Az újságpapír újra hasznosítása nem egy újdonság, de kevesen vannak, akik a kertben hasznosítják újra a kiolvasott újságpapírokat. Megmutatjuk, hogyan tudod te is hasznosítani az újságpapírt kertészkedéshez.

Papír cserpek magvetéshez

Mutatunk kilenc remek ötletet, hogyan használd fel az újságpapírt, ahelyett, hogy a kukába dobnád őket.

Sokan úgy gondolják, hogy az újságpapírt azért nem lehet felhasználni a kertben, mert a festék ólom tartalma káros hatással van a talajra. Ez régen igaz is volt, de szerencsére ma már nem használnak ólom, vagy más mérgező tartalmú festéket, így a legtöbb újság, vagy szórólap felhasználható a kertben is.

  • Készíts ültető cserepet újságpapírból

Az újságpapírból remek cserép készíthető, amelybe ültethetsz magokat, vagy kisebb palántákat is, majd ezeket az újságpapírral együtt kiültetheted a kertbe, hiszen a papír lebomlik, a növény gyökere pedig fejlődésnek tud indulni a talajban.

Az újságpapírból készült cserép készítésének két változata is van, az egyik, ha egy vastagabb újság lapjaiból hajtogatsz egy kocka alakú edényt, a másik, ha újságpapírokat pl. tojástartó kartonnal együtt beáztatsz vízbe. Egy rész papírhoz két rész vizet használj, majd egy egész napos áztatás után nyomkod ki kézzel a papírt és egy műanyag pohár belsejét béleld ki vele. Kézzel formázz a pépből cserépformát, majd három nap száradás után emeld, ki a megszárad és megkeményedett cserepeket.

De erre a célra az üresen maradt WC papír guriga és a tojástartó karton is ideális.

  • Talajtakarás újságpapírral

Nyáron a nagy hőség idején a cserépbe ültetett növények gyorsan kiszáradnak, de ha a talaj tetejét letakarod egy vagy két réteg újságpapírral, lassíthatod a talaj kiszáradását. Ehhez mindössze annyi a dolgod, hogy kivágsz újságpapírból akkor korongokat amekkora a cserép átmérője, majd ezeket elhelyezed a cserepes növényekre.

  • Komposztáld az újságpapírt

Ahhoz, hogy a komposzt megfelelő állagú és minőségű legyen, fontos az alapanyagok helyes keveréke. Ha túl sok a nitrogén alapú anyag a komposztban, akkor erős ammóniaszagot fog árasztani. De ha szénben gazdag újságpapírt adsz a komposzthoz, akkor egy kellemes erdei illatra emlékeztető szagú és állagú komposztot kapsz.

 

  • Giliszta otthon újságpapírból

Egyre többen hódolnak itthon is a gilisztafarmoknak, amikor egy edényben vagy dobozban gilisztákat tenyésztenek, amely a kertben, de akár a komposztálóban is munkára foghatók. Nos ha te is szeretnél egy ilyen gilisztafarmot, készíts nekik nedves újságpapírból otthont. A giliszták nem csak a nedves környezetnek fognak örülni, de az újságpapírral táplálkozni is tudnak.

  • Talajjavítás újságpapírral

Az újságpapír talajjavítóként is használható, pl. magas ágyásokba, vagy újonnan kialakított ágyásokba.

Készíts az ágyás vagy a magas ágyás aljára egy vastagabb réteget újság illetve kartonpapírokból, majd erre tegyél egy réteg komposztot, vagy istállótárgyát, végül jöhet rá egy réteg termőföld. Így az alsó rétegek szépen lassan lebomlanak, és tápanyagokkal látják el a növényeket.

  • Szigetelj újságpapírral

Ősszel, ha szeretnéd az egynyári növények életét kicsit meghosszabbítani, szigeteld körbe őket újságpapírral. A cserepes növényeket tedd bele egy nagyobb ládába és béleld ki a réseket újságpapírokkal, így védve a növényeket a hidegtől és fagytól.

  • Csomagolj újságpapírba

A fagyérzékeny gumókat, mint pl. a dália, vagy a kardvirág hagymákat télire fel kell szedni és egy fagymentes helyen kell tárolni. De ha ezek a gumók nedves környezetbe kerülnek, gyorsan rothadásnak indulnak, ezért érdemes őket egyesével száraz újságpapírba csomagolni, így a virághagymákat sem fognak egymáshoz érni, és még a hidegtől is védve lesznek.

  • Takarítás újságpapírral

Ősszel a sáros és koszos kerti eszközöket fontos letakarítani mielőtt elteszed őket télire. Ehhez pedig a kiolvasott újságpapír is ideális, remekül le tudod vele takarítani a sáros és koszos gereblyét vagy ásót.

  • Gyomok ellen is kiváló az újságpapír

Ha eleged van az állandó gyomtalanításból, fektess le egy vastag réteg újságpapírt a kertbe a növények közé, majd teríts rá egy réteg komposztot, így a gyomok nem tudnak majd utat törni maguknak. Ezt a műveletet évente kétszer is meg kell ismételni, mivel az újságpapír lebomlik.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!