A kertben a szilárd burkolatok erőteljes igénybe vételnek vannak kitéve, elég csak az időjárásra gondolni, ezért nem mindegy hogy miből építjük meg ezeket az utakat. Ha van már a kertben ilyen burkolat tavasszal érdemes megtisztítani a felületet és ellenőrizni, hogy nem szorul –e valahol javításra vagy cserére.

Az utak, teraszkövek, vagy járdák szakszerű karbantartása, és javítása nem csak az élettartalmát növeli meg, hanem a biztonságos közlekedést is elősegíti. Egy kis kilazult kő, vagy egy megsérült lépcső igen komoly baleset előidézője lehet.

Számos okunk lehet arra, hogy valamilyen szilárd burkolatot alakítsunk ki a kertben. Egy esős napon jól jöhet egy járda, mert így szárazlábbal sármentesen juthatunk el a házig. De díszítő értéke sem elhanyagolható.


A kerti utakhoz, járdákhoz a legjobb minőségű alapanyagot érdemes megvásárolni, mert ezeket a burkolatokat hosszú időn át vesszük igénybe. Bármilyen stílusban is szeretnénk kialakítani az utakat, megéri rászánni a pénzt.

Először is jelöljük ki az út nyomvonalát. Ássuk ki az út mélységét, ez attól függ mekkora követ szeretnénk lerakni. Fontos hogy a burkoló anyagot egyenes vonalba fektessük le, ezért érdemes vízmértéket vagy más pontos mérőeszközt igénybe venni. Ha szabálytalan formájú köveket vagy téglát választunk, ezeket nem szükséges betonágyazatba tenni, de itt is érdemes figyelni a felület egyenlőségére.

A burkolóanyagot vízszintesen simított és alaposan tömörített, 10 cm vastagságú homokágyba helyezzük el. A talaj és a homokréteg közé tegyük talajtakaró fóliát, mert így megakadályozzuk a gyomok fejlődését. Ha téglából szeretnénk az utat építeni, vásároljunk speciális erre a célra gyártott téglát, mert a falazó tégla a fagy hatására könnyen mállik. Nagyon fontos hogy szintezzük ki a talajt és döngöljük simára.

Rétegezzük rá a homokot és tömörítsük. Ellenőrizzük a vízszintet, és utána kezdjük el lerakni a téglákat. A kész felületen terítsünk szét homokot, majd egy kefe segítségével oszlassuk el a résekben. Majd fektessünk a kövekre egy vastag deszkát és egy gumikalapáccsal ütögessük meg a köveket a deszkán keresztül. A maradék hézagokat homokkal tömjük be.

Ma már igen nagy választékban kaphatunk különböző téglákat és díszköveket, amelyek nagyon jól ellenállnak az időjárásnak, az erős napsütésnek, a fagynak, és kopásállóak is egyben.

Egy hétvége alatt kis utakat varázsolhatunk kertünk szegleteibe. A nagyobb járólapok közé egy-egy kockába akár kisebb folyami kavicsokat is tehetünk, vagy virágokkal is beültethetjük. Csak a fantáziánk szabhat határt.