A Pantone bejelentette a 2024-es év színét, amely biztosan tetszeni fog a friss tavaszi árnyalatok szerelmeseinek. A lágy barack árnyalat a 2023-as trendeket meghatározó málnaszínű Viva Magenta rózsaszínt váltja fel. Miért is jelentették be minden évben az év színét, hol használják azt, és hogyan komponálhatod be az enteriőrödbe?

A Pantone-ról röviden

A Pantone egy amerikai vállalat, amely szabadalmaztatott színrendszeréről (Pantone Matching System) híres. A színrendszert az 1960-as években hozták létre, és ma már a festékek és különböző anyagok (például műanyagok és textíliák) gyártásában, valamint a nyomtatásban használják. A Pantone minden évben kihirdeti az év színét, amely aztán rendszeresen megjelenik a divatbemutatókon és az enteriőrökben világszerte.

Miért hirdetik meg az év színét?

A Pantone 2000-ben jelentette be először az év színét. Bár más cégek is bejelentik azt a színárnyalatot, amely meghatározza a következő tizenkét hónap trendjeit, a Pantone-nak nagy szava van ezen a téren. Színük alapos elemzésen és piaci előrejelzéseken alapul. Az így kapott árnyalat általában a társadalmi hangulatot tükrözi. A színek életünk szerves részét képezik. Velük dolgozunk, amikor ruhákat, bútorokat, lakberendezési kiegészítőket, dekorációkat választunk... Nem csoda hát, hogy minden egyes új színtrend bejelentése jelentős hatással van arra, hogy a következő év divattrendjeire.

Milyen árnyalat a Peach Fuzz?

A Peach Fuzz a lágy barack meleg árnyalata, narancssárga és rózsaszín akcentusokkal. A 13-1023-as számmal jelölt Peach Fuzz semmiképpen sem rikító, ellenkezőleg, nagyon közel áll a bézs árnyalatokhoz, és friss, de kivételesen finom benyomást kelt. "Olyan árnyalatot kerestünk, amely tükrözi a közelség és a kötődés iránti veleszületett vágyunkat. Olyan színt választottunk, amely melegséget és modern eleganciát sugároz. Egy olyan árnyalatot, amely az együttérzéssel rezonál, tapintható ölelést kínál, és természetes módon kapcsolja össze a fiatalosat az időtlennel" - nyilatkozta Leatrice Eiseman, a Pantone Color Institute ügyvezető igazgatója az idei színválasztásról. Azt is hozzátette, hogy míg a 2023-ra választott Viva Magenta élénk árnyalata erőt és bátorítást hivatott kelteni, addig a szelíd és barátságos Peach Fuzz inkább az empátiát, az együttérzést és a békésebb jövő iránti vágyunkat szimbolizálja.

Hogyan használjuk a színt a belső térben?

Nemcsak a divattervezők, hanem a bútor- és lakberendezési kiegészítők gyártói sem haboznak, és azonnal munkához látnak, amint egy új színtrend bejelentésre kerül. Már most is találhatunk szőnyegeket, lakástextíliákat, díszpárnákat és egyéb kiegészítőket ebben a vonzó árnyalatban. A FAVI oldalán nemcsak ezeket, hanem számos gyártó minőségi bútorait és lakáskiegészítőit is megtalálod, és akár a kedvenc színeid szerint is szűrheted őket.

Bár általában jobb óvatosabban bánni a trendekkel, hogy a merész színeket ne unjuk meg gyorsan, a barackszínű Peach Fuzz esetében nem kell ennyire aggódnod. Ez egy időtálló szín, amiről ki merjük jelenteni, hogy ha most megtetszik, egyhamar nem fogod megunni. Tulajdonságait tekintve nem nehéz beépíteni a belső térbe. A Pantone falszínként is ideális árnyalatnak minősítette, hiszen meleg és barátságos hatást kölcsönöz a belső térnek. Ráadásul a Peach Fuzz nemcsak az összes semleges színnel, azaz a fehérrel, a szürkével, a bézzsel és a feketével, hanem néhány merészebb színnel is nagyon jól kombinálható. Érdekes kombinációk közé tartozik a vörös, a bordó, a palackzöld és a kék különböző árnyalatai. A szín neve, amely lefordítva “barackpamacsot” jelent, egyértelmű támpontot ad a textúrák használatára. Jól mutat ebben a színben például a velúr, mely közvetlenül a névadó gyümölcs felületét idézi.

(X)