Ha ellátogatunk, március elején valamelyik kertészeti áruházba, könnyen elcsábulunk az első tavaszi virágok láttán. De ne feledjük el, hogy a március még igen szeszélyes lehet, bizony az időjárás egyik napról a másikra megváltozhat, és a frissen ültetett muskátli palánták akár egy éjszaka alatt kifagyhatnak. Így a vásárlással érdemes megvárni a március végét, vagy az április elejét,amikor az éjszakai fagyok már elmúltak.

Addig is érdemes körbenézni a növények és az árak kavalkádjába, és kiválasztani milyen újdonságot szeretnénk az idén a kertünkbe ültetni.

Hagymás növények:

A nyáron nyíló hagymás növényeket most érdemes beszerezni, hiszen a tavasszal elültetett hagymákból, nyáron már gyönyörű virágzó növények lesznek kertünkbe.

Tavasszal ültethetjük a dália hagymákat, amelyek ma már a 20cm magasságtól egészen az 1 méteres magasságig megtalálható a fajták között.  Akár a törpe dáliát, akár az óriás kaktuszdáliát válasszuk, kertünk éke lesz bármelyik.

A hagymás növények közül most érdemes ültetni a kardvirág hagymákat, a begóniákat, vagy a liliom és írisz hagymákat.

Ha különleges hagymás növényt szeretnénk kertünkbe ültetni, bátran válasszuk a szerelemvirágot, amely kék és fehér színben pompázik kertünkben, és akár 60 cm magasra is megnőhet, vagy a fűszernövényként ismert curcumát, amely rózsaszín virágaival bűvöl el minket.

Rózsák és gyümölcsfák

Tavasszal a kertészetek szebbnél szebb rózsákkal és ízletes finom termést hozó gyümölcsfákkal vár minket, amelyek között sok újdonsággal is találkozhatunk.

A rózsák közül mind színben mind fajtákban hatalmas a választék, ám fontos hogy csak olyan rózsát vásároljunk, meg amelyiknek egészséges a gyökere és nincs kiszáradva. A vásárlás után az ültetésig eltelt időszak alatt tartsuk nedvesen a növény gyökérzetét, sőt ültetés előtt érdemes legalább 24 órán keresztül beáztatni egy vödör vízbe, úgy hogy ne csak a gyökeret, de a hajtásokat is érje nedvesség.

Végül ne feledkezzünk meg a tavaszi egynyári, kétnyári és évelő növények széles termék palettájáról sem, hiszen április elején érdemes ültetni a muskátlikat, árvácskákat, nefelejcset, pistikét, vagy a boglárkát.

Az egynyári virágok közül a jó idő beálltával már ültethetjük a petúniákat, paprikavirágot, vagy a közkedvelt sárga bársonyvirágot.

A vetőmagok között is érdemes tavasszal szétnézni, és megpróbálkozni a magról vetett palántaneveléssel, hiszen így fillérekből termeszthetünk, zöldségnövényeket, fűszernövényeket, egynyári és évelő virágokat.

A veteményeskertbe is érdemes beszerezni az első zöldborsó, zöldbab vetőmagokat, és védett helyen már kezdhetjük is a tavaszi magvetést.

A kertészetekben nem csak a növényállományt, de a kerti szerszámokat is tanulmányozzuk át, és ha az otthoni metszőolló, vagy fűnyíró már régi és kopott, most szerezzünk be újat.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!