A téli időszakban gyakran jelentkező probléma, hogy nem tudjuk, milyen csúszásmentesítő és jégolvasztó anyagot használjunk a magas minőségű térkövekkel burkolt felületen. A kősó vagy konyhasó alkalmazása – bár igen elterjedt megoldás –, a betonra és a környezetre gyakorolt káros hatásai miatt mindenképp kerülendő. A mechanikai csúszásmentesítés környezetbarát módszernek számít, viszont nem mindig bizonyul hatékonynak. Az optimális anyag és módszer kiválasztása tehát kisebb kihívást jelent, ráadásul nincs is minden esetben alkalmazható általános irányelv, hiszen a csúszásmentesítés mindig az adott körülményektől függ…

Hogy álljunk hozzá?

A csúszásmentesítés során első lépés minden esetben a frissen hullott hóréteg eltávolítása. Erre olyan eszközt érdemes használni, amely nem sérti meg a térkő felületét. Fontos különbséget tenni a jégolvasztás és a csúszásmentesítés között. A jégolvasztás célja a téli csapadék folyékony állapotba hozása, hogy könnyen eltávozhasson, azaz lefolyhasson a burkolatról. Ez legtöbbször kémiai jégolvasztó anyagokkal valósul meg, kalcium-kloriddal, kalium-kloriddal… Ezzel szemben a csúszásmentesítés során olyan anyagokat használunk, amelyek biztonságossá teszik a közlekedést a jeges vagy havas felületeken, érdessé teszik a burkolatot fagyos időben is.

A kémiai anyagok használata kényelmi és gazdasági előnyökkel jár, mivel jellemzően olcsók, és kis mennyiség is elegendő belőlük. Gyors hatásúak, és nem szükséges a folyamatos alkalmazásuk, azonban károsíthatják a burkolat melletti növényzetet, beton- vagy vasbeton-korróziót okozhatnak, valamint ronthatják a talajvíz minőségét. A mechanikai csúszásmentesítésnél az őrölt ásványok, különösen a zeolit alkalmazása jó megoldás, hiszen környezetbarát, nem mérgező, és még talajjavító hatással is rendelkezik. Emellett kvarchomok vagy besöprő homok, valamint faforgács is használható csúszásmentesítésre. A kereskedelmi forgalomban olyan zeolittartalmú készítmények is elérhetők, amelyek nemcsak csúszásmentesítő hatással bírnak, hanem tartalmaznak más anyagokat is, például kalcium-nitrátot, amely jégoldó hatással rendelkezik. Ezek a készítmények kímélik a környezetet, igaz jégolvasztó hatásuk lassabban jelentkezik és az áruk is magasabb. A legjobb megoldás tehát a mechanikai csúszásmentesítés és a vegyszeres jégoldás kombinálása lehet.

Mivel védhetjük meg a térkövet a téli időszakban?

Igazából a térkövek téli védelme már korábban, az őszi időszakban megkezdődik. A térkő impregnálása során a burkolat olyan felületvédelmet kap, amely megakadályozza, hogy a jégolvasztásra alkalmazott vegyszerek a beton kapillárisain keresztül a térkövekbe jussanak. Egyes térkőtípusoknál a felszíni, színezett kopóréteg komolyabb védelmet igényelhet, de vannak olyan térkövek is, amelyeknél a burkolat korának előrehaladtával a kisebb sérülések vagy szennyeződések sem rontják a látványt. Klasszikus példa erre a tégla arányaival készülő Tokajkő vagy a Mádikő, hiszen mindét antikolt térkőnek jól áll a kor.

A térkövezett teraszok, járdák és autófelhajtók téli csúszásmentesítése és jégolvasztása során a legfontosabb, hogy az alkalmazott anyagokat egyenletesen szórjuk ki a felszínre, és mindig tartsuk be készítményeken szereplő előírásokat a biztonságunk, a környezet, és nem utolsó sorban a pénztárcánk érdekében.