A cím felvetése modern hóbortnak tűnhet, hiszen miért rendelne valaki karácsonyi fenyőt az internetről, mikor december elejétől kezdve kis túlzással minden sarkon karácsonyfát árulnak? Az online fabeszerzés azonban egyáltalán nem elvetélt ötlet, rengeteg előnnyel bír, és a mostani sajnálatos vírushelyzetben ezek az előnyök megtöbbszöröződnek, így egyáltalán nem lehet egy legyintéssel elintézni az ötletet. Mivel eddig valószínűleg viszonylag kevesen választották a fa vásárlásának ezen módját, nem haszontalan bemutatni a sajátosságait és pozitívumait.

 

Mi történik ha fenyőfa árusnál választunk karácsonyfát?

Elsőként, összehasonlítási alapként lássuk, hogy működik a karácsonyfa beszerzés általában, a hagyományos módszert követve. Decemberben valamelyik este munka után ellátogatunk a legközelebbi, vagy éppen a hazafelé útbaeső árushoz. Ilyenkor rendszerint már sötét van, így jobb-rosszabb megvilágítás mellett próbáljuk felderíteni a kínálatot. Pár fát megfogunk, körbeforgatjuk őket hiányos, törött ágak, után kutatva, megpróbáljuk ellenőrizni a frissességüket, nagyjából felmérjük a magasságukat, és ha úgy érezzük, megtaláltuk a nekünk valót, akkor fizetünk és hazavisszük. Ez utóbbi sem egyszerű általában, hiszen a fa tűlevelet hullat, gyantát csöpögtet, így az autót érdemes előre felkészíteni, papírral, vászonnal bélelni, vagy a fát betekerni konyhai frissentartó fóliával.

Ezzel még mindig nem értünk a végére, hiszen be kell szuszakolni a növényt a csomagtartóba, vagy a hátsó ülésre, rosszabb esetben a tetőcsomagtartóra, és reménykedni, hogy mindeközben nem törünk le féltucatnyi ágat róla. Hazaérve ugyanez fordított sorrendben, és kész is vagyunk. Mindez persze a vágott fákra vonatkozott, az egyre divatosabb élő fenyők esetében még cifrább a helyzet, hiszen ezeket szállításkor nem lehet eldönteni a földjük szanaszét hullása nélkül, így vagy magas autó, vagy alacsony fa szükséges a sikerhez. Ráadásul a dézsás fák nem könnyűek, egy megtermett példány akár 30-40 kilós is lehet, hátfájósoknak ez már igazi kihívás.

Mi történik ha online rendelünk karácsonyfát?

A fenti kissé pesszimista forgatókönyvvel szemben hogy alakul mindez a rendelt növényeknél? A kiválasztás ideje tetszőleges, akár reggeli mellett, ebédszünet alatt, vagy az esti sorozat közben elvégezhető a rendelés, ami a fizikai válogatásnál sokkal rövidebb, hiszen nem kell tételesen megvizsgálni tucatnyi fát, az online bolt ugyanis garantálja, hogy ép, arányos növényt küld. Maga a személyes jelenlét kiiktatása is kényelmes, de a mostani, mindenki által ismert vészterhes időkben biztonságos és megnyugtató is. Noha a faárusok általában szabadtéri placcon kínálják portékájukat, a jellemző zsúfoltság miatt így sem kockázatmentes egy 20-30 perces nézelődés, válogatás. A neten a fa fajtája is könnyebben kiválasztható, az árusoknál ugyanis – ha nincs a közelben, aki segítsen – a laikusok egyáltalán nem biztos, hogy meg tudnak különböztetni egy lucot egy ezüstfenyőtől, utóbbinak ugyanis általában nem ezüstös a színe, hanem élénkzöld (az ’Edith’ és a ’Super blue seedling’ nevű változatok a tipikusan kékes-ezüstösek).

A webshopban képes illusztrációk és hosszabb-rövideb fajtaleírások segítenek eligazodni a választékban, sőt, általában olyan egzotikus fajtákat is megtalálni (például csodás színes tobozokkal rendelkező szerb lucot, vagy hosszú tűlevelű duglászfenyőt), melyeket az utcai árusok az alacsony kereslet miatt nem tartanak. A méreteket tekintve sincsenek korlátok, általában méretkategóriák közül lehet választani, ettől azonban nem kell tartani, a törzs aljának visszavágásával, a tartóba való mélyebb vagy magasabb behelyezéssel, illetve a csúcsdíszekkel precízen a szoba magasságához illeszthető a karácsonyfa. A biztonság mellett a másik hangsúlyos előny a kiszállítás, melyet annak minden idegőrlő hátrányával átvállal a webáruház. Nem lesz piszkos a saját autó, nem kell fél órát bélelni a kocsi belterét papírokkal, fóliákkal, és nem szakad majd le a hátunk, ha élő fát választunk. Itt kell megemlíteni, hogy mindig olyan karácsonyfa webshopot érdemes választani, mely saját teherautókkal végzi a kiszállítást, így ugyanis az érzékeny, adott esetben élő árut olyan személyzet kezeli, melynek van gyakorlata az ilyen termékekkel. A jobb cégek a kiszállító teherautón mindig tartanak legalább tucatnyi tartalék fát, arra az esetre, ha a megrendelőnek valamiért mégsem tetszene a neki szánt példány. Ilyenkor, mintha egy házhoz jövő karácsonyfa áruda lenne, az ügyfél válogathat ezen pót fák közül.

Tagadhatatlan persze, hogy a személyes válogatásnak, minden idegfeszítő momentuma ellenére van egy hagyományos hangulata, bája, sokaknak a favásárlás is az ünnepi hangolódás, atmoszférateremtés része. Aki azonban a kényelmet és az egyszerűséget többre értékeli, vagy híján van a szabad időnek és energiának, esetleg a koronavírus miatt nem szeretne tömegbe menni, annak remek alternatíva az online farendelés!

Szívesen kipróbálná idén az internetes karácsonyfa vásárlást, vagy csak megnézné egy karácsonyi fenyőket is forgalmazó webáruház kínálatát, hogy képbe kerüljön a témában? Máris megteheti ezt a Megyeri kertészet webshopjában

Megyeri Szabolcs


Kertész, kertészmérnök, blogger: látható a kertben tevékenykedve, amint a számítógép előtt dolgozik, illetve különböző médiafelületeken is ad interjút szakmai témákban. Emellett előadásokon is lehet vele találkozni akár élőben, akár videócsatornáját követve.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!