Ezt a kérdést szinte mindenki felteszi magának az élete során, a legtöbbször nem is egy alkalommal. Növényeinket tudatosan kell kiválasztani, hiszen előfordulhat például, hogy a költözések során egy-egy növényt éveken keresztül viszünk magunkkal.

Vegyük most sorra a szobanövények kiválasztásának meghatározó szempontjait. Elsőként talán az ország – ahol élünk – lehet az irányadó. Egészen mást igényel egy mediterrán és megint mást egy hideg pl. az északi földtekén elhelyezkedő ország. Fontos az is, hogy általában többedmagunkkal osztjuk meg az életterünket, legyenek azok a családtagok, szobatársak, háziállatok, vagy éppen barátok. Ez is egy meghatározó faktor.

Életvitel

Fontos, hogy az adott tartózkodási helyen milyen az életvitelünk. Jelentős tényező ugyanis, hogy ott napi jelleggel vagy ennél ritkábban vagyunk jelen. Más típusú növényt kell elhelyezni, ha minden nap jelen vagyunk, és mást, ha csak ritkán. Az életvitelünket szem előtt tartva a napi öntözést is könnyen biztosítani tudjuk. Amennyiben hétvégi házban vagy esetleg nyaralóként használt ingatlanban gondolkodunk, ismét más növényeket ültetünk. A szezonálisan lakott helyekre igaz, hogy alacsony vízigényű növényeket szabad elképzelnünk és telepítenünk.

Gyermekek a lakásban

Alapvető felosztást és irányt szab a növények elhelyezésénél, ha a lakásban kiskorú gyermekek élnek. Mivel ebben az esetben egyrészt a növények elhelyezése és típusa is különös gondosságot igényel. A mérgező és esetleg allergiát okozó növények szigorúan tiltólistára kerülnek. Ezzel együtt pedig azok elhelyezése, vagyis a gyermekek által történő könnyű megközelítése is. A növények elérhetősége, például a padlón, vagy földhöz közeli, alacsonyan álló virágtartóban nem megengedett. Mindez a levelek, virágzat és a talaj szájbavétele miatt lehet veszélyes. Valamint el kell kerülni a cserép vagy kaspó lerántását és az ezzel összefüggő sérüléseket. A kaktuszokkal például érdemes szintén óvatosan bánni.

Házi- és társállatok jelenléte

Másképp szükséges növényt választani akkor, ha társállatok élnek velünk a lakásban. Ők szintén elérhetik ezeket a cserepeket, dézsákat a bennük lévő földről nem is beszélve. A legelterjedtebb háziállatok – főként a kutya, macska – szabadon mászkálnak körülöttünk. Könnyen megközelítik az általunk nehezebben elérhető helyeket is. Így nemcsak lelökhetik a növényeket, hanem észrevétlenül megkóstolhatják azokat, ami a mérgező virágok esetében betegséget is okozhat. A lesodort cserép vagy kaspó pedig a kiömlő virágföld takarítását, pótlását és nem tervezett költségeket rejti magában. Persze a tengerimalac, a kisebb hüllők és az akváriumban élő halak tartásával ezek a kockázatok kiküszöbölhetők.

Nagyvárosban vagy vidéken

A városi vagy vidéki élet más-más növénykultúrát és eltérő gondoskodást igényel, ezért erre is figyelni kell. A vidéki élet nagyobb szabadságot biztosít a növényeknek és így nekünk is. Persze sok esetben kisebb költséggel is jár. A növények nagyrészét tavasztól őszig elhelyezhetjük, kiültethetjük a terasz alá, az ablakpárkányokba vagy akár a kertbe is. Így a víz, a tápanyag és főként a napfény pótlása biztosított, vagyis kevesebb gondoskodást igényelnek. A városokban kevesebb növényfaj jöhet számításba, főként, ha nem rendelkezünk erkéllyel vagy terasszal.

Az égtájak és a magasság

Az, hogy milyen elhelyezkedése van a lakásunknak, fontos szempont a szobanövények kiválasztásakor. Mindenki számára ismert, hogy más, jellemzően alacsony fényigényű növényt tehetünk bizonyos helyekre. Más az északi fekvésű, és másféle – főként nagy fényigényű – növényt a déli, vagy dél-nyugati fekvésű lakásokba. Az igazán szerencsés növénytulajdonosok olyan lakásban élnek, amit reggeltől késő délutánig körbe süt a nap. Így szinte mindenféle szobanövényben gyönyörködhetnek egész évben. Az déli tájolás esetében a magasabb toronyházak szinte mindig kapnak elegendő fényt. Itt bátran helyezhetünk el bármilyen, legalább közepes fényigényű növényt.

