A kis levelű fikusz az egyik legdekoratívabb szobanövények egyike, de sajnos előfordul, hogy a megvásárolt fikusz összes levele pár nap alatt lepotyog. Megmutatjuk, hogyan kerüld el a levélhullást, és mihez kezdj a növénnyel, ha mégis lepotyognak a levelek.

Ficus benjamina szobanövény

A fikusz benjamina vagy más néven a kis levelű fikusz egy igazi mimóza a fikuszok között, olyan érzékeny, hogy egy kis huzat miatt is képes az összes levelét ledobni, így a dúsan zöldellő növényből pár nap alatt egy kopsz agákkal rendelkező kis fa marad csupán. De még ekkor is menthető a növény!

Ismerkedjünk meg közelebbről ezzel a csodás növénnyel.

Ficus benjamina

A fikusz benjamina eredetileg Indiából származik, ahol több tíz méter magasra megnövő hatalmas fa formájában láthatjuk, de itthon mindössze kér három méter magasságot ér el, mint közkedvelt szobanövény. Nem csak apró kisméretű levelei miatt közkedvelt, hanem a sima zöld, illetve a fehér fontos tarka színhatás miatt is igen mutatós szobanövény válhat belőle. Ma már a 20 cm.-es mérettől egészen a két méteres magasságig megvásárolhatók ezek a növények a kertészetben, akár csavart törzsű változatban is, amitől még különlegesebb hatást nyújtanak.

A fikusz benjamina gondozása

Fényigény

A kis levelű fikuszt érdemes egy világos helyre, helyezni,ahol egész nap éri a fény, de nyáron az erős tűző naptól érdemes védeni, mert kiégetheti a leveleit. A sötétzöld fajták kevesebb fénnyel is beérik, míg a világos tarka levelű változatoknak több fényre van szükségük.

Vízigény

Nyáron a melegben érdemes gyakrabban locsolni, télen viszont érdemes a két öntözés között a talajt kicsit szikkadni, hagyni, de mind a kiszáradást, mind a túlöntözést kerülni kell. Ha kaspóban vagy virágtartóban szeretnéd a fikusz cserepét tartani, figyelj rá, hogy a kaspó és a cserép között legalább kétujjnyi távolság legyen, hogy a növény gyökerei alulról is kapjanak levegőt, és érdemes a pangó víz kialakulására is figyelni az öntözés során. Tavasztól őszig kéthetente egy kupak tápoldatot is adhatsz az öntözővíz mellé, így pótolva a tápanyagot.

Átültetés

A fiatal fikuszokat évente egyszer érdemes átültetni laza tőzeggel kevert virágföldbe, a nagyméretű 2-3 méteres példányoknál pedig a felső talajt érdemes lecserélni évente.

Hőigény

A fikuszok kedvelik az egyenletes meleget, sajnos már 15 fok alatti hőmérsékletnél fázik, ilyenkor gyakran potyognak a levelei.

Párásítás

A fikusz kedveli a párás környezet, így főleg télen a fűtés idején gondoskodni kell a párás környezetről számára. Ezt vagy szobai párologtatóval lehet megoldani, vagy a cserép alatti tálcát töltsd meg murvával és ide öntsd a vizet, mivel a murva gyorsan felszívja és elpárologtatja a nedvességet. De ezen kívül egy szobai permetezővel érdemes akár naponta átpermetezni a leveleket.

Miért potyog le a fikusz összes levele?

A levélhullás okai között szerepel a hideg hőmérséklet, a legkisebb huzat, a hideg öntözővíz, és a túlszáraz levegő, főleg télen, és a helytelen öntözés is, vagyis mind a kiszáradás, mind a túlöntözés káros a növénynek.

Mihez kezdjek, ha lehullott a fikusz összes levele?

Ha a növény összes levele lepotyogott, még akkor sem kell kidobni, hiszen tavasszal, amikor a napos órák száma és a hőmérséklet is emelkedik, és lekapcsolod a fűtést, a legtöbb fikusz újra kihajt, de ha van kerted vagy erkélyed május végétől június elejétől a szabadba is kiteheted a növényt, amely képes újra teljesen bezöldülni.

Lehet metszeni a fikuszt?

Igen szépen alakítható a formája, de a metszéshez érdemes mindig kesztyűt viselned, mert a fikuszok is tejnedvet tartalmaznak, amely allergiás reakciót válthat ki.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!