A pázsitviola (aubrieta species) a keresztesvirágúak családjába tartozik, eredetileg a Földközi tenger vidékéről származik, Dél és Közép Európában is őshonos. Magassága 5-15 cm, a német neve eredetileg kékpárnát jelent, hiszen maga a növény a virágzás idején úgy nézz, ki mintha egy virágpárna lenne a kertünkben. A növény tömött zöld párnát képez, virágok nagy tömegben nyílnak, áprilistól, júniusig, többnyire lilás színben, de a kék különböző árnyalatai és a fehér vagy piros változat is megtalálható a kertészetek polcain. A pázsitviolát ültetheted sziklakertbe, virágágyásba, szegélynövények, sziklafalba, de nagyobb dézsába, vagy virágtartóba is szépen mutat évről évre.

pázsitviola virágpárnát alkot

A pázsitviola gondozása és ültetése

A pázsitviolát magról vagy tavasszal kertészetben kapható palántáról is ültetheted, de fontos, hogy napos helyre telepítsd. Amennyiben magról szeretnéd szaporítani, magokat már márciusban érdemes elszórni, de ha kész kifejlett növényt vásárolsz, akkor már májusban tudsz gyönyörködni a virágokban, sőt ősszel még egy másodvirágzás is lehet, ha elég tápanyag dús talajba ültetted a növényt. Elvirágzás után érdemes kissé visszavágni a növényt, így nagyobb esély lesz a másodvirágzásra, főleg ha kéthetente egy kis tápoldatos vízzel is megkínáljuk.

A pázsitviola jól tűri a nyári forróságot, és a szárazságot, épp ezért alkalmas a sziklakertekbe, de nyáron a virágzás idején, érdemes öntözni. A májusi virágzás idején szinte ragyog a kertben a virágzó pázsitviola, és nagyon jól mutat más egynyári vagy évelő növények társaságában, mint pl. a tatárvirág, lángvirág, vagy a szirti ternye.

Sötétlila pázsitviola

Népszerű fajták:

Aubrieta Gracilis: mindössze 5 cm magasra nő és lilás színű virágai vannak.

A. Deltoidea Kb. 10 cm magasra nő, ez sok mai hibridnek az alap növénye.

A.Hibridek, amelynek sok alfajával találkozunk a kertészetekben, mint pl. az A.Silberrand amelynek levendula színű virágai szemet kápráztatóak, vagy a rózsaszín és piros színű A. Rosengarten és az A.Feuervogel.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!