Ha levenduládat az igényeinek megfelelően gondozod, akkor általában tavasszal és nyáron ontani fogja gyönyörű virágait. Bár ez fajtától is függ. Ha a nyári virágzás mégis elmarad, akkor több probléma is meghúzódhat a háttérben, és biztos jele annak, hogy növényedet valamilyen stresszhatás érte. Tudd meg az okát, hogy orvosolhasd!

A gyönyörű, mediterrán származású, elsősorban lila virágú változataiban ismert levendula hazánk éghajlatán is remekül érzi magát. Többféle változata ismert, a legismertebbek a francia és az angol levendula. Előbbi a legértékesebb aromájú, illóolajban gazdag, 60-80 cm magas bokrokat fejlesztő növény, mely akár 40-50-évig is él. A levendula angol változatának olaja kevésbé értékes, kisebb termetű, ezért cserépben nevelésre is alkalmas. Mindkettő többféle színváltozatban kapható, évelő, ám az angol a franciánál két héttel később virágzik.

 

Minden fajta levendulában közös, hogy tavasz vagy nyár környékén borulnak virágba. Ezt azt jelenti, hogy ha a tiédnél elmarad a nyári virágzás, ott súlyos probléma van a háttérben! Ismerd meg, mi lehet az ok!

 

1.Túlságosan gondoskodó vagy a levenduláddal

 

Az egyik nagy hiba, amit a levendula gondozásánál el lehet követni, ha túlzásba esel. A legtöbb dísznövény meghálálja a sok tápanyagot és a bőséges öntözést, ám a levendula éppen ellenkezően reagál. A túl termékeny talaj, a sok víz és az extra tápanyagok juttatása miatt könnyen megeshet, hogy elmarad a virágzás. Az ok egyszerű: a levendula, eredeti élőhelyén, a mediterrán térségben, a sovány, homokos, kavicsos talajhoz és a szárazsághoz szokott, ennél „kellemesebb” környezetben nem érzi jól magát. Ne adj neki plusz tápanyagot, és locsolni is csak extra szárazság idején kell. A természetes csapadék bőven elegendő számára. Bármily meglepő, de a tápanyagban szegény, száraz talajban hozza a levendula legbőségesebben a virágait, és legjobb minőségű illóolaját.

 

2.Nem kap elég napfényt

 

A levendula sok napfényt igényel, minél kevesebb napsugárzás éri, annál kevesebb lesz a virága. Bár az angol levendula nem kíván olyan mediterrán feltételeket, mint ami őshazájában biztosított számára, mégis minél több napfény éri, annál jobb. Ez azt jelenti, hogy naponta minimum hat óra napfürdőre van szüksége, ennél szűkösebb fényviszonyok mellett a virágzás teljesen elmaradhat, sőt, az egész növény élete véget érhet.

 

3.Nem megfelelő a talaj kémhatása

 

A levendula számára az ideális talaj kémhatás 6,5-7,5. Ez azt jelenti, hogy inkább az enyhén lúgos talajt kedveli. A legtöbb kerti talaj azonban inkább savas, és 6-os pH a kémhatásuk. Ha nem virágzik a levendulád, elképzelhető, hogy a talaj savas kémhatású. Ellenőrizd a talaj pH-ját, és ha a gyanú beigazolódik, akkor lúgosítsad. Hogy mivel? A lúgosítás pofonegyszerű, a savanyú talajhoz egyszerűen meszet kell keverni. Ezt megteheted ültetés előtt, ültetés után már csak a talajra szórva lehet befolyásolni a talaj kémhatását. Persze nem egyik-napról a másikra lesz lúgosabb a talaj, időbe telik míg kifejti a hatását.

 

4.A túl sok víz is baj lehet

 

Nem csak a túlzásba vitt locsolással árthatsz a levendulának. Az is gond lehet, ha a talaj nem vezeti el megfelelően a vizet. Különösen az agyagos talajok rossz vízelvezetők, ilyen helyen a levendula nem fejlődik, és a virágzása is elmarad. A túlzott nedvesség miatt a gombás fertőzésekre is hajlamosabbá válik a növény.

 

Ha odafigyelsz a levendula helyes gondozására, bőséges virágzással fogja meghálálni. De vedd figyelembe azt is, hogy a virágzási idő fajtánként eltérő lehet. Az angol levendula általában néhány hétig virágzik, késő tavasztól nyár elejéig, míg a francia, tavasztól nyár végéig, vagy akár őszbe nyúlóan is virágozhat, különösen, ha az elszáradt virágokat mindig szorgosan lecsipkeded. Ezzel ugyanis serkented az új virágok fejlődését.

A cikk folytatása: Szakértői cikk: Így lesz fantasztikusan szép a levendulád egész nyáron!


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!