Hangyát fedeztél fel az otthonodban? Ha csak nem egy véletlen látogatóról van szó, akit a gyümölcsökkel hoztál haza a zöldségestől, akkor biztos lehetsz benne, hogy egy egész, akár több ezres létszámú hangyaboly rejtőzik valahol a lakásodban. Hogyan szabadulj meg tőlük kíméletes módon?

Hangya a lakásban

Egy beltéri hangyakolóniától nem könnyű megszabadulni, különösen, ha gyermeked vagy háziállatod miatt különös gondot fordítasz arra, hogy ne ússzon káros vegyszerekben a lakás. A mesterséges rovarirtó szerek nagyon ártalmasak lehetnek a szervezetre, nem csoda, ha természetesebb hangyairtó módszereket keresel. Melyek segíthetnek? Adunk néhány tippet!

 

1.Kovaföld

 

A kovaföld parányi kovamoszatok maradványainak por állagú őrleménye. Teljesen természetes, vegyszermentes por, mely nem csak a hangyákat, hanem más rovarokat is megöl, mivel kiszárítja őket. Ugyanakkor a por belélegzése irritáló hatású lehet, ezért gyerekeket, kisállatokat ne engedj a közelébe. Minden olyan helyen szórjad ki, ahol hangyát láttál vonulni.

 

2.Üvegtisztító és folyékony mosószer

 

A kettő együttes alkalmazása – de akár a sima szappanos víz vagy az ecet is - elfedi a hangyák által hátrahagyott illatanyagokat, mely megzavarja az állatok tájékozódását, és lehetetlenné teszi a kommunikációjukat. Ez a módszer ugyan nem öli meg a rovarokat, ám segíthet távol tartani őket, hiszen egy ilyen környezetet nem fognak ideálisnak tartani a beköltözésre és ottlakásra.

 

3.Illóolajok

 

Többféle illóolajat is bevethetsz hangyák ellen:

 

  • Az egyik a borsmenta illóolaj, melyből 20 cseppet kell tenni fél liter vízhez egy virágspriccelőbe, jól összerázni, és bespriccelni vele a hangyák vonulási útvonalát.
  • A teafaolaj egy természetes rovarűző és rovarölő hatású olaj. Fél liter vízhez tegyél 10 cseppet, és hasonlóan használd, mint a borsmenta olajat, vagy tegyél ki a keverékkel átitatott vattát vagy zsebkendőt.
  • Szintén hatásos a citromos eukaliptuszolaj. A hangyák vonulási útjára kell cseppenteni hígítatlanul, és hetente ismételni.
  • Próbára teheted a fahéjolajat is, mely rovarölő és űző hatású egyszerre. Hígítatlanul cseppentsd ezt is, de vigyázz, mert bőrre kerülve súlyos pirosodást, égő érzést okozhat.

Mind a négy illóolaj irritáló hatású, gyermekektől és házillatoktól tartsad távol - különösen a cicák érzékenyek egyes illóolajokra, és súlyos mérgezést kaphatnak tőlük.

 

4.Bórax és bórsav

Ezt a két vegyszert sokan ugyanannak hiszik, de két különböző szerről van szó, melyekben az viszont valóban közös, hogy hatásos rovarölők, és mindkettőt távol kell tartani gyermekektől és háziállatoktól. A hangyák ellen hasonlóan kell alkalmazni mindkettőt: keverj össze bóraxot vagy bórsavat porcukorral 1:3 arányban, annyi kézmeleg vízzel, hogy krémes állagú legyen. Ebbe a keverékbe mártsál vattalabdákat, melyeket aztán tegyél a hangyák vonulási útjára. A cukor odavonzza őket, a vegyszer pedig végez velük. Összekeverheted a bóraxot és bórsavat valamilyen kenhető, édes sziruppal is, ezzel kenjél be műanyag lapokat, és tedd ki olyan helyre, ahol hangyát látsz – de nem éri el sem gyermek, sem háziállat!

Ami még nagyon fontos:

A hangyainváziót akkor tudod megelőzni, illetve végleg megszabadulni tőlük, ha nem eteted őket, azaz elvágsz előlük minden élelemforrást. Az élelmiszereket tartsad jól zárható műanyag edényekben, seperd fel a morzsákat, és ne hagyjál elől ételmaradékot, még a háziállatod maradékát se. A padlón vagy falon található réseket pedig zárjad be.

Ha nem működik a természetes módszer…

 

Akkor érdemes kipróbálni a boltban kapható hangyacsapdákat, ha a természetes módszerek nem válnak be. Nem mindegy, milyen hangyafajjal állunk szemben. A gyakori fáraóhangyát például kifejezetten fáraóhangya irtó csalétekkel lehet kiirtani, mással nem. A méreggel átitatott csalit a hangyák behordják a bolyba, ahol olyan zavart idéz elő, ami a boly teljes pusztulását okozza.

A benti hangyáktól nem olyan nehéz megszabadulni. Fontos, hogy távol tartsad őket, hiszen kórokozó baktériumokat terjeszthetnek, és légúti allergiát is okozhatnak.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!