Te is többször próbáltál már levendulát magról szaporítani, de mindig kudarcba fulladt a kísérletezés? Akkor megmutatjuk, hogyan kell sikeresen levendulát magról szaporítani, és ezt miért pont télen kell végrehajtanod.

 

A levendulának hazánkban is töretlen sikere van, egyre több kertben találhatunk nyáron, illatozó üde levendulákat. Ha te is szeretnél egy saját kis levendulamezőt a kertedbe, de nem szeretnél drága palántákra pénzt költeni, próbáld ki a magról történő levendula szaporítást, ehhez mindössze egy zacskó levendula magra és egy jó hideg fagyos kertre vagy teraszra lesz szükséged.

A levendula jellemzői

A levendula egy évelő félcserje, amely az ajakosok családjába tartozó fűszer és gyógynövény is egyben, de egy fantasztikusan szép dísznövény is, amely jellegzetes liláskék virágairól és kellemes aromás illatáról is híres. Szerencsére ez a Földközi –tenger vidékéről származó mediterrán dísznövény, a mi klímánkon is jól érzi magát, ha elegendő napfény éri tavasztól késő őszig, pompás virágözönnel hálálja meg a törődést. Ma már számtalan fajta közül válogathatsz a hazai kertészetekben a francia, vagy angol levendulák közül is, mégis a közönséges levendula a legismertebb a hazai kertbarátok körében.

A levendula gondozási igényei

A levendula imádja a nyári hőséget és a napsütést, ezért csak olyan helyre érdemes a kertbe telepíteni, ahol elég napfény éri a növényt, minimum napi 8 órás teljes napfényre van szüksége a bőséges virágzáshoz, és a magas illóolaj tartalom kialakulásához. Ugyanez igaz akkor is, ha cserépben szeretnéd a levendulát gondozni a teraszon, itt is szükséges a sok napsütés, ellenkező esetben elmarad a virágzás.

A fiatal töveket még érdemes rendszeres öntözni nyáron, de az idősebb töveket, csak extrém szárazság esetén kell locsolni, nagyon jól bírják a szárazságot, és a meleget is. Kedveli a laza jó vízáteresztő képességű talajt, és kerülni kell a túltrágyázást is, ez árthat a növényeknek.

Hogyan szaporíts a levendulát magról?

Még a magvetés előtt érdemes tisztázni, hogy csak a francia vagy más néven közönséges levendulát lehet magról szaporítani, az angol levendulát nem.

A levendula magok csak abban az esetben fognak megfelelően kicsírázni, ha fagyhatás éri őket. Épp ezért a levendulamagokat télen kell elvetni, akár a kertben, egy virágágyásban, akár egy nagyobb cserép virágföldben, vagy bármilyen más edényben.

Fontos, hogy a magokat csak akkor szórd el, ha kint a hőmérséklet már tartósan 10 C fok alá süllyed, hiszen a magok 15 C fok felett csírázásnak indulhatnak, és ha még a tél beállta előtt csírázásnak indulnak a fagy hatására elpusztulnak. Tehát érdemes figyelned az időjárást, és november végétől, amikor beköszöntenek a hideg nappalok és fagyos éjszakák, elkezdheted a magok kiszórását és vetését.

Amennyiben a kertben szeretnéd a levendula magját elszórni, érdemes kicsit előre gondolkodni, és olyan helyet választani, ahol nyáron sok napsütés éri majd a növényeket, viszont tavasszal védve vannak a levendulák fagytól.  De akár egy nagyobb cserépben is elszórhatod a magokat, ilyenkor a cserepet tedd ki télire a teraszra, vagy az erkélyre és hagyd ott tavaszig.

A levendula magok fényre csíráznak, így kb. 0.5-1 cm vastag földdel takard be a magokat, és hagyd így őket tavaszig.

Tavasszal 15-20 C fokon az eső hatására a magok csírázásnak indulnak, ekkor már érdemes őket egyenletesen nedvesen tartani. Amikor a magoncok fejlődésnek indulnak, fontos odafigyelni a tavaszi fagyvédelemre, mert bár a magok akár a -15 C fokos hideget is jól viseli, a palánták könnyen kifagyhatnak, így ha az időjárásjelzésben tavasszal éjszakai fagyra figyelmeztetnek, takarni kell a palántákat, vagy ha cserépben vannak, vidd be őket védett helyre.

A kikelt palántákat tűzdeld át kisebb különálló cserepekbe, és óvatosan lassan szoktasd hozzá őket a napsütéshez, de ne tedd ki őket tűző napra.

Mihez kezdj, ha nincsenek már éjszakai fagyok?

A levendula magokat akkor is el lehet vetni, ha lekésted a téli fagyokat, ebben az esetben tedd be a magokat egy zárható tasakba, és helyezd el őket a hűtőszekrény felső részébe, és hagyd ott pár hétig, majd vedd ki és máris vetheted őket májustól a kertbe, vagy egy cserépbe.

A levendula magok sajnos csak igen lassan kelnek ki, vagy, hogy 20-25 napot is várni kell a csírázásra, de megéri türelmesnek lenni. A télen elvetett magokból, csak a következő év őszére lesznek életerős növények, de így egy zacskó magból akár 20-30 levendulát is lehet telepíteni a kertbe.

A cikk folytatása: Szakértői cikk: Így lesz fantasztikusan szép a levendulád egész nyáron!


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!