A citromfű az egyik legkönnyebben termeszthető gyógynövény, amely a népi gyógyászatban régóta kiemelkedő helyet foglal el. Ismerkedj meg te is a citromfű csodás gyógyhatásával.

A citromfű (Melissa officinalis) eredetileg Dél-Ázsiából származik, majd a görögöknek köszönhetően egész Dél –Európában elterjedt, végül a kolostorban található gyógy és fűszerkerteknek köszönhetően tovább terjedt, főleg mivel a szerzetesek csodás gyógyhatású italokat és szirupokat készítettek belőle. Eleinte csak kolostorban található kertekben és vidéki kertekben termesztették, ahol a gyógynövényeknek amúgy is fontos szerepük jutott, de később az orvosok is felfedezték jótékony hatását, így egyre több kertben tűnt fel a citromfű. Mára sokan ismét visszatértek a természetes gyógymódok alkalmazásához, így a citromfű gyógy és fűszernövényként is visszatért a hazai keretekbe.

A citromfű gyógyhatása

A citromfű kinézetre egy átlagos növénynek tűnhet, de ha enyhén megdörzsöljük a leveleit, kellemes citromos illatot áraszt, amely a benne található illóolajoknak köszönhető, mint pl. a citral, és a citronella. A citromfűből készített tea, hatásosan csillapítja a szív, gyomor és bélpanaszokat, mint pl. a puffadást, nyugtatja az idegeket, segít az alvászavarok enyhítésében és reumatikus fájdalmak ellen is hatásos.

Puffadás és felfúvódás esetén vegyünk 50 gr citromfüvet, majd adjunk hozzá 6-6 gr csillagánizst, és koriandermagot, majd ebből a keverékből vegyünk egy kiskanálnyi mennyiséget és főzzünk belőle teát 3 dl vízben. Ebből igyunk meg naponta egy vagy két csészével. Idegesség és álmatlanság ellen igyunk meg naponta két-három csésze teát, amelyhez vegyünk 1 csapott teáskanálnyi citromfüvet és forrázzuk le 2 dl vízzel, majd hagyjuk állni 10-15 percig, végül szűrjük le és langyosan kortyoljuk el.

A citromfű termesztése

A citromfüvet nagyon könnyű termeszteni kertekben, de akár egy cserépbe ültetve az erkélyen is szüretelhetjük a friss leveleket és hajtásokat.

A citromfű az árvacsalánfélék családjába tartozik,30-70 cm magas, évelő fagytűrő növény, fehér vagy halvány rózsaszín virágai a levélhónaljban nőnek. A növényt a kert napos részére ültessük ki, nagyon gyorsan terjeszkedik a kertbe, így ha szeretnénk elkerülni, hogy az egész kertet meghódítsa, inkább cserépbe ültetve gondozzuk tovább.

Ha magról szeretnénk, a citromfüvet szaporítani a magokat már február végén elvethetjük kisebb cserepekbe egy védett és zárt helyen, ahol a hőmérséklet 20 fok alatt van. Amikor a magoncok fejlődésnek indulnak, ültessük szét őket külön cserépbe, majd áprilisban, amikor az éjszakai fagyok már enyhülnek, kb. 30-40 cm távolságra egymástól ültessük ki a fiatal növényeket a kertbe. Szárazság esetén öntözzük a növényeket, de a  rövid csapadék mentes időszakot is jól tűri.

A kész kifejlett növényeket tőosztással is lehet szaporítani, de földalatti indáival gyorsan tovább kúszik a kertben, szinte megállíthatatlan. Cserépbe, balkonládákba is ideális választás, kellemes illata miatt érdemes néhány cserép citromfüvet elhelyezni a bejárat mellett is.

A citromfű begyűjtése

Az illatos leveleket és hajtásokat még a virágzás előtt érdemes begyűjteni, mert ilyenkor tartalmazzák a legtöbb illóolajat, majd ezekből lehet finom gyógyteát készíteni. De a citromfű fűszernövényként is felhasználható, pl. süteményekbe, salátákhoz, húsételekhez, grillezéshez, vagy nyári limonádé készítéshez.

Esténként a kertből szedett citromfüvet akár a fürdővízhez is érdemes hozzáadni, így egy nyugtató és kellemes illatú esti fürdőzésben lesz részünk.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!