Nincs is csodásabb látvány egy kertben a kerítés mellett húzódó élénkzöld tujasornál. Ám ne tévesszen meg, hogy egy örökzöld növényről van szó. Egy tuja éppen olyan odafigyelő gondoskodást igényel, mint bármely más dísznövény vagy termő gyümölcsfa. A tuját rendszeresen metszeni kell, tápoldatozni, sőt, még kozmetikázni is! Elmondjuk a legfőbb teendőket!

Smaragd tuja

A tuja egy nagyon igényes örökzöld, sok teendő van vele, ha azt szeretnéd, hogy tartósan szép maradjon. Miután hazavitted a tujáidat, és gondosan az állandó helyükre ültetted, a gondozási feladatok még nem értek véget. Sajnos, sokan úgy tekintenek a tujára, mint egy „klasszikus” örökzöldre, amivel nincsen soha semmi gond, és különösebb tennivaló. Ám a tujákkal nem ez a helyzet. A legtöbb örökzöldet nem kell metszeni, a tuját azonban igen, sőt kötelező is, nem csupán a formázás, hanem a fiatalítás miatt, és azért is, hogy ne ritkuljon meg. Nagyon lényeges a helyes öntözés és tápoldatozás, ahogyan a kártevőktől való védelem is.

 

Eláruljuk a legfontosabb gondozási teendőket!

 

A tuja metszése

 

A tujákat ugyanúgy kell metszeni, mint egy sövényt, sőt, van, aki éppen növénynek ülteti magát a tuját is. A metszésnek három funkciója van a tuja életében, egyrészt a formázás, másrészt a fenntartás, harmadrészt a fiatalítás. A sövénynek ültetett tujákat bátran vágd sarkosra, és itt nagyon lényeges a rendszeres metszés, hiszen így elérheted, hogy a tuja ne kopaszodjon fel. A magasságát is mindig igazítsd a megfelelő méretűre, ezt nevezik tetejezésnek.

Ezeket a metszéseket tavasszal és ősszel kell elvégezni, de ha nagyon akarunk, nyáron is beiktathatunk egy igazító metszést. Arra ügyelni kell, hogy semmiképpen sem kánikulai napon metsszél, mivel a tuja amúgy is érzékeny a szárazságra, és a levágott hajtásai visszaszáradhatnak a nagy melegben.

 

A tuja kozmetikázása

 

A tuja az örökzöld növények közé tartozik. Az örökzöldek is lehullajtják a leveleiket, de nem egyszerre az egészet, mint ősszel a lombhullatók, hanem fokozatosan. A tuják is általában ősszel és télen szabadulnak meg az elöregedett, elhalt leveleiktől. Ez elhalt levelek azonban megrekednek az egészséges ágak között. Ezeket sajnos aprólékos munkával egyenként el kell távolítani, mert ha ott maradnak, akkor megtelepednek rajta a rovarok, gombák, és az egész tuját megbetegíthetik. Ez a tuja egyik legfontosabb szépítő kezelése. Ha végeztél, érdemes a kártevők ellen alaposan lepermetezni a tuját.

 

A tuja öntözése és tápoldatozása

 

A tuják igénylik a nedvességet és szeretik a magas páratartalmat. Érdemes még a reggeli órákban alaposan meglocsolni a lombját, így a folyamatosan párolgó víz megemeli a levelek között a páratartalmat, és a tuja jobban érezheti magát. A robosztusabb felépítésű keleti tuja jobban bírja a szárazságot. Bármely enyhén nedves kerti talajban jól érzi magát, és csak időnként kell trágyázni. Az oszlop alakúak szoliterként is mutatósak, a törpe fajtákat sziklakertekbe is ültetheted, illetve vannak sövénynek alkalmas fajtái is. A kecsesebb nyugati tuja csapadékosabb vidékekről származik, ezt gyakrabban kell öntözni. Minél kisebb gyökérrendszert fejleszt egy tuja, mint például a nyugati tuja és a smaragd tuja, annál inkább kell öntözni. Nem kell minden nap, inkább ritkán, de akkor bőségesen. A folyamatos öntözés nem tesz jót nekik.

A tápanyag-utánpótlás is fontos, erre a tavaszi és őszi időszakban keríts sort. A tuják meghálálják a plusz tápanyagot, amit komposzttal, humusszal is biztosíthatsz számukra. A plusz tápanyag segít abban, hogy a tuja igazán dús levélzetű, élénk színű legyen.

 

Mitől barnul a tuja?

 

A tujáknál gyakori probléma a levélbarnulás. a háttérben gombabetegség vagy kártevők is állhatnak. A gombák ellen már a megelőző permetezés is nagyon fontos, különösen, ha a szomszédba kukkantva azt látod, hogy odaát barnul a tuja. Akkor egy percig se késlekedj. A szép, fémes fényű díszbogarak, molyok és takácsatkák is kárt okozhatnak, ellenük is vedd fel a harcot vegyszeres irtással, ha szükséges.

 

A tuják megfelelő gondozásához hozzátartozik a metszés, a kozmetikázás, a megfelelő öntözés és tápoldatozás, a kártevőktől való védelem. Ha ezekre odafigyelsz, a tujád évtizedeken át kerted legszebb ékessége lesz!


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!