharakat megtisztítva félreteszik, és ezekbe ültetik tavasszal a magvakat. Ez egy egyszerű, költséghatékony és szuper megoldás. Arra azonban ügyelj, hogy a pohárkák alját szúrjad ki, hogy a felesleges víz kifolyhasson belőlük a locsolás során, és ne üljenek pangó vízben a palánták. Természetesen  vásárolhatsz palántázó cserepeket, műanyagot vagy papírból készültet is, és akár nagy palántázótálcát is, ami átlátszó tetővel borított változatban is kapható. Utóbbi az ideális páratartalom miatt is hasznos.

Az ideális föld a palántázáshoz

A cserepeken spórolhatsz tejfölös poharakkal, ám a jó minőségű földet nem lehet kihagyni a palántázásból. Jobb, ha nem a kertedből behozott földdel palántázol, mert abban túl sok a kártevő, például a gomba, ami már a magvakat is könnyen megbetegítheti. Jó minőségű virágföldbe is ültetheted a magokat, de még jobb, ha speciális palántaföldet szerzel be, abban minden szükséges tápanyag benne van, ami a palánták egészséges növekedéséhez szükséges.

Egynél több mag is kerülhet a cserépbe

Vannak, akik szerint egy cserépbe vagy pohárba elég egyetlen magocska, hiszen akkor a kikelő csíranövényeket nem kell szétültetni. Ám több előnye is van annak, ha egy pohárba 2-3 magot ültetsz. Először is előfordulhat, hogy ha egy magot ültetsz, akkor nem hajt ki, vagy láthatóan gyengécske a növényke. Ha 2-3 csíranövényed van, akkor viszont kiválaszthatod a legerősebbet, és azt nevelheted tovább. De ha mindegyik egyforma erős, akkor szétültetheted, és több szebb palántád lesz. Általában nem kell túl mélyre ültetni a magokat, 0,5-1 cm mélységben, és vékonyan kell betakarni földdel. Amint kibújtak a csíranövények, feltétlenül kerüljenek világos helyre. Mikor már a szikleveleken kívül a lomblevelek is megjelentek, akkor nagyon óvatosan szét lehet választani a növényeket, és szétültetni.

A páratartalom biztosítása

Melegben, magas páratartalomban a magok hamar kicsíráznak, és fejlődésnek indulnak. Ha nincsen fedett palántázótálcád, te is letakarhatod a poharakat átlátszó nejlonzacskóval vagy folpackkal is akár. Amikor a csíranövény eléri a fóliát, akkor kettévágott műanyag palackot is boríthatsz rá, de hurkapálcikát is szúrhatsz a földbe 3 pontba, és akkor az fenntartja a fóliazacskót is. A fólia nagy segítség, de hátránya is van. A szellőzés hiányában ugyanis megnő a gombás megbetegedések kockázata. Ezért fontos, hogy elsősorban alulról locsold a növényt, és olykor vedd le a fóliát, hogy biztosítsd a szellőzést.  

Végleges helyükre csak az életerős, több lombleveles palántát lehet kiültetni. A hidegtűrő fajokat április közepe felé, a melegigényeseket május közepén. Érdemes edzeni a növénykéket a kinti körülményekhez, hiszen eddig a széltől is óvtad őket. Tehát kitenni őket nappalra, éjszakára pedig bevinni őket. A kikeléstől számítva 6-8 hét alatt lesznek elég erősek a palánták a kiültetéshez, innen tudod kiszámítani visszafelé azt, mikor jött el a magvetés ideje az egyes növényfajoknál.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!