vasárnap, 18 február 2018

Kert hónapról hónapra

Kertészkedni egész évben lehet, de nézzük, melyik hónapban mit tudunk ültetni kertünkbe.

Aki kertészkedik, az jól tudja, hogy egész évben van tenni való a kertben, szinte nincs is olyan hónap, egy-kettő kivételével,amikor ne tudnánk kimenni egy kis kerti munkára a szabadba.

Kezdjük rögtön a januárral.

Ebben a hideg fagyos hónapban még semmi tenni valónk, nincs hiszen a föld fagyos, és mínuszok repkednek. De ekkor már érdemes elgondolkodni azon vajon mit is szeretnénk majd ültetni, és hogyan rendezzük el kertünket az idén. Szedjük össze a felesleges kacatokat a kertből, amit télen felhalmoztunk, ha jó idő van és a talaj nem fagyott, ássuk fel a kertet és forgassunk bele jó minőségű komposztot és trágyát. Készítsük elő a cserepeket, és virágtartókat, szerezzük be a virágföldet, és a különböző kerti eszközöket, kiegészítőket.

Február:

Sajnos még ekkor is hideg van, de már egyre gyakrabban megy a hőmérséklet 5-10 fok közelébe.

Itt az ideje a tavaszi hagymás növények beszerzésének. Akinek nincs kertje, csak erkélye az is bátran vásároljon hagymás növényeket, hiszen akár egy cserépbe, vagy egy balkonládába is elültethetjük a szebbnél szebb tavaszi virágokat. Válogassunk kedvünkre a tulipánok, a jácintok, hóvirágok, nárciszok, és más színes illatos tavaszi virágok közül. Ha kertbe szeretnénk ültetni a hagymákat érdemes februárban előhajtatni őket fagymentes 10-15 fokos hőmérsékleten.

Március:

Ebben a hónapban már nincs megállás, kivéve, ha az idő nem engedi, hiszen láttunk már márciusban hóesést. De ha jó idő van, és éjjel nem megy a hőmérséklet 5-10 alá, indulhat a kertészkedés.

Első lépésként a tavaszi hagymásokat ültessük ki, vagy tegyük ki cserépbe, hiszen ezek a növények jól bírják az 5-10 fokos hideget. De akkor már figyelnünk kell a benti szobanövényekre is, hiszen amint megindul a tavaszi napsütés és meleg a lakásban tartott dísznövényeink is éltre kelnek. Azokat a növényeket, amelyek már két éve nem voltak átültetve, ültessük át nagyobb cserépbe és friss fölbe.

De márciusban már a magvetésen is gondolkodhatunk, hiszen sok olyan növény van, amit érdemes kiültetés előtt előhajtatni. Márciusban szaporító ládába vethetjük a paradicsomot, a paprikát, fűszernövényeket és több egynyári virágot is. Erre a célra egy világos fűtetlen garázs is megfelelő.

Ha eddig még nem ástuk és nem rendeztük a kertet, itt az ideje a tavaszi napsütésben egy meleg hétvégén nekiállni. Ne felejtsük le, a komposztot és a trágyát beforgatni a talajba, hiszen növényeinknek tápanyagra lesz szüksége.

Április:

Áprilisban már figyeljük az időjárást napról napra, és amikor 15 fok fölé megy a hőmérséklet, kivihetjük a palántákat.

Ilyenkor jön az úgynevezett edzés! Bizony kedves olvasó, a növényeinket edzeni kell. Na persze nem a kondi terem falai közé kell őket vetnünk, hanem az időjáráshoz a fényhez, a napsütéshez kell őket szoktatni.

Ha kivisszük a palántákat és kint hagyjuk őket, sokkot kaphatnak, vagyis a hirtelen fény, hőmérséklet és napsütés kipusztítja őket. Eddig a védett helyen voltak, most pedig minden megváltozik. Épp ezért első lépésként csak pár órára vigyük ki őket, majd mehetnek vissza a védett helyre. Az első nap 2-3 óra, majd 4-5 óra, és két hét múlva kint maradhatnak.

