A koronavírus megjelenése és terjedése miatt én már több napja karanténba vonultam a családommal együtt, és gondoltam írok nektek egy beszámolót arról, hogyan telnek napjaink a kertben és hogyan lehet kihasználni ezt az időt a kertészkedésre.

Ha valaki hát én nagyon rosszul tűröm a bezártságot, én vagyok az, aki ha itthon kell töltenem3- 4 napot már kiborulok, imádok menni, kirándulni, vásárolni, utazni. Ha az időjárás engedi, minden hétvégén játszóterezünk a kisfiammal, vagy kiruccanunk valahova. De most önkéntes karanténba vonultunk, és nem csak azért, mert bezárt az óvoda is, hanem azért is, mert nagyon komolyan veszem a vírus elleni védekezést. Eleinte én is pánikoltam, elég rendesen, így már 1 hónapja vásárolok folyamatosan a boltokból, a kamra tele van, így boltba sem kell mennünk, de most már csak arra koncentrálok, hogy itthon kialakítsunk egy napirendet, és berendezkedjünk hosszútávra.

A karantén főleg egy 7 éves gyerekkel nem egyszerű és bár még csak az elején vagyunk, én is próbálok valamilyen napirendet kialakítani, amelyben szerepel a mozgás, a tanulás, a játék, de tudom, hogy nekem is kell valami elfoglaltság, hiszen ha anya kiborul az bizony az egész családra hatással lesz.  Ilyenkor fontos, hogy legyen elfoglaltságunk, egy hobbi, ami eltereli figyelmünket a hosszú bezártságról, és erre a kertészkedés a legjobb választás, hiszen itt a tavasz, süt a nap és ébredezik a természet. Épp tegnap délután kiültem a teraszra, sütött a nap, csicseregtek a madarak, csend volt, és arra gondoltam milyen furcsa, innen nézve olyan mintha csak egy sima hétvége lenne, és milyen szép idő van, miközben tudom, hogy kint igen is nagy a baj.

A bezártság és a korlátozások mindenkit megviselnek, de most tényleg fontos, hogy ne menjünk sehova, és ez főleg az idősekre igaz.

Én még kb. két hete voltam egy barkácsáruházban, ahol már megérkeztek a kis évelő növények, de úgy gondoltam még túl korai kiültetni őket, kitudja milyen idő lesz március végén. Muskátlival is találkoztam a bevásárlás során, de még ehhez is korainak tartottam az időt, így nem vettem belőle, pedig idén sajnos nem tudtam átteleltetni a muskátlikat, így újakat kell vennem belőlük.

Viszont már vettem virágföldet, és vetőmagokat. Most lemondok róla, hogy kertészetbe menjek, pedig ilyenkor már kirángatni sem lehet a közeli kedvenc kertészetemből, de helyette mást választottam. Először is egy teljes nagytakarítást tartottam a kertben és a teraszon, mindent lemostam, kigazoltam, legereblyéztem, visszavágtam, lesöpörtem. Kikerült a kerti bútor a teraszra, és lecseréltem az ajtódíszt a bejárati ajtón, így már tényleg tavaszias lett a hangulat.

A nárciszok és a jácintok már nyílnak a kertben, így ez is egy remek program kisfiammal, hogy minden nap megnézzük melyik virág, mennyit nyílt egy nap alatt. A leandert már kitettem a szabadba, mínusz 10 fokig bírja a hideget, de ha nagyon lehűl az idő, behozom éjszakára. A hortenziák, az orgona, sőt a szarkaláb is kihajtott, a fűszernövények közül a petrezselyem a kakukkfű, rozmaring, menta és a citromfű is éledezik. Napról napra egyre több a zöld a kertben.

És mivel most nem tudok kertészetbe menni, főleg gyerekkel együtt, úgy döntöttem, hogy a magvetéssel töltöm napjaimat, és megpróbálom a magoncok és palánták nevelését és gondozását. Kisfiammal közösen vetettük el a balkonparadicsom magokat, de a koktél, valamint a sárga és narancssárga paradicsommag is cserépbe került. Azért, hogy jobban megismerje a természetet, külön neki üvegbe ültettünk babot, így nyomon tudjuk követni a gyökér és a levélzet fejlődését is. De cserépbe kerültek a petrezselyem és a cékla magok is, ezekből még tavaly maradt meg néhány tasak vetőmag.

Ezen kívül tervezgetem a kertem idei alakulását, bár elképzelhető, hogy legközelebb csak májusban jutok el a kertészetbe, addig is figyelem a kert alakulását és a magoncok életútját.

Akinek van kertje vagy akár csak egy kisebb erkélye, töltse napjait a kertészkedés örömeivel, remek elfoglaltság ebben a nehéz időszakban. Még annak is jót tesz most a kertészkedés, akinek eddig nem volt rá ideje, vagy nem jutott el még odáig, hogy kimenjen a kertbe ültetni valamilyen növényt, hiszen a kertészkedés remek mozgás is, amely az egészségünk megőrzését is szolgálja.