Persze kizárólag a lakás tájolása sem ad mindig elegendő információt a növények beszerzéséhez. Ez a nagyvárosok több emeletes vagy toronyházaira is igaz. Mert lehet akár déli fekvésű egy lakás, ha az földszinti. Ekkor ugyanis lehetséges, hogy naponta csak nagyon rövid időre negyed vagy fél órára éri közvetlen napfény. Ebben az esetben alacsony fényigényű növénnyel kell beérni. Egy másik esetben utcára néző földszinti vagy első emeleti a lakás. Ez részben idilli, azonban akkor, ha magas fák veszik körül, nem tudjuk kihasználni az előnyeit. Ugyanez a helyzet, ha egy szűk utcában magas épületek szegélyezik, sajnos oda sem fog besütni a nap. Így itt is az alacsony fényigényű növényekből választhatunk.

A lakás funkciói és a virágok

Szem előtt kell tartani a lakáson belüli terek funkcióit is, mert ehhez rendelten tudjuk hosszú ideig élvezni a növények szépségét. Hiszen nem mindegy, hogy gyakran párában úszó és világos fürdőbe milyen szobanövényt helyezünk. Mert itt bizony csak a nagy páratartalmat kedvelő fajok jöhetnek számításba. Másféle növényt tehetünk egy konyhába, ahol gyakran szellőztetünk, főleg, ha minden nap sütünk-főzünk. Itt vigyázni kell, nehogy a kereszthuzatba kerüljön és megfázzon a kedvenc virágunk. És akkor még arról nem is volt szó, hogy tudunk-e, ha igen, akkor milyen fűszernövényeket nevelni, meg persze azokból szüretelni egy-egy finom ebéd elkészítéséhez.

Növények a levegő tisztításáért

A növények nagy mértékben hozzájárulhatnak a lakás levegőjének tisztántartásához is. Ez a mai, főként városi szennyezett környezet miatt alapvetően fontos. Hasznos irányelv lehet az eszközök arányának figyelembevétele. Minél több elektromos gép kerül a lakásba, annál több oxigént tápláló növény kerüljön a közelünkbe! De tudni kell, hogy ez nem mindegyik növénytől várható el! Ezért a legfontosabb, amiről meg kell bizonyosodni a beszerzése előtt, hogy az nem mérgező-e. Ismerünk olyan növényt, amely gyönyörű a szemnek, és az illata is csábító. Ezt a virágot egy olyan jól szellőző helyen tartsuk, például a konyhában. Így biztosak lehetünk abban, hogy nem okoz veszélyt az ott tartózkodókra.

Légkondi és fűtés

A modern házak és lakások fűtési rendszere miatt egyre szárazabbá vált a levegő. Ezt nehezíti a légkondicionáló berendezések elterjedése. Ezek egyértelműen növelik a kényelmünket, azonban a növényeknek hozzá kell szokniuk. A légkondik megjelenésével a növények megfelelő, nyári időszakban huzatmentes elhelyezéséről kell gondoskodni. Az erősebb fűtés pedig a növények téli időszakban megnövekedő vízpótlásával jár együtt.

Téli és nyári elhelyezés

A szobanövények ősztől tavaszig a lakásban élnek. Ha azonban van lehetőség és megfelelő hely, akkor érdemes őket a teraszon vagy az erkélyen nyaraltatni. Itt ugyanis a közvetlen napfény, levegő és esővíz kiváló gondoskodást jelent számukra. Érdemes kipróbálni, hiszen szemlátomást kivirulnak!

Gondozás és öntözés, cserép vagy műanyag

A szobanövények általános gondozását alapvetőnek gondolja mindenki. Sokaknál azonban ez kimerül az öntözésben. Sajnos gyakran előfordul, hogy öntözés sem szakszerű. A tápanyagpótlásról és metszésről nem is beszélve. Növényeink sokkal jobban életre kelnek, ha kellő figyelmet szentelünk nekik egyenként. tetvetlenítsük, ültessük át, vágjuk meg a leveleket és fürdessük őket – meghálálják! Ezen felül pedig, ha tehetjük, használjunk agyagcserepet. A növényeink egyszerűen felvirágoznak majd!

(X)