A Délnyugat európai félszigetnek, Spanyolországnak több mint 37 millió lakosa van. Szomszédjai: Franciaország, Portugália is. A területéhez tartozik még a Kanári szigetek, ami szintén nagy kedvenc a turisták körében. De itt található a Giblartári szoros is, amely elválasztja egymástól Spanyolországot, és az Afrikai Marrokkoi királyságot. Nagysága miatt már az ókorban is Herkules egyik oszlopaként emlegették.

Spanyolország egész területén kellemes mediterrán éghajlat uralkodik, hiszen a tengerszint felett 660 m magasságban helyezkedik el. Tengerpartja kb. 3100 km, és erősen tagolt. A félsziget legmagasabb pontja a 2600 méter magas Pico de Mulhacén. Az amerikai felfedezők korában Spanyolország az egyik leggazdagabb hatalomnak számított, ám a XIX. században sorra elvesztette gyarmatait, így gazdasága hanyatlásnak indult.

Ma azonban a turizmusnak, és a mezőgazdaságának köszönhetően, rohamosan fejlődik az ország. A kukorica, a szőlő, a búza, a rozs, Oliva olaj, mind hozzájárul az ország sikeréhez. Spanyolország ma már a világ harmadik legnagyobb borexportőré.

A főbb üdülőhelyeken az üzletek 9-13, és 17-20 óráig vannak nyitva, a kettő között a szieszta ideje van. Ilyenkor, mint a legtöbb mediterrán országban a boltok bezárnak, és pihenéssel töltik az idejüket a helyi lakosok. A bankok legtöbbje már két vagy három órakor bezár, erre jó, ha odafigyelünk, főleg ha pénzt szeretnénk váltani, vagy felvenni.

Ha autóval megyünk, vagy ott bérlünk egy gépkocsit, jó, ha odafigyelünk a helyi közlekedési szabályokra. A legmagasabb megengedett sebesség:

Autópályán: 120Km/h

Egyéb úton: 90 Km/h

Lakott terülten 60 Km/h

Kivéve ahol a kressz táblák mást mutatnak.

Kötelező a nemzetközi jogosítvány, és a zöldkártya. Autót bérelni csak a 21 évnél idősebbek tudnak, és akik legalább egy éves jogosítvánnyal rendelkeznek.

Nézzünk néhány ismertebb üdülőhelyet:

Barcelona:

A földközi tenger partján található Katalónia fővárosa: Barcelona. A 97 Négyzetkilométernyi területen több mint két millióan élnek. Az antikváros a Rómaiak ideje alatt élte virágkorát. A X. században több arab támadás is érte a várost, de ekkoriban vált önállóvá a Katalónia őrgrófság. Ma már közkedvelt és gyönyörű nyaralóhellyé vált.

Főbb látni valók:

Catedral de Santa Eulalia, Palacio Episcopal, Palacio real mayor, Museo picasso

Madrid:

Spanyolország fővárosa 655méterrel a tengerszint felett fekszik. Teljes területe 607 négyzetkilométer. Lakosainak száma több mint 3300000 fő. A XVI. század legnagyobb birodalmának volt a fővárosa. Valaha itt építették a királyi palotát, amely córdobai emír egyik megfigyelő állomása volt, majd a mórok erődje lett. II. Fülöp tette fővárossá, de ekkor még csak 25000 lakosa volt. A Habsburgok ideje alatt nagyléptékben kezdett el a város fejlődni, ekkor már több mint 100 ezer lakosa volt. Madrid a XIX. században lett Spanyolország fővárosa.

Látnivalók:

Palacio Real, IV. Fülöp szobra, Szent András templom, Nagy Szent Ferenc Templom, a városháza, Debod templom, Szent Izidor katedrális, Calatravai lovagrend templom, Régészeti múzeum, Tengerészeti múzeum, Jeromosok kolostora, Szépművészeti múzeum, Arab várkastély, és sok más múzeum, és templom, valamint borászatok várják az ide látogatókat.

Toledo:

Toledo Spanyolország egyik legjelentősebb idegenforgalmi központja. 1561.-ig ez volt az ország fővárosa. A római uralom idejében a Toletum nevet viselte. Ezután lett csak a neve Toledo. Ma valamivel több, mint 50 ezren lakják, de a város kulturális súlya igen nagy, a turisták kedvelt célpontja lett.


Főbb látnivalók:

Bisagra kapuk, Krisztus kápolna, Királyok szent János temploma, Szent Tamás templom, Fuensalida palota, Szent Vince templom, a híres napkapu.

További híres üdülőhely Spanyolországban:

Costa brava, Granada, Sevilla, Valencia, Zaragoza.

Ha Spanyolban járunk érdemes megtekinteni az ország kulturális, és természeti kincsit is. A bikaviadalok az erősebb idegzetű nézőknek való, de aki úgy gondolja, hogy bírja idegekkel, okvetlenül nézze meg a híres Spanyol bikarodeot.

A helyi konyha specialitásait is érdemes megkóstolni. A híres Tapas, vagy Paella, gaspacho, a helyi Oliva olaj, a borok, a rengetek tenger gyümölcse, a finom borok, és más italok, mind Spanyolország ízeit, és mediterrán temperamentumát adja vissza.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!