Van a kertben épp elég munka!

Akinek van kertje, tudja, hogy ez az időszak nem a pihenésről szól, hiszen most kell felásni, lazítani és elgereblyézni a talajt, megmetszeni a növényeket, és lassan jöhet a tőosztás ideje is. A gyepet szellőztetni kell, az őszről megmaradt leveleket is ideje összetakarítani. Elő lehet szedni a fűnyírót, a kerti bútort, grillezőt, és a bográcsot is. Ha van kerted, készíts finom ételeket a bográcsban vagy a grillsütőn, legyél sokat kint a szabadban a jó levegőn. Építs a kertedbe az idén egy sziklakertet, vagy hozz létre egy fűszerkertet, de a dézsakert kialakítása is fantasztikusan mutat a kertben. Keress valamilyen új kihívást a kertben, amit most az otthonlét ideje alatt meg tudsz valósítani.

A magvetés egy jó móka!

Ha van otthon vetőmag, szórjátok el őket kis cserepekbe és meleg helyen ahol van elég fény, kezdjetek el magoncokat nevelni,amelyhez talán még az online rendelés is szóba jöhet, de ne menjetek el most a kertészetekbe.

Balkonkert kialakítása

Ha van erkélyed, ültess balkonparadicsomot, salátákat, szamócát, vagy akár cukkinit cserepekbe, vagy rendelj online balkonnövényeket, és hozd létre a balkonkertedet. Tegyél ki színes párnákat, díszeket, virágokat az erkélyre, így amikor kiülsz kávézni, nyugalom és vidámság fog körbe venni, és máris jobb lesz a hangulatod is. Ne csak muskátliban gondolkodj, ültess zöldségeket, fűszernövényeket, salátát, gyógynövényeket, még a legkisebb erkélyen is lehet ezeket termeszteni.

 Ha nincs kerted vagy erkélyed, akkor is tudsz kertészkedni

Ültesd át a szobanövényeidet, és mosd le alaposan a nagyobb levelű növényeket. Próbáld ki a szobanövények szaporítását, készíts dugványokat, főleg ha van otthon néhány virágzó korallvirágod, vagy fokföldi ibolyád, most kell a sok színes vidám növény otthonodba. De lakásban próbálkozhatsz a pozsgások szaporításával is, a kövirózsát nagyon könnyű levéldugvánnyal szaporítani.

Nevelj fűszernövényeket a konyhaablakban, vagy magvetéssel is tudod őket szaporítani.

Tegyél egy virágfölddel teli cserépbe, néhány gerezd fokhagymát és nézd, ahogy fejlődésnek indulnak, de egy félbevágott fehérrépával vagy zellerrel is megteheted ugyanazt a konyhaablakban.

Kezdj bele mikrozöldek termesztésébe, vagy csíráztass magokat. Ehhez néhány zacskó bio magra lesz szükséged és egy csíráztató edényre, ezeket is be tudod online szerezni.

Ültess salátamagokat, vagy nagyobb cserépbe balkonparadicsomot, vagy chili paprikát, de akár sárgarépát is termeszthetsz a konyhádban.

Kezdj el orchideákat vagy más szobanövényt gondozni, amelyeket pl. egy szupermarketben is megvásárolhatsz, hiszen az élelmiszert be kell szerezned, de online is rendelhetsz új szobanövényeket. Vedd körbe magad sok színes növénnyel, így a hangulatod is vidámabb lesz.

Készíts mini üvegházakat, egy sima befőttesüveg és pozsgás növények segítségével, készíts mini fűszerkertet, vagy mini kertet kis méretű növények segítségével.

 

Ha szereted, a kaktuszokat készíts kaktuszkertet, vagy szerezz be új szobanövényeket.

Kezdj valami teljesen újba, ami elfoglaltságot nyújt majd a következő napokra, hetekre.

Csatlakozz egy kertészeti csoporthoz a facebookon, ilyen pl. a varázslatos hobbykertek csoport, ahol tudsz, másokkal beszélgetni, vagy épp tanácsot kérni. Nézegess sok képet és videót színes kertekről, növényekről, vagy olvass kertészeti könyvet és újságokat, és vesd bele magad a kertészkedésbe.

Tehát a lényeg, hogy kertészkedni, bárhol lehet, és ezekben a nehéz napokban fontos betartani, hogy otthon maradjunk, de ha találsz egy elfoglaltságot, egy hobbit, hidd el könnyebb lesz átvészelni, főleg annak tudatában, hogy mindent megtettél a magad és családod egészsége érdekében, ha most nem mész el otthonról.

A kertészkedés remek elfoglaltság az időseknek és a fiataloknak is, de még a gyermekeknek is egy jó program lehet, hiszen közben sokat tanulnak a természetről és az növényekről is, és ráadásul az egész családot be tudod vonni a növények gondozásába és ápolásba.

Tehát maradj otthon és kertészkedj, de utána alaposan mossál kezet!


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!