Azt hiszed, rossz levegő csak az utcán lehet? Egy szellőzetlen otthonban többszöröse lehet a káros anyagok szintje a levegőben, mint odakint. Tudtad, hogy a beltéri levegő tisztításában sokat segíthetnek egyes szobanövények is? Ha gondosan választod ki a növényeidet, akkor egy egészségesebb hellyé teheted az otthonodat!

A modern otthonok energiahatékonyak, jól szigetelő ajtókkal és ablakokkal. Ám ennek ára is van. A hatékony szigetelés miatt a szellőzés lecsökken, emiatt a beltéri légszennyezőanyagok – vegyszerek, ragasztók, oldószerek, műanyagszármazékok, szintetikus anyagok, égési melléktermékek - felhalmozódnak, és akár súlyos betegséget is okozhatnak, légúti betegségeket, asztmát, de még a hormonális működést is károsan befolyásolhatják.

 

Hogyan segíthetnek a szobanövények?

 

Több kutatás is bebizonyította, hogy a szobanövények képesek felszívni a káros méreganyagokat a levegőből, és különösen hatékonyan teszik ezt rosszul szellőző, zárt helyiségekben. Ugyan manapság már légtisztító berendezést is vásárolhatsz otthonodba, a szobanövények velük szemben költséghatékony, természetes megoldást jelentenek, ráadásul még a szemet is gyönyörködtetik a szépségükkel. És nem is kell rengeteget beszerezned belőlük! Egy 10 négyzetméteres szobába két-három 25 cm-es cserépbe ültetett szobanövény már elegendő a légtisztításhoz.

 

Mely szobanövények segítenek tisztítani otthonod levegőjét?

 

Többféle szobanövény megfelel erre a célra. Mi most 5 olyan szobanövényt ajánlunk neked, melyek kiválóan tisztítják a levegőt, és könnyen kezelhetőek. Az első három növény pedig biztonságos olyan családba is, ahol van gyermek, kutya vagy cica, ugyanis nem mérgezőek számukra.

 

1.Csüngő csokrosinda (Chlorophytum comosum)

 

Gyorsan növő, könnyen gondozható, kecses szobanövény, mely akár függő kosárban is nagyon jól mutat. Kevés odafigyelést igénylő növény, mely kedveli a fényt, de akár még fényszegény sarokban is megél. A levegőből hatékonyan szűri ki a formaldehidet és a xilolt. Előbbi mérgező és rákkeltő, festékekből és szerves vegyületek égéséből, bomlásából kerül a környezetbe, utóbbi lakkokban, festékekben, ragasztókban és rovarirtó szerekben található.

 

2.Areca pálma (Areca lutescens)

 

Az Areca pálma, más néven aranypálma könnyen tartható, és nem nő hatalmasra, de azért szüksége van némi térre és világosságra, hogy érvényesüljön. Ha ezt tudod biztosítani, akkor érdemes légtisztítás szempontjából is tartani, mert sok mindent kiszűr a levegőből, többek között a benzolt, formaldehidet, triklór-etilént, xilolt és szén-monoxidot. A tűző napot nem kedveli, jobban érzi magát szűrt fényben és melegben. Ne tedd huzatos helyre, szobahőmérsékleten érzi jól magát.

 

  1. Kimberly királynő páfránya (Nephrolepis obliterata)

 

Remek választás kezdő szobakertészek számára, mert könnyen gondozható, mutatós, elegáns növény. Nem igényel napsütést, sőt, sokkal jobban fejlődik közepes erősségű fényviszonyok mellett. Két öntözés között meg kell várni, míg a talajának felső része kiszárad. Havonta elég egyszer tápoldatozni. Viszont a párás levegőt kedveli, ezért soha ne tedd fűtőtest közelébe, és ha túl száraz a levegő, tegyél mellé vízzel töltött agyagedényt, vagy állítsad kaviccsal és vízzel töltött tálcára. Csak akkor igényel átültetést, ha a gyökerei már teljesen átszőtték a földlabdát és kinőtték az edényt. Ez a gyönyörű páfrány segít megszabadulni a légtérben lévő formaldehidtől és benzoltól.

 

4.Anyósnyelv (Sansevieria)

 

Talán a legszívósabb szobanövény mind közül, ha elmész nyaralni két hétre úgy, hogy meg se locsoltad előtte, az anyósnyelv akkor is virulni fog, mikor hazaérsz. Nem hiába kapta ezt a gúnyosnak ható nevet. Sokan csak így ismerik, pedig van más becsületes neve is, ami nem más, mint a szobai tigrislevél. Nem csak szívóssága miatt nagyrabecsült növény. Kiváló légtisztító hatású, kiszűri a formaldehidet, xilolt, toluolt és triklór-etilént.

 

5.Kislevelű fikusz (Ficus benjamina)

 

Az egyik legmutatósabb és legkedveltebb szobanövény, olyan akár egy mini fa, modern és klasszikus szobai környezetbe egyaránt csodásan beleillik. Egész évben a szobahőmérsékletet igényli. Tartsad világos helyen, de ne tedd ki közvetlen napsütésnek, leveleit gyakran permetezzed vízzel, tápoldatozzad kéthetente, s mindezt nem csak a szépségével fogja meghálálni, hanem azzal is, hogy eltávolítja a levegőből az olyan mérgeket, mint a formaldehid, xilol és toluol.

 

A légtisztító szobanövények mellett mást is tehetsz, hogy javítsad a beltéri levegőt: gyakran mossad fel a padlót káros vegyszerek nélkül, távolítsad el a bútorokra rakódott port, kerüld a szintetikus levegőillatosítókat, a mérgező vegyszereket, és szellőztessél minél gyakrabban.

A cikk folytatásában: 5 hiba, amelyeket elkövethetsz a téli szobanövény gondozás során


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!