A petrezselyem a magyar konyha egyik legnépszerűbb fűszernövénye, leveleivel ízesítünk levest, főzeléket, burgonyát, tölteléket, húsokat, salátákat. A petrezselyemmel azonban nem csupán ízesíteni lehet, hiszen egy szuperegészséges gyógynövényről van szó. Tudd meg, miért érdemes petrezselymet termeszteni a kertedben!

Petrezselyem a kertben

A petrezselyem jóllehet Európában és Nyugat-Ázsiában őshonos, ma már szerte a világon termesztik és fogyasztják. A petrezselyemben – levelében és magvában is - számos vitamin és ásványi anyag található, de különösen C-vitaminban, B2-vitaminban, folsavban, magnéziumban, káliumban, cinkben és vasban gazdag. Immunerősítő vitaminjai miatt különösen ajánlott a fogyasztása a meghűléses időszakban.

 

A petrezselyemnek számos jótékony hatása van: vesetisztító, vízhajtó, gyomorerősítő, gyulladáscsökkentő, májvédő, csökkenti a káros vérzsírszintet, a vércukorszintet, gátolja a vérrögképződést, és antimikrobiális tulajdonságú. Levelének kivonata antioxidáns és rákellenes hatású, védelmet nyújt a sejtkárosodások ellen, és gátolhatja a daganatok növekedését és az áttétképződést. A friss petrezselyem fogyasztása növelheti a vér antioxidáns kapacitását, ami hétköznapi nyelven azt jelenti, hogy segít elbánni a rákos sejtekkel, és védi a sejteket a szabad gyökök káros hatásaitól. Különleges, tömény ízű olaját szintén használják ételízesítésre, de gyógyító célból is. Olaja vízhajtó, nyugtató hatású, de szájüregi fertőzések, ödéma, emésztési bántalmak esetén is javasolt a fogyasztása.

 

A petrezselyem fogyasztása igen egészséges, különösen, ha saját kertedben állsz neki a termesztésének, mert így igazi bio-zöldséget állíthatsz elő.

 

Mit érdemes tudnod a petrezselyem termesztéséről?

 

A petrezselyem kétéves növény, csak a második évben hoz virágot és magot, ám szerencsére a zöld leveleit már az első évtől szüretelheted. A petrezselyem két formában ültethető, egyik fajtája a gyökérpetrezselyem, mely húsos gyökeret fejleszt. Másik fajtája, az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő metélőpetrezselyem, melynek a gyökere jelentéktelen, viszont egyfolytában fejleszti értékes, leveles hajtásait. Népszerűségét annak köszönheti, hogy folyamatosan szedhetők a levelei.

 

Milyen földben érzi jól magát a petrezselyem?

 

A petrezselyem a tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű, enyhén lúgos talajokat kedveli. A hideget jól tűri, ezért már kora tavasszal vethető. Egészen késő őszig ültethető, de a téli hajtásokat fóliával kell védeni, így akár át is teleltethetők a földben. A talaj kiszáradására érzékeny, igényli a gyakori öntözést.

 petrezselyem fűszer

Hogyan vesd a petrezselymet?

 

A petrezselyem magvai nagyon aprók, és igen nehezen csíráznak ki. Akár 5-6 hétig is eltarthat, míg a magvakból kibújik a csíranövény. A csírázást megkönnyítendő, érdemes vetés előtt a magvakat néhány órára szobahőmérsékletű vízbe áztatni. A felásott, lazított, gereblyézett ágyásban jelöld ki a sorokat 30 cm-es távolságban, és a megfelelő sortávolságban húzz 2-3 cm mély barázdát. Öntözd be, hogy a magvak nedves talajba kerüljenek. A magvakat próbáld ritkán vetni, 3 cm távolságra, ám mivel nagyon kicsik, ez a művelet biztosan nem fog sikerülni. Ezért később, mikor már kibújtak a növények legalább 8-10 cm-nyire a talajból, ki kell egyelni őket. A kihúzott növények sem mennek kárba, ezeket már felhasználhatod a konyhában. Egy 5 méteres vetéssor elegendő petrezselymet biztosít egy kisebb család számára. A petrezselymet többféle kártevő, vírus és gomba is megtámadhatja, de nem kell rögtön a vegyszerekért nyúlnod. Csak akkor kell védekezned, ha a kórokozók károkozása jelentős.

 

A petrezselyem betakarítása, tárolása és felhasználása    

 

A gyökérpetrezselymet ásóval forgathatod ki a földből, gyökerét homokban tárolhatod, zöldjét vágd le a gyökérről, és ha nem használod fel frissen, hűtve, fagyasztva vagy szárítva is tartósíthatod. Mélyhűtőben lefagyasztva jobban megőrzi friss aromáját. Kisebb csokrokba kötve, szellős helyen felakasztva 6-7 nap alatt megszárad, és jól lezárt üvegbe morzsolva egész évben biztosíthatja a finom fűszert az ételekbe. A metélőpetrezselyem zöldjét folyamatosan szedheted, és télen is a földben tarthatod.

 

A petrezselyem az egyik legnagyobb kedvenc, ha ételízesítésről van szó, üde, aromás zamatával szinte minden ételt feldob. Az újburgonya szinte kiált a friss petrezselyemért, de bármilyen leves, köret vagy húsétel izgalmasabbá tehető vele. Zöldjéből értékes gyógyhatású teát is készíthetsz, azon kívül, hogy a konyhában varázsolsz vele finomságokat.

A folytatásban: Így lehet gyönyörű mini fűszerkerted a konyhában egész évben


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!