A madarakat minden állatbarát szereti, mert szépek, érdekesek, és csicsergésükkel felvidítják a napunkat. Szeretjük megfigyelni az életüket, és ehhez remek alkalmat nyújt, ha a kertünkbe csalogatjuk őket. A téli etetésük nagy élménnyel ajándékoz meg bennünket, számukra pedig a túlélést jelentheti. Hogyan szoktathatod őket a kertedbe? Eláruljuk!

Szajkó a kertben télen

Ősszel számos madárfaj délre vonul, mert itthon a zord időjárási viszonyok között nem találna magának táplálékot. Ám vannak madarak, melyek télen is itt maradnak velünk, és bár a segítségünk nélkül is jó eséllyel átvészelnék a telet, hálásak minden gondoskodásért. A gondoskodás pedig két dolgot jelent: táplálékot és menedéket. Ez a két dolog kell ahhoz, hogy a kertedbe szoktasd a meseszép énekesmadarakat.

Milyen menedéket biztosíts a madaraknak télen?

Számos madárfajunk odúköltő, ám mivel egyre csökken az idős, vastag törzsű, odúkészítésre és képződésre alkalmas fák állománya, odúköltő madaraink száma is egyre fogyatkozik. Szerencsére a madarak többsége szívesen fogadja a mesterséges odvakat is, így visszacsalogathatók a városokba, a kertekbe. Olykor a madaraknak mesterséges odúra sincs szükségük, „feltalálják” magukat, és akár egy szabadba kitett vázába vagy kosárba is képesek beköltözni és benne költeni. De érdemes készen kapható, madárfajokhoz szabott nyílással ellátott odúkat beszerezni, egyrészt, mert ezek tartósabbak, másrészt ragadozóbiztos kivitelben is kaphatók, azaz sem nagyobb madár, sem cica nem érheti el benne a kismadarakat. Az odú nyáron költéshez kell, de télen is védelmet biztosít a hideg ellen.

Milyen táplálékkal csalogathatod a kertedbe a madarakat?

Olajos magvak

A legegyszerűbben és legolcsóbban beszerezhető táplálék a madarak számára. A fekete héjú ipari napraforgó tápláló eleség télire, ezzel nyugodtan feltöltheted az etetőt, valamennyi madárfaj örülni fog neki. Ne aggódj, ha törött szemek is vannak benne, mert ezeket azok a madarak is el tudják majd fogyasztani, melyeknek nem elég erős a csőre a héj feltöréséhez. Érdemes a napraforgó mellé azért más, kisebb magvakat is keverni, például kölest, muhart. Ezekhez díszmadaraknak kapható madáreleség formájában is hozzájuthatsz. Természetesen bármilyen más olajos mag – dió, mogyoró – is adható a madaraknak natúr, sótlan formában, ám ezek jóval drágábbak, mint a napraforgó.

Gyümölcsök

A gyümölcsöt is szívesen fogadják a madarak téli csemegeként, még a rovarevők is elfogyasztják. Nyugodt szívvel etethetsz a legolcsóbb téli almával, amiket rászúrhatsz az ágakra, más teendő nincs is velük. A talajon is hagyhatsz almákat, ott is meg fogják enni azok a madarak, melyek amúgy is talajon szoktak táplálékot keresni. Azzal is becsalhatod a kertedbe a madarakat, ha olyan növényeket ültetsz, melyek termése táplálékként szolgál számukra. Ilyen növény a tűztövis, a madárbirs, a vadrózsa, a galagonya, a kökény, a berkenye, melyek csodaszép dísznövények számodra, a madaraknak pedig értékes bogyók forrásai.

Állati zsiradék

A növényi olajok mellett az állati eredetű zsírok jelentik a legbőségesebb energiaforrást tollas barátaink számára. A natúr, sótlan szalonna, a lágysajt, a vaj sok energiát biztosít a madaraknak a fagyos hidegben, ezeket szintén faágra lehet szúrni, vagy madzaggal felakasztani az ágakra. De a sok helyütt kapható faggyús cinkegolyó is ilyen remek táplálék, amit praktikus hálóban lehet az ágakra biggyeszteni. Cinkegolyót házilag is készíthetsz, ha faggyúba keversz különféle magvakat, és golyóvá formálod, majd krumplihálóba csomagolod.

Természetesen a táplálék mellett a vízről se feledkezz meg, hiszen tiszta vízre télen is szükségük van az állatoknak.

Mit nem szabad adni a madaraknak?

Nem jó a főtt ételmaradék, amitől bár nem lesz bajuk, ha frissen fogyasztják, mégsem célszerű rászoktatni őket, és a legtöbb esetben nem is eszik meg a madarak, mert nem tekintik táplálékuknak. Ugyanez vonatkozik a felvágottakra, csipszekre, és minden feldolgozott élelmiszerre. A kenyeret, morzsát, péksüteményeket is hanyagold, mert ezek fogyasztása akár bélrendszeri gyulladást is okozhat, és a madarak halálához vezethet. Különösen az etetőben megpenészesedett, erjedt kenyér veszélyes ebből a szempontból.

Ha ilyen finomságokkal és biztonságos odúkkal fogadod a kertedben a madarakat, biztos lehetsz benne, hogy télen is a csivitelésüktől lesz hangos a házad környéke. Te pedig gyönyörködhetsz a színes tollas sereg szépséges látványában…

Fedezd fel a különböző madáretetőket és madáritatókat, amik segítenek a kerti madaraknak könnyebb hozzáférést találni az élelemhez és italhoz. Emellett rovarhoteleink olyan otthonokat biztosítanak a hasznos rovaroknak, mint a méhek és katicabogarak, ami nélkülözhetetlen a kerted ökológiai egyensúlyának fenntartásához.

Ha élveznéd a madarak közelről történő megfigyelését, válassz a kínálatunkból egy kényelmes madáreleséget. Ez a remek lehetőség arra, hogy közelebbről ismerd meg a kerti madarak viselkedését és élvezd a természet csodáit.

Várunk szeretettel a Zümishop Webshopban, ahol a minőségi termékek mellett szakértő csapatunk is rendelkezésedre áll, hogy segítsen kiválasztani a tökéletes termékeket kerted számára. Köszönjük, hogy a mi Kertbarátunk vagy, és reméljük, hogy hozzájárulhatunk kerted még csodálatosabbá tételéhez!

Kattints ide!


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!