A mikrozöldek újdonságnak számítanak a táplálkozásunkban, ám egyre többen fedezik fel egészségvédő hatásukat, és egyre nő azoknak a száma, akik maguk is szívesen megpróbálkoznak a termesztésükkel. Ehhez nyugodt szívvel hozzáfoghatsz akár a konyhaablakban is, hiszen nem bonyolult, és saját, friss mikrozöldhöz juthatsz.

mikrozöld termesztés

A mikrozöldek nem azonosak a csírákkal, bár küllemük miatt könnyű összetéveszteni őket. A mikrozöldek azonban több szempontból egészségesebbek, mint a csíranövények. Tudd meg, miben különböznek, és hogyan termessz mikrozöldeket otthon, a konyhaablakban!

 

Miben különböznek a mikrozöldek a csíráktól?    

 

A csírák a különféle növények csíráztatott magvai, melyeket nedves, párás környezetben nevelünk, a mikrozöldek azonban elültetett magvakból kifejlődő fiatal, növényi hajtások. A csírákból nem növesztünk felnőtt növényeket, hanem így, „babakorukban” fogyasztjuk el őket, míg a mikrozöldek tulajdonképpen kifejlett növények, csak aprók, nagyjából 10 cm magasságúak. Tápérték szempontjából hasonlóan gazdagok, sok bennük a vitamin, az ásványi anyag, a klorofill, azaz a zöld színanyag, és értékes enzimeket is rejtenek, ám a mikrozöldek íze finomabb, karakteresebb, és jobban hasonlít a kifejlett növényhez. Egy lényeges különbség van még a csírák és a mikrozöldek között már ami a biztonságos fogyasztásukat illeti. A csírák ugyanis vizes, párás közegben fejlődnek, ami sajnos nem csak a csírák fejlődésének, hanem a kórokozók szaporodásának is kedvez, ezért esetükben megnő a bakteriális fertőzöttség kockázata. A mikrozöldek nem vízben, hanem valamilyen ültetőközegben, és jól szellőző környezetben fejlődnek, ezért a kórokozók megtelepedésének rizikója is lecsökken.

 

Milyen mikrozöldet termessz?

 

A mikrozöldek leggyakrabban zöldségfélék magvai, de fűszernövény-mikrozöldek is termeszthetők. A mikrozöldek íze hasonlít a kifejlett növényhez, ezért ez alapján is választhatsz a bőséges kínálat közül: például zöldborsót, salátát, vöröskáposztát, brokkolit, póréhagymát, búzafüvet, céklát, retket, fodros kelt, napraforgót, rukkolát, karalábét, vagy éppen koriandert.

 mikrozöld saláta

Hogyan termessz mikrozöldet a konyhaablakban?

 

Nagyon egyszerűen! Szükséged van egy ültetőedényre vagy tálcára, ami az ültetőközegnek ad otthont. Az ültetőközeg lehet jó minőségű palántaföld, kókuszföld, kókusztégla, vagy ültetőpárna. Utóbbiaknál nem kell a magvakat földdel betakarni, csak a kókuszrost vagy ültetőpárna tetejére szórni. Földbe ültetésnél is csak vékonyan kell a magvakat földdel betakarni, körülbelül fél cm vastagon. A földet és az ültetőközeget is alaposan meg kell öntözni, de ügyelj rá, hogy ne álljanak vízben a magok, hiszen könnyen elrohadhatnak. Minden reggel kapjanak a magvak vizet, hogy nedvesen legyenek. Ezen kívül nincs más dolgod, mint meleg, világos helyre tenni a magvakat, és figyelni a növénykék fejlődését. Tíz-tizenkét nap múlva már akkorára nőnek, hogy vághatod a salátádba.

Természetesen lényeges, hogy a magvakat megbízható helyről szerezd be, ahol garantáltan vegyszermentes terméket kapsz.

 

Mikrozöldek: mini zöldségeskert a konyhaablakban

 

A mikrozöldek otthoni termesztésével gyakorlatilag egy mini zöldségeskerted lesz otthon. Egészségünk szempontjából nagyon hasznos, ha minél több, nyers, zöld növényt fogyasztunk, és ennek biztosítása a mikrozöldek által sokkal egyszerűbbé válik! Ráadásul a mikrozöldek tápanyagtartalma sokszorosan több, mint a kifejlett zöldségeké. Az otthon termesztett mikrozöldek egészségesek, vegyszermentesek, és nagyon változatosan használhatod fel az étkezésedben: nyersen szendvicsbe, salátába, turmixba, smoothie-ba, egytálételekre, pizzákra, főzelékekre szórva, húsokhoz, öntetekhez, mártásokhoz, fűszerolajok készítésére.

Ha imádod az egészséges ételeket, és szeretnél friss zöldeket fogyasztani, próbáld ki a Mikrozöld Ültetődobozt! Ezzel az egyszerű eszközzel könnyedén termeszthetsz saját mikrozöldeket akár a konyhádban is. Ezek a kis növények tele vannak tápanyagokkal és antioxidánsokkal, tökéletes kiegészítői az egészséges életmódnak. Ragadj meg te is egy adag frissességet otthonodban a Mikrozöld Ültetődoboz segítségével!

 


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!