A cserjés hortenzia a hortenziakedvelők egyik nagy slágernövénye, hiszen hatalmas hógolyószerű virágaival igazán lenyűgöző látványt nyújtanak a kertekben. Megmutatjuk, hogyan lesz igazán szép a cserjés hortenzia a kertedben egész nyáron át.

A cserjés hortenzia (Hydrangea arborescen) eredetileg az Észak Amerika keleti partvidékéről származik, ahol hógolyó hortenziának is hívják, gyönyörű nagy méretű hófehér virágai miatt.

A cserjés hortenzia egy felálló hajtásrendszerű lombhullató cserje, magassága gyakran az 1,5-2 métert is elérheti, levelei élén zöldek, tojásdad alakúak, szélükön kissé fűrészesek. Virágai szinte egész nyáron át nyílnak, amelyeknek az átmérője 8-20 cm között változik. A virágok először még zöldessárgás színben pompáznak, majd ahogy nyílnak a virágok, úgy lesznek egyre fehérebbek és egyre nagyobbak.

Hová érdemes kiültetni a cserjés hortenziát?

Mint a legtöbb hortenziafajta a cserjés hortenzia is félárnyékban érzi jól magát, de a közönséges hortenziához képest, jobban viseli a napos helyeket, napi 3-4 órás napsütést is jól visel. Nyáron a csapadékmentes időszakban érdemes rendszeres locsolni, akárcsak a többi hortenzia ez a fajta is vízigényes, így a melegebb napokon akár kétszer is meg kell öntözni a talaj a növény körül.

A cserjés hortenzia remek sövénynövény, csoportosan ültetve a legszebb, de akár szoliterként is kiemelkedő szépség lesz a kertben ma már egyre több parkban és köztéren láthatunk ilyen cserjesort, amelyek fantasztikus látványt nyújtanak egész nyáron át.

 Milyen talajt igényel a Cserjés hortenzia?

Ez a hortenziafajta nem csak savanyú talajban fejlődik szépen, hanem szinte bármilyen talajban, szépen virágzik, és jól érzi magát, amely tápanyagban gazdag és jó vízáteresztő képességű.

Mikor és hogyan kell metszeni a cserjés hortenziát?

Metszés nélkül is szépen fejlődik, de egy tavaszi metszés jót tesz a növények, ezzel új hajtások növekedését, és dúsabb virágzás érhetünk el vele.

Mivel a virágok még télen is mutatósak, az sem gond, ha télire nincs visszavágva a növény, elég, ha kora tavasszal végezzük el a metszést. Nyáron a levágott virágok hosszú ideig megőrzik szépségüket vázába téve, tehát kiváló vágott virág is lehet otthonunkban.

Hogyan lehet szaporítani a cserjés hortenziát?

Akár csak a közönséges kerti hortenziát, félfás dugványokról lehet a legegyszerűbben szaporítani, de a cserjés hortenzia gyorsan meghódítja a kertet, mivel földalatti indákkal is képes szaporodni, sőt ha egy fás hajtásrészt ledugunk a talajba a már meglévő tőről, gyorsan gyökeret ereszt, így elég, ha egy metszőollóval levágjuk, és máris átültethetjük a kert egy másik részébe.

Hol lehet megvásárolni a Cserjés hortenziát?

A kerti hortenziát gyakran árulják nagyobb hipermarketekben és élelmiszer áruházban is, addig a cserjés hortenziát csak kertészetekben fedezhetjük fel, de internen is megrendelhetjük több online kertészetben is találkozhatunk vele.

Két fajtája a leggyakoribb, az egyik a Hydrangea A. Anabella, a másik pedig a Hydrangea  A. Grandiflora, de már rózsaszínű változatok is kaphatók a hazai kertészetben, ez a Hydrangea A. Invincibelle, illetve a Pink Anna, bár ezeket még ritkábban tudjuk megvásárolni.

Mennyi napfény szükséges a cserjés hortenziának?

A cserjés hortenzia minél több napot kap, annál több vízre lesz szüksége, ugyanakkor teljes árnyékban kevesebb virágot hoz, így napi három-négy órás napsütés az ideális számára, és a legjobb, ha délelőtti napot kap. Melegebb csapadékmentes időszakban érdemes kora reggel és késő este is meglocsolni, és az erős tűző napsütéstől védeni.

A cikk folytatásában: Miért nem virágzik a hortenzia a kertemben? 8+1 jótanács a hortenzia gondozásához


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!