A legjobb védekezés a megelőzés, mivel egy erős és egészséges növényt ritkábban támadnak meg a kártevők, mint egy legyengült rózsát, így a legelső védekezés az, ha helyesen gondozzuk a rózsánkat és megfelelő környezetet biztosítunk számára.

Mielőtt erős vegyszerekhez nyúlunk, érdemes házilag kezelni a beteg növényt.

Hogyan előzzük meg a rózsák megbetegedését?

Érdemes már ültetés előtt olyan fajtát választani, amely ellenálló a betegségekkel szemben, csak megfelelő állapotú rózsákat ültessünk el a kertben.  Ma már sok rózsánál rá van írva a tájékoztatóra, hogy ellenálló fajta, ezt érdemes keresni. Vásárlásnál is érdemes odafigyelni, hogy egészséges erős növényt vegyünk, amelynek van friss hajtása.

A rózsát megfelelő helyre érdemes ültetni, ahol kap elég napfényt, jó a talaj összetétele, így máris csökken a betegségek előfordulása, hiszen egy egészséges növény jobban ellenáll a betegségnek is.

A túltrágyázás és a túllocsolás miatt is kialakulhatnak betegségek, ezért ezekre érdemes odafigyelni, viszont a tápanyag hiányos rózsa, vagy a hosszú ideig tartó szárazság is legyengíti a rózsát. Tavasszal és nyáron érdemes a rózsákat trágyával vagy speciális rózsatáppal ellátni, de július után már semmilyen tápoldatot ne adjunk a növények, mert akkor télen nem lesz elég ellenálló a hideggel szemben.

rózsabokor

Hetente egyszer a főszezonban érdemes átvizsgálni a rózsákat, így még időben észre lehet venni, ha kártevő vagy más betegség támadja meg a növényt. A legtöbb kártevő a rózsa levelét vagy a virág rügyét támadja meg, a beteg részek elsárgulnak, vagy elszáradnak. Számos kártevő a levél fonákján bújik meg, így ezt a részt is át kell vizsgálni. A beteg részt érdemes azonnal eltávolítani, mert így a betegség nem fog tovább terjedni a növényen.

Ha nem tudjuk beazonosítani a kártevőt, érdemes egy levelet, vagy hajtást elvinni a gazdaboltba és ott kérni megfelelő permetezőszert.

Hogyan védekezzünk a kártevők ellen természetes módszerekkel?

Csalogassunk a kertünkbe sok madarat, pl. fészkelő hellyel, vagy itatók kihelyezésével, mert ezek az állatok sok káros rovart, petét és lárvát fogyasztanak el. Helyezzünk ki télire sok rovarhotelt, ahol pl. a zengőlégy, a fátyolka, vagy a fürkészdarázs is áttelelhet, így ezek nyáron hasznukra lesznek a kertben.

rózsa virág

Ültessünk a rózsa mellé macskamentát, vagy bársonyvirágot, körömvirágot, mert ezeknek a növényeknek az illata távol tarja a kártevőket. Már tavasszal dugjunk le néhány gerezd fokhagymát a rózsák mellé, mert, ahogy a fokhagyma illóolaj tartalma felszívódik a rózsa gyökerén keresztül, a levéltetvek gyorsan tovább állnak. A banán héját is érdemes leásni a rózsa mellé, mert azon is sok a növény védőszer, idővel védelmet fog nyújtani a rózsáknak.

Hogyan készítsünk permetszert a levéltetvek ellen?

Gazdaboltban is kapható bio környezetbarát permetezőszer a tetvek ellen, de otthon házilag is készíthetünk ilyet percek alatt.

A csalánkivonathoz áztassunk be 10 liter hideg vízbe 1 kg friss csalánt, 24 órára, majd a folyadékot másnap szűrjük le, és ezzel permetezzük be a rózsát.

A másik házi szerhez kenőszappanra lesz szükségünk. Oldjunk fel 200 gr kenőszappant és ¼ liter denaturált szeszt 10 liter vízbe és ezzel permetezzük be a növényeket.

Ezeket a permetezőszereket, nem elég egyszer használni, többször is le kell permetezni a rózsákat, amíg a kártevők tovább nem állnak.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!