A megfelelően benapozott lakás energetikai és mentális szempontból is aranyat ér. Hideg időben kiaknázhatjuk a passzív napenergiát, ha a nagy méretű ablakokat ügyesen tájoljuk a tervezés során. Az utóbbi években azonban egyre melegebbek a nyarak, ha nincs kielégítő árnyékolás, akkor könnyen forró katlanná változhat a lakásunk.

Most nézzük meg, hogy milyen kültéri és beltéri árnyékolóval oldhatjuk meg, hogy a lakásunkban télen-nyáron komfortos legyen a hőmérséklet. 

Miért fontos a megfelelő árnyékolás?

A modern nyílászárók még a rendkívül magas igényű felhasználóknak is megfelelnek, különösen a hőszigetelés, a biztonság, az esztétikum és a tartósság terén, az árnyékolástechnikának azonban továbbra is rendkívül fontos szerepe van az épületek hővédelmében.

A fejlett üvegezési technológiákkal sokat lehet fogni a hővédelem területén, azonban ennek van néhány hátulütője. Először is kevésbé hatékonyak, mint a kültéri árnyékolók (egy hővédő üveg maximum 30-50 %-kal képes csökkenteni a napenergiából származó hő mennyiségét). A másik probléma pedig az, hogy nem lehet szabályozni, bekapcsolni, kikapcsolni. Vagyis nyáron nem redukálja eléggé a beáramló hőenergiát, télen viszont (amikor szükségünk lenne az üvegházhatás révén becsapdázott hőre), nem jut be elég meleg a lakásba.

Így például a passzívházak esetében nem is javasolt ez az üvegezési technológia, mert az őszi, téli, tavaszi időszakban így nem tudunk kellő hőenergiát nyerni az ablakokon keresztül. Ha csak a legmelegebb hónapokban akarjuk megóvni a lakásunkat, teraszunkat a tűző nap melegétől, mindenképp érdemes megfelelő árnyékolóval felszerelni az épületet. Nézzük meg, hogy milyen árnyékolástechnikai termékekkel lehet kiegészíteni a nyílászárókat?

Milyen árnyékolási technikák vannak?

Alapvetően kétféle árnyékolást különböztetünk meg egymástól. Az egyik a kültéri, a másik pedig a beltéri. Ha megnézzük az árakat, láthatjuk, hogy a beltéri árnyékolóknak alacsonyabb az ára a kültéri társaiknál, ennek több oka is van. A beltéri eszközöknek nem kell megküzdeniük az esővel, hóval, széllel, faggyal, viszont korántsem olyan hatékonyak, mint a kültéri árnyékolók. Mivel a napenergia az üvegen áthatol, az üvegházhatásnak köszönhetően ki is fejti a hatását a belső térben. Ha beltéri árnyékolónk van, lehet, hogy a fényt kizárjuk, de rettentően fel tud melegedni a szobánk. Vagyis ezek a beltéri árnyékolók csak a fény ellen védenek, a hőségtől nem. A legtöbb háztartásban megtalálható sötétítő függöny, szalagfüggöny vagy az egyre népszerűbb sávroló mellett talán a reluxa és a roletta a legelterjedtebb beltéri árnyékoló.  

Beltéri árnyékolók

A beltéri árnyékolókat olcsóbban megkaphatjuk, mint a kültérit. Ezeknek az eszközöknek nem kell megküzdeniük az időjárás viszontagságaival, viszont van egy komoly hátrányuk, amit mindenki megtapasztalhatott, aki próbált már kánikula idején belülről árnyékolni egy lakást: mivel a napenergia az üvegen áthatol és az üvegházhatásnak köszönhetően ki is fejti a hatását a belső térben, attól még hogy nem tűz be a nap, rettentően fel tud melegedni a szobánk. Vagyis ezek a beltéri árnyékolók csak a fény ellen védenek, a hőségtől valójában nem. A legtöbb háztartásban megtalálható sötétítő függöny, szalagfüggöny vagy az egyre népszerűbb sávroló mellett talán a reluxa és a roletta a legelterjedtebb beltéri árnyékoló.  

Kültéri árnyékolók

A kültéri árnyékoló nagy előnye, hogy nem csak a fényt, de a napenergiából származó hőenergiát is az épületen kívül tartja. Vagyis ha nem akarjuk, hogy túlzottan felmelegedjen a lakásunk a nyári hónapokban, mindenképp kültéri árnyékolóban gondolkodjunk. Kültéri árnyékoló a redőny, a zsalúzia, a napellenző, pergola vagy épp a napháló. A kültéri árnyékolónak több funkciója is van: védenek a hidegtől, a hőségtől, a zajtól, széltől, esőtől és a kíváncsi tekintetektől, és akár otthonunk biztonságát is növelik.

Redőny

A redőny manapság az egyi legkeresettebb és legelterjedtebb külső árnyékolástechnikai eszköz. Kiváló árnyékoló, véd a hideg, a hőség, a zaj, a szél, az eső és a kíváncsi tekintetek ellen is, és tovább növeli otthona biztonságát.

Roletta

A roletta általában beltéri árnyékoló, de ha megfelelő alapanyagból készül, akkor kültéren is kiválóan alkalmazhatjuk! Ha a roletta tulajdonságait szeretnénk ötvözni a kültéri árnyékolók erényeivel, akkor válasszunk naphálót! 

Zsalúzia

A zsalúzia egy modern kültéri árnyékoló, amely tökéletesen illeszkedik a manapság menő építészeti stílusokhoz. Egy jó zsalúzia rozsdamentes anyagból készül, hogy ellenálljon a külső időjárási körülményeknek. Az alumínium lamella UV stabil.

Napháló

Ha a teraszt árnyékolnánk, de szeretnénk, hogy a teraszon üldögélve továbbra is szabadon áramoljon a levegő, és örömmel nézelődnénk a kertben, válasszuk a naphálót! A napháló gyakorlatilag a roletta kültéri használatra továbbfejlesztett változata. Anyagválasztásában UV stabil, konstrukcióját tekintve a zipzáras megoldásnak köszönhetően rendkívül szélálló szerkezet. Lehúzott állapotban rovarhálóként is funkcionál.

Pergola

Ez egy tartós, stabil és hosszútávon is kiváló megoldás. A hagyományos fix elemes pergolák mellett ma már motorosan mozgatható ponyvás, vagy bioklimatikus pergolákat is vásárolhatunk. Sőt, elérhető áron megkaphatunk eltolható üvegfallal, LED világítással vagy egyéb kiegészítőkkel szerelt árnyékolókat.

 

A megfelelő árnyékoló kiválasztása során az egyik legfontosabb kérdés, hogy milyen funkciót szánunk az eszköznek. Ha csak a beáradó fény szabályozását szeretnénk megoldani, választhatunk a kedvezőbb árú beltéri árnyékolók közül, azonban ha a nyári hőség elől is meg szeretnénk óvni otthonunkat, védekezni szeretnénk a szél, a hideg és az eső ellen is, akkor nézzünk körül a kültéri árnyékolók között. Természetesen azt is fontos megvizsgálni, hogy milyen átalakítás szükséges egy kültéri rendszer beépítésére, milyen költségekkel jár stb. Ma már a magyar piacon színben és stílusban rendkívül széles választékot találhatunk. 

(X)