A mikulásvirág díszét nem a virágok jelentik, hanem a piros színű fellevelek, amelyek akár másfél, két hónapig is megmaradnak.

Mikulásvirág gondozása

A mikulásvirág gondozása igen egyszerű, vásárlás után helyezd el a növényt egy világos helyiségben, ahol 15-18 foknál nincs melegebb. Sajnos egy meleg, száraz levegőjű lakásban a mikulásvirág hamar tönkre megy.           

mikulsávirág öntözése, locsolása

Mikulásvirág öntözése

A mikulásvirág egy vízigényes növény, földjét nem szabad teljesen kiszáradni hagyni, mert ez a növény végét is jelentheti.  Ha a lakás levegője száraz, érdemes akár naponta egy kevés vizet önteni a tálkába. De a túllocsolás is káros lehet, tehát a két öntözés között hagyd egy kicsit kiszáradni a földjét. Ha kaspóban szeretnéd tartani a mikulásvirágot, mindig egy kicsit nagyobb méretet válasz, hogy a növény gyökere is kapjon levegőt, mert a túl szoros kaspóban a föld nem lélegzik, így rothadáshoz is vezethet.

Mikulásvirág pirosítása

A mikulásvirág pirosításának a titka a rövid nappalokban rejlik. Tehát az ősszel bevitt növényt, úgy kell elhelyezned, hogy mindössze 8-12 órát érje napfény. Ha van, időd tedd be a növényt egy sötét helyiségbe, és mindössze 8 órára hozd ki a fényre. Ha ez nem megoldható, akkor takard le a növényt egy fekete kartonnal, és csak 8-10 órát vedd le róla. Pl. este hat órától, másnap reggel 7-8 óráig takard le a növényt, így reggel amikor munkába mész csak le kell venni róla a fekete kartont, este pedig újra rátenni.

Mikulásvirág pihentetése

A piros fellevelek lehullása után sem kell a növényt kidobni, ekkor jön a pihenő időszak. A locsolást szépen lassan csökkentsd le, ekkor az összes levél leseik, de ez természetes folyamat. A lombtalan növényt vágd vissza 15 cm magasra és tedd el egy sötét sarokba pihenni. Az ilyen pihenésre eltett mikulásvirágot 10-12 naponta kell enyhén nedvesíteni, hogy a gyökere teljesen ne száradjon ki.

mikulásvirág pirosítása, virágzása

Mikulásvirág a kertben

A mikulásvirágot nyáron akár a kertbe is kiteheted, ebben az esetben ültesd át friss földbe a növényt, és tedd ki a kertbe egy árnyékos részre. Lehetőleg szép lassan szoktasd hozzá a kinti levegőhöz a mikulásvirágot, mert a hirtelen erős napfény még tavasszal is könnyen kiégeti. Szeptember végén vidd be a lakásba a növényt, így decemberre ismét piros lesz a mikulásvirágod.

Mikulásvirág nem virágzik, nem pirosodik          

A mikulásvirág virágzásának elmaradásának okkal ehet pl. a pihenő időszak hiánya, és a rövid nappalok hiánya. De tápanyag hiány is okozhatja a virágzás, vagy a fellevelek bepirosodásának elmaradását.

Mikulásvirág kertben

A mikulásvirág betegségei

A mikulásvirág gyakori betegsége, ha a levelek hirtelen egyik napról a másikra lehullnak. Ennek oka lehet, a túlszáraz levegő, a túl magas hőmérséklet, vagy a túllocsolás, illetve a kiszáradás is. Fontos, hogy a növény gyökere egyenletes vízellátást kapjon, és hogy alulról tudjon a gyökér szellőzni.

Ezen kívül levélhullást okozhat még a hirtelen hideg téli levegő, pl. szellőztetésnél, vagy az állandó huzat.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!