A legtöbb bevásárló központban már ilyenkor dömpingben árulják a muskátlit, és már egynyári növényt. De vigyázat! Ezeknek a növényeknek az április még hideg. Ha nem bírunk ellenállni a csábításnak, vásároljuk meg a növényeket, de még ne hagyjuk kint őket. A muskátli palántákat nappal kitehetjük a kertbe, de éjjelre vigyük őket védett helyre.

Május:

Eljött az egynyári virágot ültetésének ideje. Ekkor már bátran jöhetnek a muskátlik, és a szabadföldi magvetés is. Ültessünk minél több egynyári virágot, fűszernövényt, bokrot, cserjét, és örökzöldet. Ne feledkezzünk meg a fűmagvetésről sem, és az évelő dísznövényekről. Ültessünk kardvirágot, dáliát, liliomot, Kálát.

Ez a hónap a legkeményebb egy kertésznek, hiszen ekkor kell beültetni az egész kertet, hogy nyáron virágzó pompát kapjunk. A virágzás idejét a magokkal tudjuk kombinálni, hiszen már márciustól vethetjük a magokat, így folyamatosan virágzó növényeket kapunk. A kerteket elborítja a muskátli, a futó muskátli, a büdöske, a paprikavirág, és sok már egynyári dísznövény.

Június:

Ekkor már javában virágzik kertünk, nincs más dolgunk, mint ápolni, gondozni őket, és gyönyörködni a szépségükben. Ekkor még ültethetünk újabb jövevényeket kertünkbe, sőt ha lekéstük magvetést, de szeretnénk még zöldséget, fűszert ültetni, megtehetjük.

Július:

Ekkor már csak kész palántákat és kifejlett növényeket vásároljunk, és pótoljuk az esetleges tönkre ment virágokat. A nyári hónapokban szinte naponta gondozzuk a kertünket, szedjük ki a gyomot, öntözzük a földet, és szedjük le az elnyílott virágokat.

Augusztus:

Ebben a hónapban kertünk virágözöné változik, nyílnak a kardvirágok, a dáliák, a rózsák roskadoznak a virágoktól, a zöldségek kövérre hízták magukat.

A hónap végére már sok virágunkból kifogyott a szusz és készülnek pihenőjükre, ám ekkor gondolnunk kell a jövő évre és be kell gyűjtenünk a magokat.

A kezdő kertészeknek ajánljuk  a körömvirágot, a büdöskét, a szarkalábat, a napraforgót, mert ezekből igen egyszerű magot gyűjteni. Így jövőre már alapból meglesz a kerti növényeink fele.

A fűszernövényekről is szedjük le a magokat. Tegyük mindegyik magot külön kis zacskóba, vagy tasakba és írjuk rá melyik növényről szedtük le. Majd vigyük be őket száraz jól szellőző helyiségbe.


Október:

A nyári virágot már elnyíltak, kertünk sivár és üres. De most jöhetnek az őszi hagymások, amelyek majd tavasszal elsőként fognak nyílni kertünkbe. Ültessük el a nárciszokat, a jácintokat, a tulipánokat, a hóvirágot, és más tavaszi szépséget.

Ősszel is rengetek virág vár ránk, ilyenkor jönnek a krizanténumok, az ericác, a ciklámenek, és a színes levelű cserjék és örökzöldek. Ekkor még vihetünk színt kertünkbe.

Itt az ideje visszavágni a rózsákat, megmetszeni a gyümölcsfákat, és begyűjteni a komposztnak valót. Mert ugye nem égetjük el a hasznos hulladékot, a leveleket és az ágakat. Vigyük be szobanövényeinket védett helyre és fogjuk vissza a locsolást.

November:

Ekkor már kertünk újra pihen, és benti növényeink is nyugalmi állapotba kerültek, mi is pihenjünk egy kicsit.

December:

Jöhet a karácsony, ekkor épp elég dolgunk akad, élvezzük a szeretet ünnepét, és a jól megérdemelt pihenést.

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

Kora tavasszal nyílnak a muscarik!

A muscari vagy ismertebb nevén a gyöngyike a kora tavasszal nyíló hagymás növények közé tartozik, amelyek már márciustól kék színbe öltöztetik kertünket.

