Előfordul, hogy kert helyett csak egy függőleges fal jut nekünk. Ám ez még nem jelenti azt, hogy le kell mondanunk a kert szépségeiről. Gondolkodtál már a függőleges kert ötletén? Egy függőleges kertben is nevelhetsz szinte bármit, amit dézsába is ültethetsz, ám a növényeid szinte semmilyen helyet nem foglalnak így. Jól hangzik, ugye?

Ha kopasz házfal vagy csupasz kőkerítés látványa helyett szívesebben nézel zöld vagy virágos falfelületet, vagy akár még zöldséget, gyümölcsöket, fűszereket is termesztenél függőlegesen, akkor a függőleges kertet neked találták ki.

Egy függőleges kert kialakítása némi hozzáértést igényel, de eláruljuk neked a legfontosabb teendőket, hogy könnyedén megbirkózz a feladattal.

A függőleges kert kialakításának lehetőségei

Függőleges kertet többféleképpen is ki lehet alakítani, de ha igazán kreatív vagy, akkor az ötleteknek csak a fantáziád szabhat határt.

Függőleges kert alapot készen is beszerezhetsz. Ezek egymáshoz rögzített fém, műanyag, vagy kerámia konténerek, de készülhet fa alappal vagy akár vászonból is zsebes kivitelben. De te magad is kialakíthatsz függőleges kertet némi kreativitással. Függőleges kert lehet keretre rögzített csirkehálóból, vagy fém-, vagy farácsból, amire cserepeket akaszthatsz egymás mellé. Akár egy régi létra is lehet a kert alapja, amire ráaggathatod a cserepeket. Bármilyen keret megfelel, ami kellően erős, és stabil alapot ad a növényeket tartó kosarak, zsákok, zsebek, cserepek vagy műanyagok számára.

Függőleges kertet alakíthatsz ki polcok segítségével is. Az egymás fölé szerelt polcok megnyújtják a teret is optikailag. A cserépbe ültetett növényeket egyszerűen a polcokra teheted.

Polcokat sem kell felszerelned feltétlenül a falra. Elég erős kampókat tenned rá, amire felakaszthatod a növényeket, például mutatós kosarakban.

Virágfuttató rácsok is lehetnek a függőleges kert alapjai. Különösen praktikus a virágfuttató, ha olyan zöldségeket, vagy dísznövényeket szeretnél nevelni, melyek „felfelé futnak”, és támasztékra van szükségük a kapaszkodáshoz.

Milyen növényeket nevelhetsz függőleges kertben?

Bármely futónövény, lágyszárú dísznövény, vagy ámpolnanövény remekül mutat függőleges kertben. De nem csak dísznövények és örökzöldek ültethetők függőleges kertbe, hanem zöldségek is, például saláta, káposzta, levélzöldségek, bab, borsó, paradicsom, paprika, retek, répa, és természetesen fűszernövények is.

Gondosan meg kell tervezned, hogy milyen növényeket ültetsz függőleges kertbe, fontos, hogy ismerd a végleges méretüket, és hogy egymáshoz viszonyítva hogyan fognak fejlődni, felfelé fognak terjeszkedni, vagy lefelé csüngenek majd. Lényeges, hogy ne keresztezzék egymást a növényeid, ne gátolják egymás fejlődését. Mivel a növények nem közös cserépben nevelkednek, a tápanyag- és vízigényüknek nem kell megegyezni, ám a fényigényüknek igen, hiszen egy helyre kerülnek. Ezért napos helyre csak fénykedvelő növényeket válassz, félárnyékos vagy árnyékos helyre pedig olyanok kerüljenek össze, melyek ott is jól érzik magukat.

Nagyon fontos a jó minőségű föld

Egy függőleges kertben a növények számára sokkal kisebb földterület áll rendelkezésre, mintha a kertben, a talajba lennének ültetve. Egészen pontosan nagyon pici földterület. Egy cserépnyi. Ezért nélkülözhetetlen a kiváló minőségű ültetőközeg számukra. És mivel a kis mennyiségű föld hamar ki is fog merülni, ügyelned kell arra, hogy a függőleges kertben nevelt növényeid mindig megkapják a szükséges tápanyag-utánpótlást tápoldat formájában. A kevés föld kevés vizet is tud megtartani, ezért a függőleges kert növényeit gyakran kell öntöznöd is.

Hol alakíthatsz ki függőleges kertet?

A függőleges kert egyik legnagyobb előnye, hogy bárhol ki lehet alakítani. Balkonon, teraszon, kerítés mellett, vagy a házfalon. Nem mellesleg még beltérben is létrehozhatod, a lakásban például a konyhában függőlegesen termeszthetsz helytakarékos módon fűszernövényeket, hogy egész évben legyen friss fűszer az ételekhez. Ha ügyes vagy, azt is megcsinálhatod, hogy kerekeket szerelsz a függőleges kerted aljára, így nyáron a falhoz rögzítve élvezhetik a növényeid a jó időt és a napsütést, télire pedig egyszerűen beguríthatod őket a garázsba, hogy ott vészeljék át a hideg évszakot.

A függőleges kert előnyei és hátrányai

Ha nem tudod eldönteni, hogy megéri-e az időt, a pénzt és a fáradtságot egy függőleges kert kialakítása, íme, néhány megfontolandó előnye és hátránya.

Kétségtelen előnye, hogy olyan helyen is tudsz zöldségeket termelni, ahol egy klasszikus kert kialakítására nincsen lehetőség. Kültéren és beltéren is kialakítható függőleges kert, és még a hideg évszakokban is helytakarékosan termelhetsz zöldségeket, fűszereket. Virágoskertté varázsolhatsz barátságtalan, szürke, csúnya kőfalakat.

Hátránya, hogy a növények folyamatosan gondozásra szorulnak, és ez nem előnyös, ha elfoglalt vagy. A kevesebb föld miatt pedig gyakrabban kell tápoldatozni és locsolni is.

Mindazonáltal, egy függőleges kert sokak számára az egyetlen lehetőség, hogy egy kis zöld szigetet varázsoljanak városi otthonuk környezetébe. És a szürke környezetben élők számára a plusz erőfeszítések nem jelentenek túl nagy árat azért az örömért, amit egy függőleges kert látványa és haszna nyújt.

 


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!