Imádod a növényeket, és szeretnéd az otthonodban is körülvenni magad természettel, de kezdő szobakertészként csakis könnyen gondozható dísznövényeket keresel? Szerencsére több, mutatós, kedves, kevés törődést igénylő szobanövény létezik, sőt még olyan is, mely azt is túléli, ha egy darabig elfeledkezel róla.

Kezdő kertbarátoknak a lakásba a legkönnyebben kezelhető dísznövények a levéldísznövények. Valójában ezek is virágos növények, de a virágaik vagy nagyon aprók és nem keltenek feltűnést, vagy egyáltalán nem virágoznak, csak eredeti őshazájukban, ahol hatalmasra nőnek, de cserépben nevelve, kistermetű rokonaik már nem bontanak virágrügyet.

 

Íme, 5 mutatós dísznövény lakásba, melyek akkor is túlélnek mindent, ha kezdő szobakertész vagy.

 

Kukoricalevél

 

Anglia egyik legkedveltebb dísznövénye Japánból származik, ahol hideg, árnyékos erdők lakója. Nálunk is igen gyakori, szívesen tartják lépcsőházakban, boltokban is, ahol a fényviszonyok nem éppen kielégítőek egy átlagos növény számára. Ám a kukoricalevelet nem véletlenül hívják Angliában öntöttvas növénynek. Ebből már sejtheted, hogy nem egy nagy igényű levéldísznövényről van szó. Nagyon jól elvan árnyékos helyen, sőt, a napot nem is kedveli. Jobban érzi magát hűvös helyen, de száraz, meleg szobában is megél. A földjét nedvesen kell tartani, a pangó vizet azonban feltétlenül kerülni kell, télen pedig alig kell locsolni, ha hideg helyen áll.

 

Csüngő csokrosinda

 

Létezik zöld és fehér csíkos levelű formája, utóbbi talán ismertebb és mutatósabb is. Bár vannak piciny, fehér virágai, az érdekességét a megannyi, kisebb-nagyobb lecsüngő sarjnövénykéi adják. Ezekkel szaporítható, de érdemes az anyanövényen hagyni őket, hiszen ez teszi igazán mutatóssá. Dél-afrikai származású, így nem véletlen, hogy szívós növényről van szó. Félárnyékban is jól érzi magát, egész évben szobahőmérsékletet kíván. Nem szabad hagyni kiszáradni, de a pangó vizet sem kedveli.

 

Márványos szobaifutóka

 

Emlékszel még, hogy a suliban milyen növény futott a terem falán? Szív alakú, márványos levélkéjű futónövény volt, csak akkor még a nevét nem ismerted. Ugye sejted, miért ez volt a leggyakoribb dísznövény? Mert igénytelen növény, igazi kis túlélő, és nem gond, ha sem a tanár néninek, sem a diákoknak nem jut eszébe meglocsolni. Azért te rendszeresen öntözzed. Hajtásai akár 10 méteresre is megnőhetnek, de azért nem érdemes teljes hosszában futni hagyni, bokrosan visszahajtva szebben mutat. Bárhol megél, sötét helyen is, csak akkor kisebbek lesznek a levelei, és megnyúlik a szára. Akár vízkultúrában is tartható.

 

Szanszeviéria

 

Az igazi túlélők között is kiemelkedik szívósságával. Gúnyneve, az anyósnyelv is innen származik. Valójában eredeti neve ennél elegánsabb gyökerekkel bír, ugyanis az olaszországi Sanseviero hercegéről kapta. Nyugat-Afrika trópusi vidéke az eredeti otthona. Az agávefélék családjába tartozik. Elviseli a tűző napot, de félárnyékos helyre is tehető. Szobahőmérsékletem érzi jól magát. Öntözését nem kell túlzásba vinni, valójában csak a túl sok vízzel lehet elpusztítani ezt a növényt. Csak mérsékelten locsoljad, a földlabda felső rétegét mindig hagyjad kiszáradni.

 

Szobaiszőlő

 

Kúszó szőlő a lakásban? Igen! Szőlőtermés nélkül természetesen. Könnyen nevelhető, hálás, kedves levéldísznövény, mely villámgyorsan tud növekedni. Mivel többméteresre nőhet, érdemes valamilyen kapaszkodót biztosítani számára, amire felkúszhat. Akár egy kisebb falrészt is beboríthatsz vele az otthonodban. Világos és árnyékos helyen egyaránt jól érzi magát, eltűri a száraz szobai levegőt is. Szereti a vizet, nyáron bőven kaphat, télen kevesebbet locsoljad. Kártevői ritkán akadnak, ezektől nem igen kell tartani.

A cikk folytatása: Lakáskertészkedés 1. rész: Vágjunk bele!

 


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!