Bővebben...:

Itt az idő a tavaszi magvetésre!

Bár az ültetésnek még nincs itt az ideje a magvetést érdemes kipróbálni. Az igazi kertész számára egy vetőmag bolt maga a paradicsom. Miért érdemes bíbelődni ezekkel az apró magokkal? Bővebben...:

A gyöngyvirág ültetése tavasszal

A gyöngyvirág a májusi kert legelső lakója, hiszen már május elején fellelhetjük kertünkben a hófehér bókoló gyöngyvirágokat. Akinek még nincs a kertjében gyöngyvirág, tavasszal nekifoghat a telepítésnek.

Bővebben...:

Páfrányok a kertünkben

Megszokott látvány a hazai kertekben a gyönyörű üde zöld levelű kerti páfrány, amely kecses leveleivel, mutatós díszé válik.

Bővebben...:

Ültessünk illatos gólyaorr növényt a kertünkbe!

A gólyaorr (Geranium) népes családja mára meghódította a hobbi kertészek szívét, hiszen mind színben mind formában igen gazdag évelő dísznövényről van szó. Bővebben...:

A palástfű árnyékos kertbe is ültethető!

A palástfű (Alchemilla mollis) egy könnyen gondozható igénytelen évelő növény, amely könnyen szaporodik és terebélyesedik kertünkben.

Bővebben...:

Ismerjük meg a gyümölcsök tápanyagigényeit!

A különböző gyümölcsök tápanyag igénye is nagyban eltérő, így ha azt szeretnénk, hogy az almafánk, vagy a barackfánk roskadozzon a gyümölcsöktől, amelyek édesek és lédúsak, ismerjük meg a tápanyagigényüket.

Bővebben...:

Ültessünk dekoratív salátaágyást!

Egy kert növényei lehetnek szépek, lehetnek dekoratívak, lehetnek hasznosak, és akár ehetők is, sőt mindez egyben is. Bemutatjuk, hogyan ültessünk szép és ehető salátaágyást. Bővebben...:

Jamie Oliver: így termesztem a paradicsomot!

Jamie Olivert szinte mindenki ismeri, ő az, aki imád főzni, de imád kertészkedni is mellette. Most a paradicsom ültetése mellé ad néhány jó tanácsot olvasóiknak! Bővebben...:

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...:

Íme a titok, hogy virágzó korallvirágod legyen!

Korallvirág metszése

A korallvirág az egyik legnépszerűbb virágzó szobanövények egyike, mégis sok hobbykertésznél a virágzás elmaradása okoz problémát. Ha neked sem virágzik a korallvirágod, tarts velem, és megmutatom mi a nagy titok.

Bővebben...:

Ez az oka, ha szárad vagy hullik a szobapáfrányod levele

Sok kertbarát nem is mer páfrányt vásárolni, otthonába, mivel attól fél, hogy télen az összes levél elszárad és lehullik.  Megmutatom, mit kell tenned ahhoz, hogy a páfrányod télen, nyáron is szép maradjon.

Bővebben...:

Levendula

10 tipp a levendula felhasználására

levendula felhasználása

Akinek van a kertjében illatos levendula virág, gyakran teszi fel a kérdést, mire is tudnám felhasználni az illóolajban gazdag virágokat? A levendula köztudottan külsőleg-belsőleg nyugtató hatású gyógynövény, de mi mindenre lehet használni az illatos virágot? Íme 10 tipp a levendula felhasználására!

Bővebben...:

Így készíts levendulás limonádét percek alatt

Hozzávalók: 4 csésze víz, 3/4 csésze cukor, 4 szál levendula, 1 1/2 csésze citromlé. Elkészítés : 3 csésze vizet a cukorral jól elkeverjük, majd felforraljuk.

Bővebben...:

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Íme a titok, hogy virágzó korallvirágod legyen!

Korallvirág metszése

A korallvirág az egyik legnépszerűbb virágzó szobanövények egyike, mégis sok hobbykertésznél a virágzás elmaradása okoz problémát. Ha neked sem virágzik a korallvirágod, tarts velem, és megmutatom mi a nagy titok.

Bővebben...: